Новата ера за Google през 2015 – SEO промени и още

Сподели в социалните мрежи

0%

Вече едва ли има някой, който да не е запознат с тази „игра за напреднали“, в която Google определя правилата и дава своите оценки. Популярната оптимизация за търсачки или така наречената SEO оптимизация е процес, в който крайната цел е ясна – подобряване на видимостта на нашите уеб-сайтове в Google търсачката чрез определени от нея методи.

Ако някой си мисли, че е лесно и възможно за ден-два – съвсем не е така! Това е процес, който има подготовка, действие и добри резултати за хора с „добри намерения“. Изисква се и постоянство, както и непрекъснато да се информираме за актуализации, тъй като правилата се променят… вече доста често.

Един от най-добрите начини да разберете от какво се нуждае бизнес сайтът ви, е да погледнете какво работи и какво не във вашата сфера и да пробвате и тествате. Разбира се, ако искате нещата да се случват по-бързо и да спестите време, можете да се допитате до професионалисти в онлайн оптимизацията.

Ето ни и нас, които в тази статия ще фокусираме вниманието си върху изпитани неща, които показват добър ефект, целящи да са максимално полезни при „сприятеляването“ ви с Google.

 

Google и нещата, които не са се променили

Съдържание или copywriting

Copywriting-а е професия, която тепърва ще се развива. Причината е, че тя включва съставяне на текстове в определена област, които да са специално оптимизирани за Google търсачката.

Как да използвате тази опция за вашия бизнес?

Всеки бизнес – малък или голям, вече има уеб-сайт, който надяваме се за всички, той е съвременен и оптимизиран. Този сайт освен стандартната информация и категории, се нуждае и от блог, който да бъде „дом“ за тези писания с ключови думи.

В него трябва да присъстват статии с уникално, добро съдържание. Да копирате текст или да пишете каквото ви хрумне…забравете! Това е момента, в който блога ви е трибуна, а публиката са вашите клиенти.

Хората за вас и вие за тях

В днешния свят всеки продукт или услуга се консумира от нас вследствие две неща: препоръка или добре направена реклама. Това са важни фактори за вашия бизнес, които биха довели до постоянни приходи и инвестицията си заслужава на 100%.

Чрез добра репутация и добър продукт, провокирайте хората да ви препоръчват. Станете партньори с вашите клиенти. Накарайте ги да говорят за вас в Интернет пространството и Google ще възприеме това за основание да ви изстреля нагоре, на челните места.

Чрез сайта, който създадете, както за вашата компания, така и за клиентите си, създавате не само репутация, но и възможност да споделите вашите проекти, отзиви от клиенти и партньорите, с които създавате чудесен бизнес.

Дизайнът на вашия сайт

Наскоро възникна дилемата, кое е по важно: съдържанието на сайта или неговата „красива опаковка“ – верният отговор е и двете?
Балансът е ключов и в този момент. Съчетанието между професионално изработения облик на сайта и качественото, уникално съдържание са предпоставка за успех.

Но как Google дали един сайт от към дизайн е добре направен? Истината е, че най-популярната търсачка в света гледа през очите на потребителя. Ако той е харесван и е добре възприет, Google награждава, това че се грижите за посетителите на сайта и им предлагате невероятно преживяване.

Дизайнът е създаване не само на уникални продукти, но и процес на максимална ефективност и показване на собствен стил. Именно това е и вашия бранд – само ако е различен и уникален, би изпъкнал сред тълпата. Но уникално и различно може да означава и семпло и изчистено, това ще и изисква Google през 2015.

Качество и бързина

Както вече сме споменавали в предишните ни статии, големи фенове сме на скоростта на сайта. Това пести време, а както знаем времето е пари.

Всеки от нас би искал да намира необходимата информация по възможно най-бързия и лесен начин. Предложете на посетителите на сайта ви преживяване, съпроводено с лесна навигация и бързо зареждан на страниците. С тази дейност се заемат IT специалистите и уеб компаниите, които са сигурен партньор в осъществяване на тези цели.

Особено с новите мобилни актуализации на Google алгоритъма, скоростните сайтове са важен фактор в голямата схема SEO и особено важен за мобилните устройства.

