Как по-лесно да събираш повече имейли и абонати онлайн?

Сподели в социалните мрежи

0%

Почти всеки потребител пазаруващ онлайн утроява имейлите, които получава, като се абонира за имейл бюлетин. Това е само един начин, за събиране на имейли от клиентите ти, а какви са останалите?

Като всяка техника за събиране на имейли, изскачащите прозорци/форми изискват експериментиране. Някои от компании успяват да превърнат само 3% от посетителите си в абонати, други 16%. В тази статия ще прегледаме основите на изскачащите прозорци/форми за събиране на имейли и ще ти покажем различни начини да ги накараш да работят за теб.

Email popups

 

Защо да събираме имейли?

По думите на Shopify „Имейл маркетингът е един от най-добрите начини за развитие на всеки онлайн магазин.“ Защо? Защото имейлът е един от най-добрите начини за набавяне на повече посетителите.

Според доклад на Monetate: „Първоначално клиентите им отнема средно 3,5 сесии и 25 дни, за да завършат първата си транзакция. “ С други думи, шансовете за конвертиране на твоя първи посетител са доста ниски, така че за да превърнеш нов посетител в купувач то трябва да ги върнеш обратно в магазина. За целта има само 2 възможности: имейли и ремаркетинг чрез платена реклама. 

Нека да видим защо имейлите са най-добрата опция.

Първо, защото сме склонни да се доверяваме на имейли повече от реклами. Според проучване на Criteo, водеща платформа за ремаркетинг, средната честота на кликване на реклами е 0,51%. От друга страна, средната CTR за имейли варира между 4 и 14%. С други думи, интернет потребителите са 26 пъти по-склонни да кликнат върху имейл, отколкото да кликнат върху реклама за пренасочване.

 

Опциите за създаване на списък с имейли

Нека решим, че си съгласен, че имейл маркетингът трябва да бъде един от стълбовете на успеха на онлайн магазин ти. Най-важният въпрос, които трябва да си зададеш сега, е: Как ще убедя тези посетители да се абонират за моя имейл бюлетин? Не се притеснявай, ние от Grind имаме няколко предложения за теб.

Newsletter форма за събиране на имейли

Първият и най-лесен начин за събиране на имейли е да добавиш формуляр за регистрация на бюлетин към началната страница на онлайн магазин си. Това отнема само няколко секунди и не включва допълнителни разходи. 

Проблемът с традиционните формуляри за регистрация е, че те не работят толкова добре. Проучване на AWeber показва, че процентът на абонаментната им форма за регистрация е едва 0,4%.

И така, защо newsletter формата за събиране на имейли не се представя достатъчно добре?

Първо, защото през повечето време в уебсайта формите са почти невидими. По-голямата част от собствениците на онлайн магазини са склонни да ги поставят във footer-a на своя уеб сайт, а ние знаем, че тази част се вижда най-рядко от посетителите.

Второ, защото дизайнът им не е много привлекателен. Не стига, че са във footer-a, а там няма място нито за добра графика, нито снимка и текст, при което формата за събиране на имейли остава едно поле, което не привлича потребителя.

Съобщения за събиране на имейли

Има ли някакъв начин да преодолеем ограниченията за събирането на имейли? Разбира се! Нека ти кажа тайните на изскачащите прозорци.

Използването на изскачащи прозорци за вграждане на формуляри позволява да позиционираш формата си за събиране на имейли навсякъде из страницата, като  така увеличаваш максимално шансовете, че потребителите ти ще я видят.

Пример: Формулярът за регистрация за събиране на имейли вече не е скрит в долната част на сайта, той е точно пред потребителя  и трудно ще се пропусне:

Popup

Тази форма за събиране на имейли може да се таргетира по много начини. Изскачащият прозорец/форма за събиране на имейли не трябва просто да се показва по подразбиране на всички страници, без значение какво е поведението на потребителя в онлайн магазина.

За повечето изскачащи прозорци може да зададеш:

 • Къде ще се показват изскачащите (на кои страници, коя част на екрана и т.н.) прозорци.
 • Кога (трябва ли да се появява, когато потребителят е прекарал X секунди на страницата, кога ще излезе и т.н.)
 • Кой трябва да го вижда (трябва ли да се появява за посетители влизащи за първи път, посетители, които имат елементи в количката си и т.н.)

Ето един добър пример за таргетирани изскачащи форми. Този изскачащ прозорец се показва точно преди потребителят да напусне уебсайта.

