Новото потребителско поведение

Сподели в социалните мрежи

0%

Въведение:

Когато мислим за търговия през 2020 г., границата между онлайн пазаруването и на място е много тънка. Пандемията от COVID-19 показа, че онлайн търговията може да се развива много по-бързо от очакваното. Поръчките от дивана, предизвикани от кризата, накараха много магазини бързо да преминат онлайн, за да посрещнат новото потребителско поведение.

Поръчки като избор на сватбена рокля или пазаруване на хранителни стоки, за които се смята, че са необичайни за онлайн купувачите, вече са стандартни и не правят изключение. Пандемичните навици на купуване са много по-различни от тези от „нормалния живот“, с които бяхме свикнали.

Нека да вземем например пазаруване на хранителни стоки. В статия, написана през март, говорихме за купувачи на пандемия и FMCG. Сбъдна ли се нашата прогноза? Със сигурност, да. 

Взаимодействието човек-човек е неразделна част от хранителната индустрия, поради важността да докоснем храната, която купуваме. Хората обичат да опитат преди да закупят, особено когато става въпрос за плодове, зеленчуци и основни продукти за домакинството. Сега купувачите имат достъп до неща като супермаркети вкъщи, където можете да си купите всичко, от което се нуждаете онлайн, и навиците се променят, купуването от дивана става нормално.

Но какво е новото потребителско поведение и то ли е новата нормалност?

 

Потребителските тенденции, определящи 2020 г., и техните дългосрочни ефекти

Може би по-изненадващи от всяка отделна промяна са доказателствата, че тези нововъзникващи тенденции ще останат: добър пример е, например, че супермаркетът Kaufland увеличи продажбите си онлайн с 200% само през първите 3 месеца след началото на техния онлайн магазин.

Какво означава това за вас като собственик на бизнес? Тук ще разгледаме данните и ще проучим четири нови видове потребителско поведение, стимулирани от пандемията, защо те ще имат постоянен ефект и как можете успешно да адаптирате бизнеса си през 2020 г., а и за 2021 г.

 

1. Увеличението на онлайн търговията

Поради извънредни положения в Европа, много магазини се затварят временно или за неопределен период, докато други се опитват да преминат към онлайн стратегия. Неочакваните ефекти на пандемията принудиха купувачите да направят същото – да променят навиците си.

Повечето от най-големите супермаркети се промениха и преминаха онлайн, а  купувачите са повече от доволни. За някои онлайн покупките станаха по-безопасен и предпочитан избор. Пандемията ги кара да се чувстват неудобно и неспокойно, когато пазаруват на място, а това е само плюс за онлайн търговците;

Проучвания, направени от Shopify, показват, че общо 83% от потребителите са заявили, че са направили поне една онлайн покупка през първите три месеца от епидемията. От тях 60% са заявили, че са пазарували онлайн повече през този период спрямо началото на годината, а 6% са го правили за първи път изобщо.

Най-интересният факт е, че повечето потребители планират да направят онлайн пазаруването своя първи избор. Дори когато много страни започнаха да се отварят отново, пазаруването онлайн остава предпочитаният вариант – и с подобрени опции за доставка и вземане, по-удобният вариант също.

 

Изводът:

Онлайн пазаруването за някои бе спешна мярка за спасяване на бизнеса им, а не основният им поток от приходи. Помислете обаче да го превърнете в постоянна част от стратегията си.

Границата тук е много очевидна – кризата предостави среда, в която да експериментирате с нови канали за продажба и възможности за доставка. Как се справихте? Какво можете да научите от обратната връзка с клиентите, за да подобрите тяхното онлайн изживяване?

Нашият пример е супермаркетът ParkMart. Разположен във Варна, онлайн магазинът е идеалният пример за спешна мярка. Това се случва поради промяната на потребителското поведение.

Listing

2. Подкрепа за местния и независим бизнес

Ако глобалната пандемия е вдъхновила нещо положително, това е чувство за сплотеност. Общностите навсякъде станаха по-сплотени, за да увеличат социалната дистанция и да осигурят подкрепа за най-уязвимите.

Друго явление е засилената подкрепа за малкия местен бизнес, който е силно засегнат от ограниченията на социалната дистанция. Повече от половината европейци заявяват, че искат да подкрепят малките магазини и общности дори повече от преди. Пандемията изпълни хората със солидарност и грижа за другите. И това е очевидно, дори в областта на пазаруването.

 

Изводът:

Преди пандемията по-голямата част от избора на хората беше цената, а не качеството. Сега е различно. Клиентите казват, че са направили повече покупки от местни, независимо компании от началото на пандемията. Изборът на местни и по-качествени стоки е тук, за да остане.

Дори по-възрастните хора казаха, че специално търсят местен, малък семеен бизнес, за да го подкрепят. Най-подкрепящата група са родителите на деца в училищна възраст, които предпочитат локалните производители пред големите супермаркети.

Ние, като професионалисти в онлайн търговия, вярваме, че клиентите планират да купуват от местни и независими търговци на дребно след шест месеца. Това е огромен преход спрямо данните след пандемията.

 

3. Търсенето на вземане на стоки от магазина

Вземането на предварително поръчани стоки от магазина е спасително средство за безброй фирми, от хранителни магазини до ветеринарни клиники. То предлага много предимства и на купувачите, като е удобен начин да получите артикули същия ден, без да влизате в магазина или да плащате за бързи разходи за доставка – нещо, което е особено полезно за родители или хора с двигателни проблеми. Този метод все още не е най-разпространения в България, но тепърва набира популярност.

 

4. Локална доставка

Като последна стъпка е искането на местна доставка. Тя е станала алтернатива на доставката с куриер или пазаруването в магазина. 

Пандемията, както знаем, засегна тежко и куриерските компании. Потребителското поведение се промени към желание за местни доставки възможно най-бързо. Марки като FoodPanda или TaxiMe са взели собствени мерки, за да отговарят на тези очаквания на клиентите. Това е особено важно за пратки, които обикновено не са подходящи за доставка с куриер, като бързо развалящи се например. 

Локалните доставки помагат на марки като eBag да продават повече и да увеличат бизнеса си по време на международната криза. Българският супермаркет за електронна търговия вече продава не само в София, но и в Пловдив и разполага със собствени ежедневни камиони за доставка на домакинствата с основни стоки, и то  всеки ден.

Ние лично вярваме, че това ново потребителско поведение ще остане за дълго време. Подпомагането на малкия бизнес и локалните доставки не са ли точно ключа да преодолеем и идващата икономическа криза? Какво мислите?

 

Каква е новата нормалност?

Никой от нас не би могъл да предвиди какво ще донесе 2021 г. и как ще ни промени. Макар и неочаквано, пандемията започна промяна в потребителското поведение, за която знаехме, но не очаквахме да се случи толкова бързо. Фирмите, които ще преживеят глобална пандемия, са тези, които са готови да се адаптират към променящите се времена – и да посрещнат купувачите там, където са. Компании като FoodPanda и eBag, които разбират нуждите на клиентите и адаптират иновативни функции, за да ги посрещнат, ще заблестят и израснат.

Времената на несигурност винаги са били двигатели на промяната, на иновациите. Ние сме сигурни, че в след-пандемичния свят много от тези промени ще продължат да влияят на потребителите. Иновациите, определят новото поведение на клиентите и на бизнесите, независимо малки или големи. Онлайн търговията е в своя апогей и заедно с новото потребителско поведение ще продължи да израства. 

А как се промени вашето поведение като клиенти? Пазарувате ли различно?