Най-големите лъжи в онлайн търговията

Сподели в социалните мрежи

0%

лъжите в онлайн търговията

Няма лесен бизнес. Дори в най-добрите си времена, всяка компания има трудности. Това не е клише, а истина, с която започваме серията от лъжи, с които ще ви запознаем. В добрите моменти в бизнеса си ще се борите за растеж, а в лошите – да останете живи. Погледнете Blockbuster, Kodak, Yahoo, VW, Google, Facebook и така нататък. 

Онлайн търговията е изключително обемна индустрия, която има както плюсове, така и минуси. Някои от митовете около нея са толкова широко разпространени и сляпо вярвани, че са станали като правила за всеки онлайн магазин. В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с няколко от тях и да обясним защо тези откровени лъжи не са истина и не трябва да ги приемаме за статукво.

Като компания, която изгражда онлайн магазини, ние сме забелязали как дори някои от нашите клиенти вярват на тези неистини. 

Ето лъжите, в които всички ние вярваме, и истината зад тях.

 

Лъжа номер 1 – Онлайн търговията е пасивен доход

Ние не познаваме един онлайн магазин, който да изкарва пари без да върши неимоверно много работа. Вероятно дори сега са още по-активни, отколкото преди. 

Онлайн търговията не е за мързеливите хора. Тя изисква особено аналитично мислене, което вижда отвъд бизнеса и разбира какво и защо искат потребителите, как реагират и как мислят. Ако това ви се струва, като пасивна дейност, много се лъжете.

Вероятно продажбата на чорапи, например, е по-лесна от  производството им. Процес, който е невероятно сложен и дълъг, но това не означава, че продажбата онлайн се случва сама. Ежедневните усилия от многостранен характер са същината на добре развитите онлайн магазини.

Няма нищо пасивно в доходите, които нашите клиенти генерират. Всичко е много, много активно.

 

Лъжа номер 2 – Имаш ли онлайн магазин, парите ще се натрупат.

За съжаление няма. Изграждането на онлайн магазин е изключително лесно в днешно време. Използването на платформи като Woocommerce, Shopify или произволен брой решения са налични онлайн, а повечето от тях дори са безплатни. 

Когато бариерата за влизане е толкова ниска, това означава, че пазарът ще се претрупа много бързо. Може би не е във вашата вертикала, може би не в този момент, но със сигурност ще се случи. Интернет е безкраен и колкото повече хора създаваме онлайн магазини, толкова по-малък е шансът клиентът да намери точно вашия магазин. Същевременно около 5 милиарда души от населението на света ползват интернет – така се падат по 250 човека за всеки магазин, борбата е огромна.

Нека го обясним по-добре. Представете си, че отваряте физически магазин, но около теб няма хора, няма дори път до магазина ти, но има 50 други магазина продаващи абсолютно същото и то точно до твоя. За да натрупаш пари трябва да изградиш път до магазина си (реклама), да накараш хората да дойдат (маркетинг), а след това и да останат лоялни клиенти (продажби). 

На нас не ни звучи лесно, не знаем за вас.

 

Лъжа номер 3 – Предлагането на безплатна доставка е сложно

Изобщо не е сложно. Не, ако сте структурирали бизнеса си правилно от самото начало.

Около думата безплатно винаги има много шум. Имаме клиенти, които предлагат на клиентите си да заплатят доставката си. Такава такса им помага, ако магазина е нов, да натрупат капитал и след това да добавят безплатна доставка. Понякога така се губят някои клиенти, но пък това се компенсира с невероятно обслужване и отличен продукт.

Две неща са доста важни за осигуряване на ниски разходи за доставка и нито едното не е сложно. Първото е обем. Колко пратки изпращате всеки ден? Ако този обем е голям, имате възможност да преговаряте за по-ниски цени с вашата куриерска фирма. Второто са вашите продуктови маржове. Ако вашите маржове могат да го поддържат, тогава можете да поемете разходите за доставка и клиентите ви ще получат безплатна доставка. 

Не забравяйте да изберете продукт с високи маржове

 

Лъжа номер 4 – Мога да продавам всичко онлайн

Вероятно можете да продадете нещо поне веднъж в интернет. Сигурни сме, че ще успеете да продадете чифт чорапи с дупки, но изграждането на постоянни продажби на чорапи с дупки е невъзможно.

Променливите, необходими за осъществяване на онлайн търговия са огромни. Има всякакви непредвидени разходи, които няма да имате предвид: производство на продукта (или лицензиране), разходи за опаковане, избор на продукти, разходи за доставка, разходи за връщане, маркетинг, реклама, производство на съдържание (защото рекламата не води до реално трафик, съдържанието прави това), разходи за склад, наем, такси за транзакции, изграждане на онлайн магазин, поддръжка, разработка, отстраняване на проблеми и много, много, много други. Сложно е.

Не бързай да се хвърляш в дълбокото и да продаваш всичко, а избери продукт, който има реален шанс да продаваш постоянно. Разбери, какви са маржовете му – или каква са потенциалните продажби на продукта. Не правете общ финансов анализ, а изчислете нещата конкретно, възможно в най-малки детайли. Знаеш ли точно какъв процент ще реализираш като печалба? Ако отговорът е не, не се впускай с главата надолу в този бизнес.

