Най-новите Тенденции в Онлайн Търговията през 2022

Сподели в социалните мрежи

0%

 Тенденции онлайн търговия

Никой никога не си е представял такава пълна дигитална трансформация, каквато преживяваме след избухването на COVID-19. От 2020 г. нататък изглежда, че пазарът е преобърнат от процъфтяващите онлайн сектори, масовото навлизане на новите технологии и новите преживявания за клиентите. Като част от новата дигитална ера, светът на онлайн търговията не прави изключение! Само през 2020 г. нейният дял в световната търговия нараства от 14% на 17% (виж UNCTAD). Годишният доклад на Shopify Plus за 2021 г. относно тенденциите в световната търговия казва: „Годините на промяна се случиха за седмици“.

И все пак, какви са практическите последици от това развитие за нашите онлайн магазини? Какво означават „новото нормално“ и „следващото нормално“ в онлайн търговията и как са свързани с начина, по който управляваме успешно нашия онлайн бизнес? Какво е бъдещето на онлайн търговията за ерата след COVID през 2022 г.?

Разберете кои са най-новите и успешни тенденции в онлайн търговия за 2022 г. Ще разгледаме и „следващото нормално“, като отговорим на въпросите по-горе.

1. Какво е „новото нормално“ за онлайн търговията?

Нека видим какво означава това модно словосъчетание за света на онлайн търговията.

Възможна дефиниция

Ето как по-рано през тази година Shopify Plus представи понятието:

„Офлайн разходите се изместиха онлайн. Продуктите, които рядко се купуваха онлайн, вече са едни от основните артикули в този тип търговия. А непосредствеността, удобството и бързината са най-високите изисквания на потребителите. Това е новото нормално.“ Тъй като това поставя рамките на промените след COVID, нека разгледаме основните характеристики в детайли.

Основни тенденции в онлайн търговията в „новата нормална“ епоха

Нова вълна от онлайн разходи

Тъй като разходите се изместиха онлайн, броят на глобалните онлайн купувачи се увеличи изключително много и потребителите започнаха да купуват онлайн нови категории продукти. Това доведе до рекордно висока конкуренция за клиенти.

Нови онлайн очаквания на клиентите

Появиха се нови изисквания на клиентите, които формираха нови стандарти за онлайн пазаруване (например: очаквания за безплатни доставки или иновативно преживяване в дигиталната среда). Освен това, потребителите започнаха да купуват нови категории продукти като хранителни стоки, здравни и хигиенни продукти онлайн. Ако се интересувате от това как пандемията е променила навиците на потребителите при пазаруване, разгледайте нашата статия.Онлайн търговия

Изпълнение на поръчка – основно изискване на клиента

Потребителите на COVID ерата изглежда настояват за безплатни, бързи и качествени доставки. Те също така предпочитат марки, които подкрепят околната среда и оценяват социално отговорната ангажираност. Както се подчертава в доклада на Shopify, 41,8% от потребителите биха искали марките, от които пазаруват, да бъдат социално отговорни.

Брандиране, създадено с грижа за клиентите

Създаването на онлайн бранд започва да става все по-трудно. Сред потребителите прогресивно нараства и търсенето на добро и качествено отношение от стран на брандовете. Клиените се интересуват на само от услугите и продуктите, които закупуват но и от онтошенето, което марките изграждат с тях и качеството на потребителското преживяване, което те предлагат.

Задържането на клиенти като основен приоритет

Тъй като цената на онлайн рекламата се увеличи драстично, задържането на клиенти стана по-приоритетно, отколкото привличането на нови такива. Друга стратегия, широко проучена от брандовете е търсенето на нови канали за продажба, като например гласово пазаруване, реализирано на мобилни устройства с помощта на виртуални асистенти.

Ако искате да научите повече по тази тема, вижте това 4-минутно видео, представящо основните изводи от доклада на Shopify Plus.

2. Какво означава „следващото нормално“ за бъдещето на онлайн търговията?

Дотук добре. Но какво би било „следващото нормално“ в ерата след COVID? Какви тенденции в електронната търговия трябва да очакваме да бъдат предложени и поддържани през 2022 г.?

Топ 10 тенденции в онлайн търговията през 2022 г

Тъй като 2022 г. наближава бързо, очакванията към водещите тенденции в онлайн търговията, които ще отбележат следващата година, стават все по-актуални. Ето какво включва нашата селекция от 10 най-добри тенденции в онлайн търговията за следващата:

 • По-силен фокус върху персонализираната онлайн търговия
 • Подобряване на онлайн преживяването на клиентите и взаимоотношенията им с бранда
 • Повишено използване на гласовата търговия, тъй като тя ускорява процеса на пазаруване и вече е един от най-бързо растящите канали за продажби
 • Бързо разпространение на чатботове и автоматизация за спестяване на ресурси, предоставяне на 24/7 услуги
 • Използване на по-добър потребителски интерфейс, тъй като това води до запазване на настоящите клиенти
 • Разрастващо се трансгранично пазаруване, което отваря възможности за различни пазари и нови възможности за разширяване за успешен бизнес в онлайн търговията
 • Увеличаване на мобилното пазаруване, тъй като то държи значителен дял от онлайн търговията на дребно (напр. 70% според анализ)
 • Увеличаване на използването на визуални елементи като изображения, видео и виртуална реалност
 • Все повече и повече устойчивост и корпоративна социална отговорност, тъй като това оказва сериозно влияние върху формирането на решението на клиентите да купуват
 • Повишено включване на все повече и повече опции за плащане
 • Преобладаваща социална търговия – продажби чрез социялните мрежи

Непрекъснати иновации: бъдещето на онлайн търговията

Ключова характеристика, описваща бъдещето на онлайн търговията е непрекъснатият стремеж към иновации, преследван от множество брандовете в световен мащаб. Тя може да бъде идентифицирана във всеки етап от преживяването на клиента. Може дори да обхване както онлайн, така и физическия свят (вземете например въвеждането на доставки с дронове). Важно е да помислите за иновации, които да позволят разширяване и позициониране на бизнаса Ви на различни пазари.

3. Някои практически съвети, които да Ви помогнат да се адаптирате

Сега нека видим какво можем да направим, за да предвидим промените през следващата година.

Съвет №1: Дайте приоритет на задържането на клиенти пред привличането на нови такива, тъй като цените, които ще заплатите, за да привлечете нови клиенти, стават все по-високи поради засилената конкуренция.

Съвет №2: Обновете каналите си за мобилна онлайн търговия.

Съвет №3: Създайте нови дигитални преживявания за клиентите (например, нови опции за плащане, автоматизация и т.н.)

Съвет №4: Помислете за нови стратегии на изпълнение (например, чрез безплатна доставка)

Съвет №5: Инвестирайте в брандиране, създадено с грижа за клиентите (персонализиране)

Съвет №6: Категоризирайте клиентите си и ги третирайте по различен начин (напр. стари спрямо нови клиенти).

Допадат ли Ви нашите съвети? Препоръчваме ви да съставите свой списък с подобрения, отнасящи се конкретно към вашия бизнес.

Заключение

Възможността да се адаптирате към „следващото нормално“ със сигурност ще Ви държи една крачка пред конкуренцията. Като вземете предвид тенденциите в онлайн търговия през 2022 г., Вие вече ще имате възможността да разработите своята стратегия за задържане и възвръщане на клиенти.

Ако имате нужда от помощ за адаптиране към новите тенденции, не се колебайте да се свържете с нас.