Реклама в социалните мрежи: кой метод е най-подходящия за теб?

Сподели в социалните мрежи

0%

С нарастването на броя на възможностите за реклама в социалните мрежи е лесно да се объркате кое е най-доброто за вашия бизнес.

Приготвили сме ви няколко съвета, които да ви помогнат да преодолеете тази бариера. Бариерата, която отдалечава продукта или услугата ви от добрите резултати, постигнати благодарение на Нейно Величество “Social Advertising”.

Тарторът на реклама в социалните мрежи Facebook

Тази платформа предлага разнообразие от възможности за големи и малки собственици на бизнес, което я прави достъпна за всяка марка,  искаща да увеличи своето влияние.

Facebook предлага 8 различни цели за вашата рекламна кампания:

 • Генериране на кликове
 • Извършване на действие във вашия уеб-сайт (напр. покупка на продукт)
 • Популяризиране на вашите публикации във Фейсбук страница ви
 • Повече фенове на Фейбук страницата ви
 • Инсталиране на мобилни приложения
 • Участие в игри
 • Организиране на събития
 • Представяне на оферти

 

След като сте избрали какъв вид трафик бихте искали да достигнете, има няколко метода за постигането на целите ви.

 • Page Post Ads – при тях можете да развиете креативността и въображението си и да използвате линкове, изображения, видеа, събития или интересни статуси, които да заинтригуват потребителя.

Page post ads е рекламен формат под формата на линкове, снимки, видеа, събития и статуси, които позволяват изява на голямо количество креативност. Page Post Ads е ефективен начин за набавяне на нова аудитория на вашата страница чрез публикуване в Newsfeed или в страничната колона предназначена за реклами, за която се създава рекламна кампания с дефиниране на таргет аудиторията ви в Фейсбук Ad Tool.

 • Подобно на Page Post Ads, Фейсбук предлага и формат Promoted Posts или Boosted Posts. Promoted Post е публикация, която получава допълнително платено популяризиране и достига до повече потребители, потенциални ваши фенове. Те са приятели на вече ваши фенове или просто заинтересовани потребители от тематиката на вашия бизнес. Promoted Posts е високо ефективен инструмент за бизнеси, които целят да получат повече интеркации за определена публикация и да достигнат до по-голяма аудитория. Основната разлика между Page Post Ads и Promoted Posts е, че за Promoted Posts се плаща определена цена за да се достигнат определен брой потребители, докато Page Post Ads изисква плащане на клик.

По синята птичка ще го познаете! Twitter!

Реклама в социалните мрежи - Tweeter

Нито една социална мрежа не е била способна до този момент да изправи пред такова предизвикателство своите потребители – послание само в 140 символа! Истинско майсторство, което само „синята птичка” представя до момента.

В момента платформата има три основни форми на реклама. Да се запознаем с тях:

 • Promoted Accounts е чудесен начин да увеличите броя на последователите си в „Twitter”. При тази форма, рекламите се включват в Twitter резултатите от търсенето на даден потребител, както и в раздела “Who to Follow”. Популяризирани сметки са предложени на потребителите въз основа на насочването на рекламите методи за настолни компютри и мобилни устройства. Това е чудесна инвестиция за всеки бизнес, голям или малък, а целта е увеличаване броя на последователите ни.
 • Тенденциите са популярни теми в Twitter, които могат да се възобновяват непрекъснато. Те са поставени на видно място, в близост до графика на потребителя. Популяризираните тенденции са създадени за потребителя, базирани на местоположението му и това какво следва. Тази функция не е толкова популярна, както предходната и е най-подходяща за големи брандове.

 

Мястото на вашата реклама в социалните мрежи Linkedln.

Реклама в социалните мрежи - Linkedin

 Веднъж вече „потопили” се в „социалното” в социалните мрежи, следващата стъпка за вашия бизнес в интернет пространството е да приложите вашия нюх на откриватели в Linkedln рекламата.

Linkedln рекламите са прости, с ясна цел, чрез което вашата цел може да бъде лесно постигната.

Платформата предлага много детайлни опции за таргетиране, които спестяват времето ви и могат да ви помогнат да стигнете до точно избраната от вас целева група – индустрия, местоположение, длъжност, пол, възраст, име на компанията, големина на компанията и т.н.

До тук добре! След като сте определили вашата аудитория, определете и бюджета за реклама и сте готови да вървите по пътя към успеха.

Така можете да достигнете до „вашите” хора, които се нуждаят точно от вашия продукт или услуга.

 

Да се доверим ли на Google + ?

 Реклама в социалните мрежи - Google +

Този вид платформа здраво се е заела със задачата да заформи битка на гигантите и да се съревновава с Facebook. Само времето ще покаже дали това е възможно, но това на което са заложили е доста любопитно.

 • Чрез така наречените Circles, дава възможност да създаваме кръгове от хора свързани по даден критерий, а след това да изпращаме своето послание към най-подходящите от тях. Един доста тънък и добър опит да се избяга от Spam Feed Effect-а.
 • Доста популярен метод и сходен с другите му „другари” сред социалните мрежи, Google + предлага опция да станете част от препоръчаните страници, които са на неговата начална страница. Потребителите имат възможност да сортират показването на публикации, изцяло според техните интереси. А какъв е извода от това? Вие знаете… достигане до „нашите” хора, които се нуждаят всячески от нашата услуга или продукт, някои без дори да подозират.
 • Много интересен подход има и неговата +Post реклама, чиито реклами изглеждат точно като Google Plus мнения, но се появяват извън мрежата.

Например, ако се оглеждате за нова кола, можете да видите рекламата на Toyota да изскочи. Да! Това поведение ни е познато отлично и в Facebook. Тук трябва обаче да отбележим, че рекламите в Google+ не включват препоръки, само обществените мнения от потребителите му.

Препоръчваме този подход за всички рекламодатели.

 

Най-младият от всички… Pinterest!

Реклама в социалните мрежи - Pinterest

Тези, на които бизнеса им е изцяло ориентиран към женската аудитория, са попаднали на точното място – в царството на приказните снимки, чието аромат на кейка от продуктовата снимка е почти уловим.

Pinterest, взима пример от по-големите си “братя” и съветва всеки, който си е направил бизнес профил, да публикуване съдържание от неговата ниша и общност и да взаимодейства с тази общност.

Тук на помощ идват #hashtags и директни връзки към продуктовите страници.

А тъй като едно изображение доста често се свързва с други продукти, можете да го постнете (re pin-ете) и на други тематични табла.

Не забравяйте и widget елемента, който показва какво сте отбелязали на вашите табла.

И още нещо… инфографика. Инфографиката изисква доста креативност и време за направата й, но пък може да ви се отблагодари с голяма заинтересованост от страна на потребителите и бъдещите клиенти.

 

Сега вече се оборудвахте със силните инструменти, необходими да оцелеете в света на рекламата в социалните мрежи.

Ако все пак нещо ви притеснява, споделете коментара си по-долу!

 

Тарторът на реклама в социалните мрежи – Facebook

Мястото на вашата реклама в социалните мрежи Linkedln