Супермаркетите във времена на несигурност

Сподели в социалните мрежи

0%

Въведение

COVID-19 променя света, който познаваме, и всичко това се случва точно в този момент. От началото на март до сега, обществото преживява най-тежката социална изолация след Втората световна война. Лесно е да забележим, че изолацията оставя следи във всеки работен аспект. В тази статия обаче няма да обсъждаме цялата икономика, а само сферата на бързооборотните стоки и как те са засегнати от кризата.

Бързооборотните стоки са частта от супермаркетите, от която всеки човек има нужда за оцеляване. Много от нас я приемат за даденост, но настоящата криза ни показа колко фундаментална е тя. Въпреки че лекарите и медицинският персонал наистина са героите на тази година, нека да обсъдим всички шофьори, работници в магазини, складове, касиери, куриери и т.н. и как те рискуват здравето си, за да се грижат всеки ден за нас, за нашите обиколки по магазините.

Преди да разгледаме по-подробно сферата, ето някои основни заключения, които са важни, за да имаме идея за заобикалящата ни обстановка:

 • Въздействието на пазара: Социалната изолация доведе до паническо пазаруване, което впоследствие се върна до нормални нива. Магазините за хранителни стоки все още са в пика си.
 • Въздействие върху електронната търговия: Хората започнаха да купуват стоки онлайн все повече и много от тях ще станат постоянни клиенти. Все повече и повече бизнеси намират бягство от кризата в дигиталната трансформация.
 • Логистика: Клиентите започнаха да изкупуват панически магазините, заради страха, че снабдяването им ще спре и търговците на дребно няма да могат да осигурят бързооборотни стоки.
 • Промяната в  магазините: Магазините, изпълняващи съветите на Световната здравна организация, намаляват клиентите и работното си време. Мерките продължават и търговците ще се адаптират още известно време.
 • Доставка: Проблемите с доставките се забелязват още в началото на епидемията.

 

Въздействие на пазара

Пазарът и индустриите не бяха готови за такъв срив в продажбите. Социалната изолация и блокирането на бизнеса в световен мащаб доведоха до грандиозно спадане на продажбите само за две седмици. В някои сфери цените паднаха с 25%, а в области като туризъм и ресторантьорство спадът е със 70% и повече. Пазарът на хранителни стоки обаче е в разгара си.

Ясно е защо потребителите харчат пари само за първа необходимост. След спирането на почти всички работни аспекти и социалната изолация по целия свят,  хората останаха у дома и се нуждаят предимно от стоки от първа необходимост. Потребителите купуват повече и поради страха, че ситуацията ще се отрази на всички нас по-дълго от очакваното. Те се страхуват, че скоро определени стоки ще изчезнат и започват панически да ги изкупуват.

Нека не забравяме обаче, че нивата се върнаха почти към нормалното, заради заниженото движение и по-рядкото пазаруване. Въпреки това, компании като Carrefour показват, че търсенето на храна се е увеличило почти двойно. Търсенето се очаква никога да не се върне към нивата си преди кризата, а да остане все така високо.

Въздействие върху електронната търговия

Очаквано електронната търговия има значителен растеж. Доста компании имат проблеми с логистиката и доставките, но това не спира клиентите да пазаруват онлайн по-често. Един от най-големите онлайн търговци на дребно Amazon, със своята услуга за доставка на хранителни стоки, е в разгара си и дори търси 100 000 нови служители заради епидемията.

Коронавирусът показа, че  нормалните навици за пазаруване са ненадеждни, като това привлече нови потребители, особено по-възрастни граждани, да опитат за първи път да пазаруват онлайн. Предположението е, че електронната търговия няма да спадне до нивата от преди пандемията и ще доведе много повече клиенти онлайн. Много потребители вече виждат предимствата на онлайн пазаруването и се очаква да останат лоялни клиенти.

Забележително е, колко бързо традиционни компании, като супермаркетите, се дигитализираха и започнаха да продават онлайн. Уеб агенциите също получават много запитвания за изграждане на онлайн решения.

Предизвикателства пред супермаркетите

Влиянието на COVID-19 може да се види във всеки магазин . В България първата седмица от пандемията донесе празни рафтове в магазините, свръх запасяване с тоалетна хартия, защита на персонала на магазините и по-строги мерки към гражданите. Намаляването на работното време и клиентите, влизащи в магазините са само част от предприетите мерки. Но какви са основните предизвикателства, с които се сблъскват компаниите за бързооборотни стоки:

Логистика

Както вече обсъдихме, страхът, че снабдяването на магазините ще спре, доведе до паническо купуване. Това обаче не е най-големият проблем в бранша. В България правителството обяви, че хранителните магазини имат бързооборотни стоки на склад за още 40 дни. В Индия търсенето на средства за дезинфекция и медицински продукти доведе до изкупуването им и празни рафтове в рамките на няколко дни. Като цяло най-големите търговци на дребно обясниха, че недостигът на бързооборотни стоки няма да има и ускориха снабдяването им, за да не се усети липса.

