Какво е лендинг страница (landing page) за нашия бизнес?

Сподели в социалните мрежи

0%

Няма точна формула за създаване на landing page! Никой не може да ни каже на 100% – „Ето, съвършена е! Тази уеб-страница със сигурност ще ни привлече точните клиенти и ние ще имаме сигурна, надхвърляща очакванията печалба!“. Но така е със всичко в живота, нали?

 

Да започнем с това, какво всъщност е landing page…

Лендинг страницата е чудесен маркетинг инструмент и средство за привличане на нови клиенти или потребители на нашата услуга. Когато стартирате онлайн рекламна кампания, този тип страница, е силно препоръчителен компонент, ако искате да дадете възможно най-доброто от себе си.

 

 

Как потребителя достига до landing page?

Когато потребителя сърфира из Интернет, вниманието му е привлечено най-вече от следните „рекламни съобщения“ – текстова реклама и линк към нея, pay-per-click, рекламен банер, splash screen, реклама в социалните мрежи и т.н.

Когато кликне, той бива съпроводен именно към landing page, която представя съответния продукт, услуга или бъдещо събитие.

Съвет: Не би било добре, да „стряскате“ потребителя с ефекти и излишни функционалности, когато отвори страницата. Нека фокусът да е един.

На нея, потребителят очаква да види обобщена информация и отговори на всичките въпроси, които би могъл да си зададе. Зад нейното „присъствие“, са създадени и най-важните и необходими връзки – бутон за регистрация за събитието, бутон за контактна връзка, бутон, приканващ към покупка или възползване от представената на страницата услуга, бутон за резервация…

Всичко това има една цел – подканват потребителя и бъдещия ви клиент към действие. Черешката на нашата торта! Или иначе казано – това, заради което всъщност правим landing page.

Съвет: Сложете линк, на подходящото място из информацията към вашия официален уеб-сайт.

И тъй като разбрахме, че няма точна формула, решихме да споделим с вас някои общи правила и точни попадения, с които да достигнете до крайните си потребители. И не забравяйте, че този тип страница не е синоним на уеб-сайт, нито пък е заместител. Тя има много фокусирана цел – привличане на нови клиенти, промотиране на нов продукт или услуга и трафик към официалния сайт.

Не забравяйте, след като изградите първата си landing page, непрекъснато тествайте различни варианти и подобрявайте комуникацията с клиентите си.

 

Да поговорим за дизайн на landing page

Лендинг страницата не трябва да има същия дизайн, какъвто притежава официалния ви сайт. Той трябва да е изключително персонализиран и продуктово ориентиран, изцяло съобразен с тематиката на кампанията.

Пак ще ви говорим за големи изображения и шрифтове, които да са семпли, но да приковат погледа на потребителя. Изглежда сякаш това е станала наша фикс идея напоследък, но не… водеща и изключително резултатна тенденция! Нали говорихме за тестване и по-следващ напредък ? 🙂

Съвет: Семпла, но придържаща се към тематика страница, която не е в никакъв случай натоваршваща, както от към HTML… така и от потребителска гледна точка.

Като не изключваме голямо изображение, шрифтове и подходяща типография, едно от първите неща, които трябва да види потребителя е – контактна форма и call-to-action бутон.

Главната цел на дизана тук е, да осъществи връзка с бъдещите ви клиенти. Да общува с тях чрез приковаващите погледа бутони, цветове, изображения, точните думи и послания, които ще отправите.

 

Стегнато и ясно заглавие

Заглавието трябва да е изцяло свързано с повода, заради който потребителя е влязал на страницата. То играе ключова роля при приковаване на вниманието и убеждението, че си заслужава да прочетеш останалата част от съдържанието на страницата.

При избора на заглавните думи и послание, би било добре да имате тези неща предвид:

  • Към кого ще е отправено – определяне на „таргет персона“
  • Опцията „Как?“
  • Отговорете на определен въпрос
  • Дайте причина защо именно вашия продукт или услуга да избере потребителя
  • Осигурете решение, още със заглавието
  • Бъдете шеговити и забавни

Не забравяйте и допълнителния текст под заглавието. Той е по-дълъг, обстоятелствен и пояснява заглавната част. Обикновено под-заглавието отговаря най-точно на отговора „Защо“ на бъдещия клиент.