Ако знаеш това, а също и пресметнеш разходите за придобиване на всеки нов клиент, това е началото на бизнес плана ти. Ако цената на придобиването на продукт е прекалено висока, разходите за доставка са твърде високи, а основната ви цена за продажба е твърде ниска, ще излезе, че сте на загуба. Никой не иска това.

Маржът е всичко.

онлайн-магазин

Лъжа номер 5 – Конкуренцията ми е локална

Дните на местната конкуренция онлайн приключиха. Разбира се, твърде вероятно е голяма част от клиентите ви да са местни, но това не означава да се ограничавате. Интернет е безграничен и ви позволява да растете навсякъде, където има търсене за вашия продукт.

Ако продавате само в един регион, потребителите ще търсят заместител. Лесно е да се влезе в гугъл, да се потърси и на метри почти идентичен продукт, по-евтин, с безплатна и експресна доставка. 

Не забравяйте за останалия свят.

Не само вашите конкуренти са там, но и новите клиенти и потенциално огромните възможности за разширяване. Започнете да продавате локално, но мислете глобално.

 

Лъжа номер 6 – “Клиентите ще харесат нашата марка, защото сме специални”

Не си специален.

Компанията ти продава чорапи, знаеш ли колко компании продават чорапи. Всяка от тях е различна по своему. Ти обаче използваш различни инструменти, материи, цветове, лого, невероятно обслужване на клиентите, произвеждаш постоянно съдържание и имаш около общност около марката.

Никой не трябва да обича вашата марка. Не сте единствените на планетата, доверието на клиентите трябва да се спечели, то не е дадено по право на някого. Печелите го. Направете продукта си неустоим, така че клиентите да искат да се връщат отново и отново. Намерете своето уникално предложение и го продайте така, както никой досега не е продавал.

 

Лъжа номер 7 – Онлайн търговия ще убие физическите магазини

Не, няма.

Независимо, че изглежда точно така, истината е, че търговията в магазин няма да си замине заради една много проста причина – хората предпочитат да са сред хора. Истината е, че остарялите процеси убиват някои бизнеси, а тези, които се адаптират към променящия се свят, израстват. Търговците, които не добавят онлайн магазин към физическия си или нямат уникално предложение/продукт за клиентите си, те имат проблеми.

Повечето ни клиенти са започнали с физически магазини и години по-късно са решили да ги допълнят с онлайн магазини. Дори ни споделят, че независимо, че онлайн магазините им са страхотно направени, физическите все още конвертират и продават по-добре. Ако този пример не стига, нека споменем, че Amazon отвори първата си книжарница. Точно така, гиганта в онлайн търговията Amazon отвори физически магазин и може  да се обзаложим, че ще отворят още няколко следващите години.

Нека ви представим няколко истини за търговията във физически магазин:

 • Коефициентите на реализация са значително по-високи в сравнение с онлайн. Средния процент на конверсия онлайн варира от бизнес до бизнес, но остава доста по-нисък от този във физическия магазин. Ако 10 души влязат в магазин, поне 4 от тях в крайна сметка купуват нещо. Онлайн, ако 10 души посещават онлайн магазин, само 1 от тези хора купуват нещо. А това дори е добро сравнение.
 • Луксозната търговия на дребно изисква всичките сетива.  В скъпите луксозни магазини ароматите привличат клиентите, стоката е подредена, така че да хваща окото. Така клиентът се ангажира и вниква в марката. Онлайн, трябва да изберете да кликнете върху нашата история, клиенти, новини и да приемете, че продуктите са луксозни, без да сте сигурни в това. Използва се само едно сетиво – виждането.
 • Логистиката е по-проста офлайн от онлайн.

Офлайн:

 • Хората минават покрай стоките
 • Избират си, какво искат
 • Плащат
 • Продуктът се опакова
 • Добавя се касова бележка 

Край. 

Онлайн

 • Клиентите намират сайта някак си *Google търсене, Реклама, Съдържание, от приятел и сто други варианта
 • Преглеждат навигацията
 • Избират категорията, която им трябва
 • Преглеждат продуктите
 • Харесват, какво искат да закупят
 • Добавят го в количката
 • Преглеждат количката и натискат “Купи”
 • Попълват: пълно име, имейл адрес, телефонен номер, адрес за фактуриране, адрес за доставка, данни за кредитна карта
 • Избират метод за доставка

Край.

След това трябва да получа поръчката се получава в склада, стоката се намира, опакова се, прави се товарителница и е изпраща по куриер. 

Нека не забравяме, колко малко хора не искат и да предоставят данните си онлайн. Конвертирането по имейл, преди или след покупка е изключително трудно. Вижте как да направите, така че имейл бюлетините да работят за вас, тук:

 

Заключение

Не ни разбирайте погрешно, ние обожаваме онлайн търговията. Трябва просто да знаете, с какво се захващате. Само физически магазин вече не е достатъчен, за да бъде една търговия успешна. Онлайн магазините се перфектното допълнение за всеки бизнес. Създадени, рекламирани и менажирани правилно те ще увеличат бизнеса ви многократно. Лесно може да стигнете до нови пазари, да станете глобални. 

Не бързайте да отваряте онлайн магазин, ако вярвате в някоя от горните лъжи. Намерете истината и чак след това направете тази крачка, а ако имате нужда от помощ – ние ще ви помогнем!