Като резултат имате следното: повече потребители и „приятелството“ на Google… като не забравяте и за другите фактори, разбира се.

 

 

Google в нов етап от живота си през 2015

Все още не знаем кое ще е следващото животно на Google, което ще донесе със себе си нов алгоритъм, но знаем едно – търсачката може да ни изненада в най-скоро време с нови въведения. Едно от тях е възможността на всички сайтове с мобилна версия да имат предимство пред тези, които нямат такава.

 

Как мобилните сайтове промениха търсенето?

Налице е факта, че все повече потребители се обръщат към своите телефони през ежедневието за снабдяването на необходимата информация. Това беше достатъчно за Google да обърне нещата и да завърти всичко с главата надолу с новината – всички сайтове без мобилна версия няма да фигурират на челните места в търсачката при мобилното търсене чрез ключови думи от бъдещите клиенти.

Важно е да се знае, че това ще окаже ефект само върху мобилното търсене, не и върху търсенето посредством вашия настолен компютър или лаптоп.

Сами знаете какъв е проблемът. Всеки от нас е изпитвал затруднение при използване на Интернет от смартфона си, когато влезе в даден сайт без мобилна версия – непрекъснато Zoom-ване, движение наляво на дясно из страницата, натискане на погрешния, обикновено съседния линк, трудно намиране на информация, бавно зареждане и още, и още.
По тази причина, Google реши да улесни потребителите си, като им показва само сайтове с responsive design.

Друг пример: при лицата, взимащи решенията в дадена фирма, прекарват по-малко време пред настолните си компютри и повече пред мобилните си устройства, както през работния ден, така и през свободното им време – работят от различни локации, наваксват с отговори на и-мейли, работят и вземат решение дори когато пътуват или вечерят вкъщи.

SBOMedia

Предлагаме ви да изгледате едно видео на на американските ни колеги от SBOMedia, което визуализирано дава информация за предстоящото:

 

 

 

Google подсказа какво следва още в края на 2014 година, когато започна да прилага „Mobile Friendly” tag в рамките на МЕТА описанието при мобилното търсене на Интернет потребителите.

И тъй като с вас сме споделили доста по темата чрез предишните ни статии – 10 причини защо трябва да имаме мобилен сайт и Responsive Website VS Mobile App, сега ви предлагаме да „сферите часовника си“ със следните обобщени критерии:

Не използвайте софтуер, който не е прилежащ към мобилните устройства, както е Flash.
Прилагайте лесно разбираем и четящ се текст, пригоден за мобилен екран, без да zoom-вате, за да наблягате на даден продукт или услуга.
Прилагайте линкове, но не безразборно, но тясно обвързани с вашата сфера на дейност и само към авторитетни сайтове, разбира се.

Готов ли е вашия уеб-сайт за действие?

От Google наскоро обявиха как работи новия алгоритъм и твърдо заявиха, че няма средно положение. На помощ идва инструмента Google Webmaster Tool: Mobile-Friendly , чрез който най-лесно бихте могли да проверите дали вашия уеб-сайт е responsive и дали са необходими промени по него.

 

 

Важното е да знаем как да продължим досегашната си стратегия за SEO оптимизация на сайта, като включим в нея следните фактори, за които Google зорко следи:

Бранд Репутация

Вместо да използвате безразборно хиляди ключови думи в съдържанието на сайта си, фокусирайте се върху вашия бранд, посланието и уникалността на компанията ви. Старайте се да обвързвате трайно потребителите с вашия бранд, с качеството на продукта или услугата си.

Социалното обвързване чрез социалните мрежи е един от ключовите елементи. Press статиите, рекламата и отзивите, както и препоръките на настоящите ви клиенти са от изключително значение.

Търсачката не спи и следи за вашата репутация, за това какво говорят и мислят за вас хората. Както разбрахме вече „Google” чете нашите мисли 🙂

Link Building

Link Building-а е част от вашата репутация. Когато хората говорят за вас и ви препоръчват, като „линкват“ към вашия сайт, това също „говори“ на Google, че вие сте популярен бранд и трябва да сте видими за потребителите.