Dark background

И накрая, изскачащите прозорци предлагат начин да споделяш реално съобщение. Ако се придържаме към примера по-горе, можеш да видиш, че компанията е добавила интригуващ текст, за да убедят потребителя да се абонира и остави имейла си. И тъй като те контролират таргетирането, това съобщение може да се адаптира според контекста на всеки потребител, така че изскачащата форма да не е еднаква за всички.

Но как тези предимства влияят по отношение на резултатите? Средният процент на абонамент с изскачащи имейли е 5,9% и често попадаме на онлайн магазини, които постигат по-добра ефективност. Но как?

Вземете например този магазин Shopify, те превръщат един на всеки пет посетители в абонат на бюлетин.

White background

 

Как изглеждат ефективни изскачащи прозорци/форми за събиране на имейли?

Нека разгледаме характеристиките на добрата изскачаща форма за събиране на имейли.

ХАРАКТЕРИСТИКА 1: Оферта, която не можете да откажете

В идеален свят, твоите посетители ще се абонират за бюлетина, просто за да ти угодят. Те не искат нищо в замяна.

В действителност трябва да убедиш потребителите си да се абонират. Доказано е, че когато предложиш отстъпка на потребителя, шансът да се абонира е много по-висок.

Но добавянето на отстъпки не винаги е най-добрият вариант. Трябва да определиш, какво ще има най-голям ефект за аудитория ти (и няма да изхарчи целия ти маркетингов бюджет). Какво харесват твоите посетители? Търсят ли най-добрата оферта? Клиентите ти търсят конкретен продукт, но също така се интересуват от това как да го използват? 

Може просто да обещаеш на своите абонати, че ще получат интересно съдържание (ефективно и евтино!). Ако избереш тази посока, увери се, че даваш възможно най-доброто съдържание, все пак клиентът го очаква. “Получавай ексклузивни промоции и най-новите новини за индустрията веднъж месечно!“ ще работи по-добре от „Регистрирайте се, за да получавате нашия страхотен бюлетин!“

Discount

Тук дори не се споменава продукта, а просто компанията предлага на абонати си възможност да научат нещо.

Knowledge

Ако не си сигурен, какво би могъл да предложиш на посетителите си в замяна на имейл адресите им, направи A/B тест и провери коя оферта получава най-добрите резултати. Този съвет се отнася и за всички следващите стъпки – тествайте. Експериментът е най-добрият начин да стигнеш до добри резултати.

 

ХАРАКТЕРИСТИКА 2: Формат, който се съчетава с навигацията

Няма правилен размер за всички изскачащи прозорци. Нека разгледаме няколко различни възможности и заедно с теб да изберем коя се вписва най-добре в магазина ти.

 • Изскачащи Lightbox прозорци

Това вероятно са най-широко използваният формат. Затъмнявайки фона, те са силно контрастни и прекъсват потребителите по време на търсенето му:

Example 6

Като такива те са силно натрапчиви. Препоръчваме ти да ги използваш непосредствено преди излизане от магазина иначе в противен случай може да рискуваш да увеличиш процента на отпадане.

 • Странични изскачащи прозорци

Както подсказва името им, страничните изскачащи прозорци се показват отстрани на екрана, като по този начин позволяват на потребителя да продължи достъпа до останалата част от страницата. Ето пример:

Side popup

 

ХАРАКТЕРИСТИКА 3: Уникален дизайн

За да подготвиш най-добрия изскачащ дизайн за събиране на имейли, ще трябва да балансираш между две противоречиви съвета:

 • Направи изкачащия прозорец част от твоя онлайн магазин: Изскачащото ти меню трябва да е част от уебсайта, за да се избегне грешка да се сметне за реклама.
 • Направете така, че да се откроява: изскачащата форма за събиране на имейли трябва да е достатъчна видима, за да може да пробуди интереса на посетителя, но не прекалено, за да не го накара да напусне магазина.

Нека да видим как тези принципи се превръщат в реалност.

 • Визуализации за изскачащи прозорци

Използването на изображения е един от най-добрите начини да превърнеш досадната форма на бюлетин за събиране на имейли в преживяване, което води нови клиенти след себе си.

 • Шрифтове за изскачащи прозорци

Шрифтовете са основен аспект на идентичността на уебсайта ти, така че не забравяй да използваш свой собствен шрифт и в изскачащите менюта. Това е най-добрият начин да го поддържаш в съответствие с останалата част от уебсайта и марката си.

