Какви са опциите за създаване на ефективен дизайн за вашия Shopify магазин?

Сподели в социалните мрежи

0%

Shopify main

Ерата на онлайн пазаруването е на лице. Няма как през 2020 компанията ти да няма онлайн магазин и бизнеса ти да успява. Затова нека ти помогнем да поправиш тази грешка. За тази цел ще използваме една от най-разпространените платформи – Shopify

В процеса на създаването на магазини, един от най-важните аспекти преди да преминете към трудната дейност, е избора на дизайна на Shopify магазин. Да, дизайнът тук е ключова част.

 

Какво е Shopify тема?

Shopify тема е готов темплейт, който задава стила и оформлението на твоя онлайн магазин.

Кое е най-важното за един онлайн магазин? Да различи себе си от конкуренцията, а това точно се случва чрез дизайна. Точно поради тази причина изборът на тема е толкова важна стъпка. За информация, в света съществуват над 820,000 онлайн магазина направени върху Shopify. Искаш ли да си различен от тях, или не?

 

Какви са опциите ми за избор на тема?

Имаш точно 3 Shopify опции за избор на тема. Те са следните:

 • Избери стандартна Shopify тема, която е безплатна или се продава в техния магазин.
 • Персонализирай стандартна тема, така че да е по-лична за марката ти.
 • Направи си сам! Създайте напълно персонализирана тема, която е уникална за бизнеса ти.

Нека разгледаме кои са видовете опции и какви са техните плюсови и минуси. Не винаги всичко е розово и затова ние сме тук, за да ти помогнем да избереш най-доброто.

all Shopify themes

Опция 1 – Стандартна тема

Изборът на стандартна тема е много лесен. Това е темплейт, който е или безплатен или може да бъде намерен в магазина на Shopify, който просто инсталираш и готово. Обикновено такива теми се избират от много малки, тъкмо започващи онлайн магазини и имат за цел бързо и лесно да пренесат един бизнес онлайн.

Плюсове:

 • Бързо. Тъй като със стандартна тема избираш вече готов темплейт, всичко, което остава да направиш е да избереш цветове, да добавиш снимки, текст и готово.
 • Евтино. Някои теми за Shopify са безплатни, а максималната сума, която ще платиш за стандартна тема няма да надхвърли 180 долара (300 лева).
 • Лесно. Не си програмист, няма проблем. С безплатните теми не е нужно да можеш да кодиш, защото целият код вече е написан и това улеснява много процеса.

Минуси:

 • Ограниченост на избора. Налични са само 73 стандартни опции за теми.
 • Еднаквост. С толкова малко теми, нямате как да сте различни. Това значи, че изключително голям брой магазини ще имат същия като вашия дизайн.
 • Ограничени функции и функционалност. Създадени за бързо инсталиране и стартиране, стандартните теми не удовлетворяват нуждите на по-големите магазини.
 • Малък контрол върху кода. Стандартните темплейти имат еднакво кодиране, създадено за улесняване на много магазини едновременно. Това не позволява да променяте неща зад сайта си и да пренаписвате главния код.
 • Разминаване на идентичността на марката. Доста магазини забелязват следния проблем: Ако интегрираш стандартна Shopify тема с някоя приставка на Shopify, нещо може да се счупи. Това дискредитира бизнеса ти и е възможно да загубиш доверието на потребителите.

Опция 2 – Персонализирай стандартна тема

Средата винаги е говорила за баланс. И тук е така, персонализацията на стандартна тема е между евтините и скъпите опции за дизайн на онлайн магазин. Доста предпочитана опция, защото не само е.. упс, плюсовите и минусите вижте надолу.

Плюсове:

 • Сравнително бързо настройване. Бързо настройване, не толкова, колкото стандартна тема, но за постижимо за около 2-3 месеца . Не забравяй, че много зависи и колко искаш да е персонализирана темата.
 • По-лични, по-малко еднакви. Все още не сме стигнали до уникалните решения, но чрез този вариант поне няма да имате магазин близнак. С правилните промени, темата става много по-лична и отразява визията на бранда ти доста по-добре.
 • Сравнително евтино. В сравнение с пълното персонализиране, промяната  на стандартна тема е свързана с допълнителни разходи. Те нормално варират в зависимост от нивото на персонализирането. Помислете дали не е добре да си направите изцяло ваш дизайн, ако имате много изисквания.

Минуси:

 • Ограниченост на избора. Все още имаш избор между 73 стандартни теми за персонализация.
 • Малък контрол върху кода. Все още нямаш пълен достъп до кода и не можеш да правиш сериозни промени.