Добра новина е,че търговците на дребно са по-склонни да доставят местни стоки, което помага на националната икономика. Вместо да купуват италианско сирене, френско вино или полски домати, клиентите предпочитат местното производство.

Промяна в магазините

Първата вълна на вируса беше непредсказуема и доведе до хаос. Урокът обаче беше бързо научен и за нула време търговците на дребно започнаха да действат. 

Това са няколко идеи, които магазините могат да използват, за да се адаптират:

 • Направете дългосрочна стратегия за това как COVID-19 влияе на вашия бизнес. Започнете да я прилагате сега, но се опитайте да предвидите бъдещето.
 • Помогнете на клиентите да поръчват онлайн и се опитайте да доставяте навреме.
 • Променете рекламната си стратегия, за да комуникирате спокойствие и да не изпадат потребителите ви в паника.
 • Включете се в социални инициативи и помогнете на националната си медицинска система.
 • Инсталирайте плексигласови стъкла, за да защитите служителите на каса.
 • Намалете работното време и гарантирайте, че имате специални часове само за по-възрастни граждани. Спазвайте мерките на правителството и приемайте само хора над 60 години между 8.00 и 10.30.
 • Опитайте се да поддържате висока хигиена в магазина и да дезинфекцирате по-често.
 • Уверете се, че вашите служители са в безопасност.
 • Използвайте безконтактни методи за плащане, за да спрете предаването на пари
 • Предварително опаковайте стоки като плодове, зеленчуци и хляб, за да спрете клиентите да докосват всеки един от тях
 • Опитайте се да бъдете активни и ясни с комуникациите си с персонала и купувачите.

Доставка

Можем със сигурност да кажем, че все повече клиенти пазаруват онлайн бързооборотни стоки, а продавачите се адаптират. Големите вериги супермаркети вече предоставят онлайн решения за потребителите си. Магазините за електронна търговия предлагат опции като вземане от магазин или доставка до дома. Както виждаме, търговията на дребно се адаптира бързо. Въпреки че доставката е последната стъпка от пазаруването и все още няма особени проблеми, все пак има няколко спънки по пътя.

Супермаркетите все още се опитват да се справят със ситуацията. Ако в България средното време за доставка е един работен ден, проблемът е, че не всеки супермаркет има онлайн магазин. Във Великобритания проблемът е съвсем различен, повечето от търговците на дребно имат опции за електронна търговия, но средната доставка е 3 седмици от момента на поръчката.

Някои от съветите за доставка са:

 • Изградете местна общност от по-млади хора, помагащи на възрастните хора за пазаруване. Напишете публикация във Facebook или попитайте хората от вашия квартал.
 • Магазините трябва да намерят бърз начин за изработка на онлайн магазин и да гарантират бързи доставки.
 • Предприятията трябва да се обединят, за да разрешат проблема с доставките. Представете си проект между супермаркет и куриерска компания.
 • Малките търговци могат да се възползват от ситуацията и да се опитат да прехвърлят компанията си онлайн. Независимо от затворените магазини, можете да продавате онлайн и да достигнете до повече хора.

Тези съвети бизнеса за бързооборотни стоки трябва да имплементира по най-бързия начин, ако иска да оцелее през кризата. За изолиране на целия свят не може да става и дума, вирусът трябва да бъде победен и компаниите трябва да се адаптират към настоящата ситуация. Не можем да изолираме всички, за да опазим възрастните хора, но в същото време не можем да рискуваме семействата си. Дилемата как да действаме е сериозна!

Помощ при електронната търговия за търговци на бързооборотни стоки

Ние от Grind вярваме, че бъдещето на магазините на дребно е онлайн. Електронната търговия подобрява света. Ако всеки магазин приеме това твърдение и се опита да предостави най-доброто онлайн изживяване за своите клиенти, то много от търговците може не само да оцелеят, а и да станат по-добри.

Като уеб агенция, ние сме работили с различни вериги супермаркети и вярваме, че нашата експертиза може да ви помогне да разширите продажбите си онлайн. Нашата цел е вашият бизнес не само да преживее кризата, но и да стане по-силен и подобрен в края ѝ. Ние знаем как да създадем най-доброто изживяване, както за вашата компания, така и за вашите клиенти. Свържете се с нас и нека поговорим за това как можем да пренесем вашата компания онлайн.