Защо е важно да пишем креативно съдържание?

Сподели в социалните мрежи

0%

Lorem Ipsum владее дигиталния свят. Всеки дигитален маркетолог го е използвал поне веднъж в работата си, а някои от нас дори го използват в момента. Използването на “фалшиво” съдържание, напълно монотонно, като измисления латински, генерираното от  изкуствен интелект (AI) или шаблонни текстове се предпочита от доста рекламни и уеб агенции. А защо това е проблем?

Нека да разберем какви са проблемите с тях:

Историята на Lorem Ipsum:

Lorem Ipsum е скучен и въображаем текст, използван от дизайнери и уеб разработчици, за да се получи одобрението на клиента, когато нужния текст за проекта все още не е готов. Текстът се използва в печатната индустрия от 15 век и сега е на власт в областта на уеб разработката. Истина е, че Lorem Ipsum е непълна версия на „De Finibus bonorum et malorum“, текст от първото столетие от н. е. от Цицерон, с думи, променени, добавени и премахнати, за да стане безсмислен, неправилен латински текст. Разбрахме историята, но какъв е проблемът с използването му? –> Защо да направиш продукт, който не разбираш? Защо да пишеш нещо, което не можеш да прочетеш? Използването на нечетливо съдържание не може да даде на клиентите ви усещането за уебсайта, а ако не могат да го почувстват – как да кажат дали е най-добрия или най-лошия, който са виждали? Lorem Ipsum не помага, а забавя обратната връзка на клиента.

Силата на AI и защо да не го използвате:


AI-generated content has become a trend so big that some universities even have courses dedicated to the topic. Let’s not deny the pros of artificial content – easy to be done, cost less, efficient and using more than one platform at the same time. Companies, such as Bloomberg, use AI to fill reports and files, however, the power of content is not the words, but the feelings. AI is not human enough, and honestly, this is great.

Съдържанието, генерирано от AI, се превърща в толкова голяма тенденция, че някои университети дори имат курсове, посветени на темата. Нека не отричаме плюсовете на генерираното съдържание – лесно се пише, струва по-малко, ефективно е и може да използва повече от една платформа едновременно. Компании като Bloomberg използват изкуствен интелект за попълване на отчети и файлове, но силата на съдържанието не са думите, а чувствата. Изкуствения интелект  все още не е достатъчно човек и честно казано това е страхотно.

 

Използване на шаблонен текст

В ерата на информация е изключително сложно да напишете наистина интересно съдържание, което не само да достигне до потребителите, но и да ги накара да го прочетат. Представете си, че седите пред компютър с най-атрактивния уебсайт, който сте виждали, но без текст само с Lorem Ipsum. Сега е вашето време да напишете тази информация, но изненадващо нямате идеи. Най-лесното решение е да копирате текста от някой онлайн сайт, който харесвате. Това не е вариант, защото Google няма да хареса действието ви. Със сигурност за вашето действие някой уеб разработчик ще получи информация, че два уеб сайта имат една и съща информация и един от тях  ще бъде добавен в черен списък, в най-лошия случай, вашата страница. Има голяма разлика в пренаписаното съдържание и напълно копираните текстове. Ако вие като компания копирате съдържание или дори цял сайт, това се нарича плагиатство. Плагиатството е взимането на нечия чужда дейност, текст, сайт и да представянето му като свой собствен. Това е незаконно и затова всеки сайт би трябвало да има символ за авторско право в долната част на страницата.

След толкова негативни коментари, вероятно ви възниква въпросът „Кое съдържание има значение в края на краищата?“. Както компанията за уеб дизайн Grind Web Studio казва –  “За нас съдържанието е като меда в чай ви – от съществено значение е.” Ето няколко съвета от тях – защо е важно да пишете сами (или да наемете човек да го прави) съдържанието си:

 

  • Намиране на нови потенциални клиенти : най-новите и използвани техники за генериране нанови клиенти включват, не можете да се досетите, креативно съдържание. Ако съдържанието е добре написано и е насочено към търсената аудитория, клиентите, които ще дойдат при вас, ще бъдат по-настроени към сключване на сделка, отколкото тези, на които просто сме спамили имейли
   • Клиентите ще ви имат по-голямо доверие: Хората са емпатични същества, които обичат личните идеи и примерите. По-вероятно е потребителите ви да ви повярват, ако стъпят в обувките ви и възприемат ситуацията от вашата гледна тока – покажете примери, напишете вашите истории, дайте им да видят, в какво вие сте добри. 
   • Покажете експертиза: Никой, освен вашите клиенти, не може да ви нарече експерт. Висококачественото съдържание във вашия блог, което предоставя забавни и полезни истории, авторска гледна точка и експертност в дадената област,  ще покаже вашето разбиране и професионализъм.
   • SEO: Горивото на всяка оптимизирана търсачка е съдържанието. Добре написаното съдържание има много по-голямо значение за вашия бизнес, отколкото копираното. Така при всяко търсене в мрежата, вашия бизнес ще бъде първи резултат.
   • Привличане на нови посетители: Нека си представим, че търсите съвет как да оптимизирате съдържанието си онлайн и попадате все на едно и също съдържание. Дразнещо е, копираното съдържание е навсякъде. Въпреки това откривате съвсем различен блог, изпълнен с авторски шеги, лични и полезни съвети, харесва ви и се абонирате за него. А сега си представете колко повече клиенти вашето съдържание може да привлече към вашия бизнес, ако е написано от вас. 
   • Увеличете разглежданията на сайта ви: по-вероятно е клиентите да посетят вашия онлайн
    магазин или уеб страница, ако намерят полезна информация за вас. Чрез създаването и публикуването на персонализирано съдържание можете да изградите интерес и да стимулирате повече потребители да посетят сайта ви.

Истината за съдържанието е, че креативният текст е винаги по-добър от копирания. В ерата, където копираната информация е навсякъде, креативността, полезността и личния пример са ценни. В днешно време е изключително трудно да бъдеш най-добрият, но разликата между всички автори на съдържание е уникалната перспектива над нещата.

Да не забравяме, че различните хора четат различни истории, а всеки автор пише различно – затова е важно да създаваме уникално съдържание.