3. Направи си сам!

Третата и последната опция е фаворит на най-много от онлайн магазините, с които сме работили. И това е напълно нормално! Двете други опции не могат да поемат големи магазини, не само като функционалност, а и като персонализирана Shopify тема. Предпочитанията към персоналния дизайн е, че той отразява марката ти и  магазинът е написан специално за теб. За направата на такъв уникален Shopify уебсайт ще ти е необходим Shopify експерт – фрийлансър или агенция, ти решаваш!

Плюсове:

 • Уникален онлайн магазин. При тази опция направата на уеб магазин започва от нулата. Изграден по твоите изисквания и спрямо твоята бранд идентичност, без съмнение онлайн магазина ти няма да има дубликат. 
 • Пълен контрол върху кода. Няма повече да се притесняваш, че нямаш достъп до целия код на магазина си. Вместо това, имаш код, който е напълно оптимизиран спрямо твоите спецификации и нужди.
 • Консистентност на бранд идентичността. Или да го обясним по-просто: независимо дали говорим за Shopify, уеб магазина ти, за интеграция на плъгини към него или за физическите магазини на компанията ти, всичко ще следва една и също бранд стратегия. Чрез използваните шрифтове, изображения, послания и т.н. потребителят, веднага, след като е в магазина, ще знае коя е марката и какво предлага.
 • Златни стандартни при добавянето на функции и функционалност. Какво означава това ли? Отговаряме веднага. Означава, че ще имате всичко, което искате и то ще бъде създадено по най-високи стандарти, за да отговаря на изискванията на бизнеса ти.
 • Израствай бързо. Като имаш пълен контрол над уебсайта, си гарантираш стабилност и можеш по-лесно да го адаптираш да расте, когато  бизнесът ти расте.

Минуси:

 • Време. Направата на Shopify магазин от нулата, изисква много време. Обикновено, ние от Grind, работим по един магазин около 4-6 месеца, за да го изпипаме от началото до края.
 • Цена. Необходими са по-големи инвестиции, за да могат Shopify експерти да проектират и създадат онлайн магазин от нулата. Не забравяй, че крайният резултат е уникален за марката ти.
 • Постоянна поддръжка. Големите проекти се нуждаят от постоянна поддръжка. За тази цел, не само за изграждането, а след време и за поддръжката на онлайн магазина ще ти трябва надежден партньор. Преди да избереш онлайн агенция, помисли и за съпорта.

За какво друго трябва да помисля преди да избера опция за тема?

Решението коя от трите опции за избор на Shopify тема за вашия бизнес не е лесно, а и преди да го вземете има още няколко въпроса, които трябва да си зададете. Ето какви са те:

 • На какъв етап е твоят бизнес? Дали си стартъп или вече растеш? Дали сега навлизаш на пазара или имаш доказани лоялни клиенти? Ще правиш ли международно разрастване или не? Каквито и да са отговорите, трябва да бъдеш сигурен, че изборът на тема е правилен спрямо етапа на бизнеса ти.
 • Какви вътрешни ресурси имаш? Това е изключително важно да се вземе предвид не само за изграждането на уебсайта, но и за поддръжката и развитието му след пускането в експлоатация. Имаш ли дизайнери и програмисти в своя личен екип? Ако не, подсигурил ли си Shopify агенция, която да извърши тази дейност? 
 • До кога трябва да направите това? Дали твоя настоящ уебсайт не може да върши дейността си и спешно ти трябва нов? Можеш ли да си позволиш времето да свършиш работата бързо или предпочиташ да е по-бавно и детайлно?
 • Какъв бюджет имаш? Стъпил ли си здраво на земята, знаеш ли с колко пари разполагаш? Можеш ли да си позволиш да разработиш персонализирана опция или бюджета позволява стандартна такава? Помисли коя опция за Shopify тема предлага най-добрата дългосрочна стойност за твоя бизнес.

shopify тема

Време за решение

Вече знаеш всички опции – сега е време за вземане на решения.
Докато стандартната Shopify тема може да ти помогне да стартираш по-бързо и с по-добър бюджет, персонализирана стандартна тема ще ти даде по-уникален онлайн магазин. От друга страна напълно поръчковата тема е най-добрият избор за уникален и отразяваш вашата марка магазин.
Каквото и да решиш, направи избора си спрямо това колко ползи ще извлечеш от Shopify.

 

Имаш нужда от помощ?

Ако планираш Shopify проект или искаш помощ какво решение да вземеш за своя бъдещ онлайн магазин.  Свържи се с нас и заедно ще проучим и изберем най-доброто за твоята компания.