Уникално съдържание, равно на уникален продукт

Погледнато през нашите очи на потребители (всеки един от нас, има и тази „роля“ в Интернет пространството), разбираме колко е важно уникалното съдържание, което ни дава най-точната, изчерпателна и стегната информация, която ни е нужна за направата на следващата стъпка.

Вашата landing page се нуждае именно от това! Направете го!

Отговорете си на въпроса – „Какво прави моят продукт или услуга по-добър от този на конкуренцията?“

Съдържанието трябва да се описва с две думи – „потребителско изживяване“. Всичко е сведено именно върху това. Когато той чете, трябва да обвърже написаното със себе си, да усети отправеното към него послание, което му дава продукта или услугата.

Не говорете за себе си, ами за вашите клиенти, които вече са се възползвали от преимуществата.

Кажете защо вашият продукт или услуга трябва да бъде правилния избор и споделете „Защо“. Дайте причина потребителят, да избере именно вас.

Цялото това съдържание представете по ефектен, запомнящ се и в същото време семпъл начин.

Използвайте: булете, иконки и пиктограми, когато изброявате преимуществата или функционалностите. Това би оставило т.нар. „въздух“, както и да представи по ефектен и оригинален начин информацията.

Разкрийте „историята,“ като си послужите с изображения и видео. Всеки от нас, има нужда първо да види, пипне или помирише това, което е обект на неговата покупка. В нашият случай имаме визуализация, която да пресъздаде най-точно продукта или услугата. След което, това би предизвикало определена емоция.
Когато инвестирате в изграждане на емоционално въздействие, това би увеличило шансовете, да достигнете до потребителя. В повечето случай, това е достатъчно, той да остане на страницата и да натисне call-to-action бутона.

Не забравяте да дадете „почивка“ и време да си отдъхне, когато скролва из съдържанието. Това се постига с празно пространство и изчистен дизайн.

 

Основни компоненти за създаване на доверие в landing page

Моментът на установяване на връзка с потребителя и изграждане на доверие, е изключително важен и деликатен.

Чрез определени показатели и индикатори на лендинг страницата ви, можете да постигнете това с лекота.

Започнете с постигнатото до момента. Ако продуктът не е нов, ами вече познат на аудиторията, то вашата кампания посредством лендинг страницата, може да съдържа статистика с информация за предишното ползване и удовлетворение на потребителите.

Поставете логата на клиентите ви. Това освен доверие, създава и добър имидж за компанията ви. Когато бъдещия ви клиент види позната компания, доверието към вас и продукта, ще се увеличи.

Препоръката от човек на човек е най-добрия приятел на бизнеса. Тук е мястото да покажете на всички, какво мислят вашите настоящи клиенти за вас. Отразете като цитат със снимка на управителя на компанията.

Добавянето на социалната нотка, повишава доверието и отразява реалната ви работа. Вижда се на практика смисъла от това да направиш следващата стъпка.

Съвет: Добавете цитат от думите на вашия клиент, които отговарят на това, как реално вашия продукт или услуга е решил даден проблем в компанията.

 

 

Call-to-action бутон в действие

Ако има нещо, с което лендинг страницата се свързва най-много, то това е бутона, заради който сме „поканили“ потребителите да влязат на нашата страница. Насърчава потребителите да вземат решение и да пристъпят към следващата крачка, каквато е и целта.

За да е ефективно и достатъчно разбираемо, т.нар. „екшън бутон“ трябва да се придържа към следното:

  • Фокусът е изцяло върху него
  • Откроява се над останалата информация, най-забележимата част от страницата
  • Цветът помага на бутона да изпъкне
  • Персонализиран текст – „вход“, „регистрирай се“, „резервирай“…

 

landing page

 

Бутонът е изцяло дело на дизайнера, съобразен с това, че трябва да грабне вниманието на потребителя и да стимулира връзката и комуникацията с потребителя.

