Мисията възможна 2016: На първо място в Google

Сподели в социалните мрежи

0%

Както за всичко и всеки, така и за SEO или процеса по оптимизацията за търсачките идва нова 2016 година.

2015 година за SEO беше доста спокойна и от Google не ни изненадаха с много промени, освен с една доста голяма и напълно достатъчна – оптимизацията за мобилни телефони, за която вече ви говорихме – статията можете да прочетете ТУК.
Сега предстои една нова година в тази насока и сме в голямо очакване, какво са замислили от най-известната и използвана търсачка в света.

SEO е в постоянно движение, тъй като има пряка връзка с технологиите, които се развиват непрекъснато. Ето защо за бизнеса е важно да е в крак с времето с различните SEO идеи и практики, тъй като те се променят. По тази причина е от изключително значение, всеки един бизнес и неговия уеб-сайт, да разполага с добра оптимизация и поддръжка, да следва правилата на Google, за да излиза на преден план при потребителското търсене и да разполага с актуален дизайн и функционалност.

 

Какво продължава да е актуално?

 

Бъди откриваем

Правилата тук са много прости – Google няма да „застане на твоя страна“, ако не може да открие вашия сайт. Така че, трябва да се уверите, че търсачката може да открие и разпознае, бързо и лесно, съдържанието в сайта. На лице трябва да са:

  • Най-важните страници да са на лесно и достъпно място за потребителя.
  • Лесната навигация е от голямо значение.
  • Имената на вашите URL адреси, да отразяват структурата на сайта.
  • Търсачка, чрез която потребителите да могат да открият бързо и лесно търсената от тях информация по ключова дума.
  • Блог, който да съдържа статии с ключовите думи и вътрешни линкове свързани със сферата на дейност, към която е насочен сайта.
  • Сайтът трябва да разполага с XML sitemap, за да помага при търсенето и индексирането съдържанието на сайта.

 

Качествено съдържание

Да, навсякъде ви подсещат за това и тук ще го прочетете… качествено съдържание! Само се замислете… минава ли ден без да потърсите нещо в Google? За целта използвате ключови думи, нали? Точно като една собствена библиотека с отговори на почти всичките ви въпроси. Това е съвсем ясно за бизнеса и всеки трябва да се възползва от предимствата на търсачката и връзката с потенциални клиенти.

Това беше и ще бъде бъдещето на онлайн маркетинга!

Всеки бранд си има собствена сфера, в която трябва да създава качествено съдържание, както за страниците на сайта, така и за негово величество… Блогът!

 

 

Подобрете потребителското преживяване

Тук не трябва да пропускате в никакъв случай бързината на зареждане, както и дизайна на уеб-сайта. Като заговорихме за дизайн, не става въпрос само да създадете уникален, крайно различен и запомнящ се дизайн. Важно е да бъде интерактивно и да води потребителя интуитивно към желаните стъпки. Актуални са големите изображения и шрифтове, които да завземат вниманието напълно на потребителя. Но внимавайте с тази задача, тъй като може да навреди на скоростта.

Използвайте PageSpeed Insights, за да тествате скоростта на вашия уеб-сайт и да си издействате препоръки за подобряването й. Линкът към него е ето ТУК.

 

Бъдете mobile-friendly

Както вече писахме, броят на потребителите на мобилни телефони съвсем скоро може да надскочи тези компютърните устройства. С цел да улесни мобилните потребители, през април миналата година, Google съобщи, че „Всички сайтове без мобилна версия слизат стремглаво надолу!“

 

 

Можете да проверите дали вашия сайт е пригоден за мобилните устройства и е лесен за използване чрез инструмента на Google на този линк ТУК

Това ще продължава да е сред най-обсъжданите теми в тази насока и през новата 2016 година.

 

Какво да очакваме през новата 2016 година?

 

Потребителско изживяване

Смятаме, че търсачките ще обръщат значително внимание на потребителското изживяване – интуитивен и интерактивен дизайн, лесна навигация, лесно намиране на точната информация с качествено съдържание, поднесена по ефектен начин. Посещаемостта и популярността, с която се снабдяваме благодарение на потребителите на сайта, са знак за качество, а за Google това е от огромно значение при класирането на челните места.
Съсредоточавайки се към потребителското изживяване, се покачва възможността за потребителско споделяне, което от своя страна се отразява на мястото ви в ранг листата.

 

Завземете местния трафик

И през 2016 година, Google ще отговаря на конкретното търсене и спрямо локацията на потребителя. Тоест, ако вие изпишете „фризьорски салон“ в търсачката, ще излязат резултати най-напред спрямо вашето местоположение. Това означава, че ако сте собственик на бизнес, трябва обърнете внимание на SEO стратегиите и да бъдете на топ място при онлайн търсене, спрямо конкурентите ви, които са близко до вас като локация.

 

Изградете добър процес на Link Building

Това е доста успешна стратегия, насочена към изграждане на връзки – линкове от конкретни страници към вашия уеб-сайт. Доста добра практика, която стои в основата на SEO стратегиите, тъй като покачва трафика. В дългосрочен план, би ви донесла добра позиция при потребителското търсене.
Това може да се случи чрез публикуване на линкове към сайта ви в други сайтове от вашата сфера, блогове, преса и публикации, социални мрежи.

 

 

Google и „намеренията“ на потребителите

Ключовата дума вече няма да е от единствено значение при показване на резултати. Google ще разглежда и за синоними, думи близки по значение, които са част от съдържанието на вашия сайт, сферата на дейност която има връзка с конкретното търсене, вашето местоположение, за да отговори най-добре на заявката на потребителя.

 

Bing e отново в играта

Повечето от вас си спомнят търсачката Bing. Да, тя все още съществува! И колкото да не е за вярване, през тази година се очаква да опита да изплува над повърхността. Едва ли може да завземе дори и половината от потребителите на Google, но се очаква да защити позициите си. Това означава, че вашата SEO стратегия трябва да бъде подготвена и за „друго поле за изява“.

Когато създавате съдържание, използвайте ключовите думи ефективно. Добавяйте и думи, близки по значение до ключовата. Уверете се, че вашето уеб съдържание е ефективно и полезно за потребителите.

 

Mobile-friendly и през 2016

Тази тема ще продължава да е актуална и през новата година, защото развитието на новите технологии и тяхното потребление има значение във всички нива, включително и за SEO. Ако сайтът ви няма мобилна версия, мобилните потребители не биха имали възможност да го посетят и да получат информация за вашия продукт или услуга. Съсредоточете вашата маркетинг стратегия за 2016 в мобилното потребление и мобилните ви потребители и бъдещи клиенти.

Това са основните ключови моменти, на които всички собственици на уеб-сайтове, трябва да обърнат внимание. Насочете вашата SEO и маркетинг стратегия именно към тези моменти, за да останете конкурентноспособни и успешни и през новата 2016 година.