Не само за търсачката, в днешно време е важно да изградим взаимоотношения и връзки от авторитетни източници. Това не означава, че форумите и други  директории, не са добър източник на линкове, но трябва да бъдем малко по-селективни.

Социалните мрежи

Днес, социалните медии са взаимно свързани с компаниите, които преди няколко години не предполагаха, че това ще бъде „престижен“ метод за реклама.

Въпреки, че все още социалните мрежи не са свързани технически с търсачката, те са свързани с увеличаването на вашата аудитория и нарастване на видимостта ви. Те влияят на потенциалните клиенти чрез взимането на решения, закупуването на продукти и възползването от дадена услуга.

Един от най-разпространените методи, чрез които да покажете на клиенти, партньори и приятели полезното съдържание на блога си, са публикациите и постовете в социалните мрежи – видеа, статии от вашия блог, статии на сайтове от вашата сфера на дейност, снимки, инфографики…развихрете вашето въображение и бъдете креативни.

Възползвайте се от тази „информационна революция“, която съхранява Google. Бъдете „в светлината на прожекторите“ през 2015 и за напред и той ще ви възнагради!

 

 

Google говори нашия език

Търсачката има постижението да разбира контекста на въпросите, които задаваме при търсене и да отговаря колкото е възможно по-близко до идеята. Често задаваме въпроси като: Къде е най-близкото….?, Коя е столицата на….?, Къде да намеря……?

В тази връзка: изградете съдържанието на сайта си в отговор на въпросите, които биха задали бъдещите ви клиенти, които може би търсят ВАС… но все още не знаят.

Същото се отнася и за синонимите, които могат да притежават вашите ключови думи. Ако имате онлайн бизнес това важи за вас. Да вземем за примeр дрехата – рокля. Тази рокля от вашия онлайн магазин трябва да получи пълното описание – цвят, видове цветове, материя, детайли по нея, а не просто да я опишете с думите „червена рокля“. По този начин вие максимално бихте се застраховали при търсене от страна на потребителя.

Не се притеснявайте да давате пълна и обстоятелствена характеристика на продуктите или услугите, които предлагате. Потребителя търси по-често по конкретни фрази и по този начин той ще достигне по-лесно до вас.

Семплото е по-добро от всякога

Простото и минималистично е новата тенденция при уеб-сайтовете. Това по никакъв начин не означава, че той трябва да е лишен от оригиналност и свежест. Това означава да забравите Flash-версиите с многобройни ефекти, изчакащи и набиващи се на очи икони и анимации. Те не само, че не са актуални сред Интернет потребителите и не се харесват, но и са „непознати“ за мобилните устройства.

Когато Google класифицира съдържание, вместо да търси по отделни страници, вече ще гледа и за пълния URL адрес на съответната страница. Създавайте добре организирана структура на сайта си, така че е да е добре организиран и с лесна навигация. Повече по темата може да прочетете в нашата статия – Как да изградим…

Ще са ви от полза следните два начина:

1. Когато искате да посочите конкретните ключови думи характерни за страницата

Правете това:

yourwebsite.com/products/silk/lace/red/mini-dress

НЕ това:

yourwebsite.com/products/silk-lace-red-dress

2. Нека всичко по сайта ви бъде добре организирано

Премахнете излишните стъпки на потребителя до крайната и намиране на нужната информация. Хората обичат организацията. Това прави нещата по-прости, но не и по-елементарни. Уверете се, че всичко е лесно достижимо и се съсредоточете върху ценното съдържание.

Не забравяйте, че един сайт може да бъде с уникален и красив дизайн и същевременно семпъл.
Така като гледаме, електронните води в Интернет се разбъркват и понякога става доста мътно, и трудно за разбиране какво ще заварим на утрешния ден. Важното е да се уверите, че се развивате редом с търсачките и постоянно мислите за промени, докато създавате вашата стратегия за по-успешен бизнес. С други думи, SEO методи ви трябва да са плаващи, а не статични.

Научете се да владеете онлайн присъствието си със сръчност, много страст която да влагате в продукта или услугата и труд, който ще бъде със сигурност възнаграден не само от Google, но и от най-ценното… вашите клиенти.