Съвет: Цветът на бутона е открояващ се, но ви съветваме да не използвате от тук насетне твърде „крещящо“ жълто или червено. Това освен, че стряска, но и вече не е актуално.

Придържайте се към основната ви цел и не се възползвайте, за да поставяте линкове към страници на други ваши продукти и услуги. Ограничете до минимум изходните връзки.

 

От тук на къде

Създаването на лендинг страница само по себе си не е достатъчно. За да разберат клиентите ни за нашия продукт или услуга, първо трябва да разберат за страницата ни.

Идва ред на промотирането на landing page по два начина: чрез платени и неплатени канали.

 

Google AdWords

Този вид платена реклама, ви помага да достигнете възможно най-бързо до вашата таргет аудитория, посредством специфични думи или фрази. Преди това, задължително направете необходимата оптимизация на страницата – SEO, а повече по темата можете да прочетете тук.

Ключовите думи трябва да са предварително релевантни и специфични, така че рекламата  да има възможно най-добър ефект и да води възможно най-точните клиенти.

 

 

Съвет: Приканващият слоган или изречение, което се появява на банера, трябва да съвпада със заглавието и на самата лендинг страница. Би било добре, ако имате вариант за няколко видове банери и реклами и с различен текст и заглавие. Така ще разберете кое действа най-добре. 

Google ще презентира рекламата ви по следния начин:

Landing page - AdWords

 

Реклама в социалните мрежи

Основната цел при създаване на кампания, е да бъде промотирана на места, където хората вече възприемат като познати – като Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn... Благодарение на социалните мрежи, бихте могли да приложите инструменти, чрез които да достигнете до точната таргет аудитория – местоживеене, пол, интереси, поведение и пр.

 

 

Хубавата страна на Фейсбук е, че можете да задавате бюджет, който ще бъде предназначен за достигане на максимален брой точни потребители. Чрез помощ от ваша страна с добра оптимизация на лендинг страницата и правилен подбор на ключови думи за рекламната кампания, ще можете да достигнете до подходящата аудитория.

За максимално удобство на бъдещето на рекламите там, от Фейсбук допуснаха опция да давате вашата реклама на пауза и да я пуснете и реализирате отново. Те се появяват и на мобилните устройства. Всички вече сме наясно, че броя на мобилното потребление се увеличава с всяка година и вече е по-голямо и от това на настолните компютри и лаптопи.

В края на краищата ще се уверите, че те идват просто като онлайн посетители на рекламната ви лендинг страница, а си тръгват вече като клиенти.

 

Неплатени реклами

Повечето социални мрежи, като Facebook, предлагат и този вид неплатен реклама, която също може да ви осигури трафик. Проблема тук е, че по-скоро е „стреляне в тъмното“ и не се знае какъв процент накрая ще се окажат от точната таргет персона. Но пък популяризацията е също вариант.

Създайте фен страница и изградете график на промотиране на целевата страница чрез постове и линк към landing page.

Много създадели на различни кампании по света, използват чудесния метод на комуникация, като реализират чатове и видео на живо с цел въпроси и отговори. Това освен, че би подобрило вашата видимост, но и ще спомогне за създаване на връзка между продукта и клиента, както и ще създаде довери в бранда. Чат метода е популярен най-вече сред Twitter потребителите. А относно видео – YouTube, а от скоро и Instagram „на живо“.

Съвет: Бъдете напълно подготвени за бързи отговори и реакция от ваша страна. 

Не платената реклама в социалните мрежи може да не е толкова ефективна от към „прицелване“ към точната персона, но пък допринася за допълнителните и ценни пътища, които ще постигнат желаното от лендинг страницата.

Най-голямото предимство на лендинг страницата, е да осъществи целта по най-оптимизирания възможен начин. Така че следвайте описаните по-горе стъпки и се впуснете в приключението. Резултатите ще ви удовлетворят, гарантираме 😉 Грайнд.