 • Опции за затваряне на изскачащи прозорци

Мислиш ли, че трябва да принудиш потребителите си да се абонират? Ако е така, вероятно вървиш по лош път, който ще отчужди повече посетители, отколкото ще примами. Ако обаче смяташ, че доброто потребителско изживяване позволява на клиентите ти да имат контрол, тогава продължи да четеш.

Опциите за затваряне са от решаващо значение за изскачащи прозорци. Те дават начин на посетителите да изразят намерението си да не се абонират и да продължат търсенето си в онлайн магазина.

Препоръчваме да използваш поне една видима опция за затваряне. 

ХАРАКТЕРИСТИКА 4: Текст, който привлича още потребители да си дадат имейлите

Изскачащо съдържание има 3 основни цели:

 • Да повиши на интереса
 • Да ускори броя на посетителите, които са дали своите имейли
 • Да конвертира повече посетители в лоялни клиенти

Нека ги разгледаме подробно.

Цел 1: Повиши интереса на всеки потребител с изскачащи прозорци

Тази цел разчита главно на заглавието на изскачащото меню. Използвай думи, които карат посетителя да спре и да си помисли: „Леле, това е интересно.“ Един от класическите начини да направиш това е просто да се опише офертата, която новите абонати получават с голям шрифт. 

Funny font


Цел 2: Ускори броя на абонираните потребители

Какво може да попречи на потребителя да се абонира? Шансът те да получат наплив от промоционални имейли и много спам. Твоят изскачащ прозорец е добре да напомня, че ти пазиш личните им данни и няма да им изпращаш имейл на всеки 5 мин.

Ето някои изречения, които можете да използваш в изскачащите форми:

Мразим спама, колкото и вие

Няма да споделяме имейла ви с никого

Ще ви изпращаме само един имейл на месец

Цел 3: Конвертирай повече потребители в лоялни клиенти, чрез формите за събиране на имейли

Изскачащите форми за имейли имат едно основно ограничение – те се показват само веднъж на сесия. Така че, като маркетинг специалист или собственик на онлайн магазин, ти си в ситуация, в която потребителят се абонира сега или никога. С други думи, трябва да си в състояние да конвертираш посетителя веднага щом види изскачащото меню. За да направиш това, можеш да разчитате на FOMO, страхът от изпуснатите възможности.

Ще попиташ как? Първо, като използваш думи, които вдъхват чувство за липса на достатъчно време и изключителност. С прилагателни като „изключителен“, „ограничен“ или „вип“ потребителя ще предположи, че тази оферта не е достъпна за всеки и, най-важното, че може да не бъде предложена отново.

fomo

 

ХАРАКТЕРИСТИКА 5: Перфектно време

Правилният график е труден.

Според А/B тестове на компании всяко време действа различно при събирането на имейли. Показването на прозорец след 10 секунди събира повече имейли, отколкото показването на формата за имейли чак 40 секунди след влизането в онлайн магазина. 

Колкото по-дълго чака даден потребител и разглежда продуктите в сайта ти, толкова по-малък е шанса, след това да си даде имейла и да го превърнеш в лоялен клиент.  Резултатът на показване на формата за събиране на имейли 10 секунди, след като потребителя е влязъл в сайта, е над 100% повече събрани имейли, а след 40 секунди -63%.

Трудно е да се намери баланс между достигането до твърде много посетители с риск да дразни някои от тях (ако 3% от посетителите се абонират, това означава, че си показал оферта, която не е заинтересовала 97% от хората).

Но отново има решение.

 • Изскачащи прозорци при излизане от магазина и бутони, които привличат вниманието

Ако искаш да избегнеш прекарване на часове в търсене на най-доброто време, можеш да добавиш своята форма, когато потребителя си тръгва от магазина ти. Изскачащите форми за събиране на имейли при излизане се задействат автоматично, когато посетителят ти е на път да напусне онлайн магазина, което означава, че не е нужно да избираш кога ще се появи изскачащото меню.

Сред нашите клиенти процентът на абонамент на изскачащи прозорци при излизане е средно с 5% по-висок от този на изскачащите прозорци при влизане в онлайн магазина. Това не трябва да бъде изненада: Посетител, който  напуска, не е прекъсван от изскачащото меню и няма как това да го издразни.

 

Заключение

Това са всички основни точки, които трябва да знаеш за това как да внедриш изскачащи съобщения за събиране на имейли в твоя онлайн магазин! Не забравяй най-важното: Винаги A/B тествай изскачащите си форми. Това е и единственият начин да гарантираш, че кампаниите ти винаги ще са оптимизирани и посетителите ти ще са доволни.

 И нека събирането на имейли започне сега!