Защо е важно да използваме качествени изображения при изработка на уеб сайт?

Сподели в социалните мрежи

0%

 

Защо да използваме качествени изображения?

Според статистики приблизително 65% от хората в световен мащаб са “visual learners” или казано по-просто – възприемат, запомнят и се учат от изображения и графики, досещате се защо започвам с това, нали?

Научно доказано е, че човешкият мозък обработва визуалната информация 60 000 пъти по-бързо в сравнение с текстовото съдържание, да, точно така – 60 000 пъти.

Ще ви издам и една тайна – най-добрият начин да продадете продукта или услугата си е като им дадете време и възможност да се продадат сами.

Добре подбраните и качествени изображения, представящи продукта, услугата или бизнеса ви в най-добрата им светлина, ще бъдат хиляди пъти по-ефективни в сравнение с най-ясно написаното текстово описание. И дано копирайтърите не ми се обидят, но в уеб дизайна почти всеки текст може лесно да бъде изместен от красивата фотография или майсторски изрисуваната графика.

Факт. Една от репликите, които чувам най-често в работата си е: “искам сайт като на Apple”… та кой не иска?!

А сега отворете https://www.apple.com/ и си представете продуктови снимки, заснети с телефон, лоша експозиция и тотално объркана перспектива.
Е?! Май цялостното усещане съвсем би се променило.

Разбира се, успехът на Apple се дължи на много други фактори, но все пак дизайна и качествените изображения са топ приоритет що се отнася до уеб сайта на Apple.

Визуалното съдържание:

Визуалното съдържание притежава силата да въздейства емоционално и уеб дизайнерите знаем това. Именно поради тази причина притежаваме способността да караме потребителите да се чувстват така, както ние желаем, е, признавам, че това си е чиста проба манипулация, но в маркетинга правила няма.

Мисля, че вече ви убедих във важността на качествените и добре подрбани изображения за вашия уеб сайт, нали?

 

Какви?

Тъй като са супер важни, изображенията и графиките, които използваме при изработка на уеб сайт, не могат да бъдат случайни.

Когато избираме изображения трябва да обърнем внимание на няколко неща:

1. Акуратност – избирайки изображения за уеб сайта си, трябва много внимателно да изберете такива, които са не просто красиви и въздействащи, а такива,    които носят характера и настроението на вашия бизнес.

Снимките създават асоциации и трябва да бъдете много внимателни при избора им, за да не объркате съвсем потребителя.

Избирайте изображения подходящи и напомнящи за индустрията, в която е бизнеса ви.

2. Истински хора – изображенията, в които присъстват хора са много ефективни при изграждането на връзка с потребителя. По този начин у потребителите се зъздава близост и усещане за комуникация не просто с код, а с истински хора.
Все пак – ако използвате изображения с хора и лица в уеб сайта си трябва да
бъдете много внимателни в избора си. Защо ли?
Чували ли сте за т.нар “line of sight” или “линия на очите” ? Линията на очите е мощен похват за привличане и насочване вниманието на потребителя. Сега си представете, че се разхождате по празна улица и виждате човек, приковал поглед към небето… няма ли да погледнете веднага нагоре?
Точно това е и “line of sight” – способноста на човешкия поглед да насочва вниманието в точно определена точка. Така че бъдете внимателни и внимателно проследявайте линията на очите преди да изберете точно това изображение и да го сложите на точно това място в уеб сайта си.

Когато говорим за изображения, в които присъстват хора, сток фотографията (виж по-долу) не е препоръчителна, защото по този начин се губи възможността за създаване на близост и доверие у потребителя.

Нашият съвет – използвайте качествени, професионални изображения на хора от екипа си.

3. Качество – разбира се, както при всяко друго нещо, така и при изображенията качеството е едно от нещата, с които не трябва да правите компормис. Качествените и професионално заснети изображения винаги правят добро впечатление и представят по-добре бизнеса, продукта или услугата, която предлагате.

Ако имате онлайн магазин, то продуктовите снимки са от изключителна важност – те могат да продадат или да не продадат продукта ви.

Изработка на уеб сайт - качествени изображения
Източник dropbottle
Изработка на уеб сайт - качествени изображения
Източник alibaba

… Та вие кой от двата продукта бихте си купили?

 

От къде да се сдобиете с качествени изображения?

Често клиентите ни не знаят от къде да се сдобият с подходящи изображения, които да използват в уеб сайта си.

Е, има няколко варианта:

1. Разбира се най-добрият и ефективен е да наемете фотограф, който да направи персонализирана професионална фотосесия на продукта, екипа или процеса на работа. Със сигурност снимките ще въздействат емоционално на потребителите, което ще създаде доверие и приятелско отношение у тях.

Не знаете към кого да се обърнете? Свържете се с нас и ние ще ви помогнем.

Ако пък нямате бюджет за тази услуга, има и други варианти:

2. Сток фотографията (за тези, които не знаят – сток фотографията е индустрия, която предоставя лицензиран снимков материал) е подходяща ако нямате време или ресурс, за да наемете фотограф и да организирате фотосесия. Сток фотографията предлага висококачествени изображения от всякакъв характер и за всяка индустрия. Недостатъкът е, че в повечето случай потребителят разпонзава сток снимките и те не създават доверие у него.

Едни от най-популярните сток сайтове са:

https://www.istockphoto.com

https://www.shutterstock.com/

https://depositphotos.com/

https://www.gettyimages.com/

https://stock.adobe.com/

 

Добрата новина е, че има и безплатни сток сайтове, от които може да изберете изображения за вашия уеб сайт, но внимавайте.. Ако искате да сте уникални и да представите бизнеса си по най-добрия начин, не разчитайте на този вариант. Безплатните сток сайтове са достъпни за милиони потребители и вероятно снимките, които ще изберете за вашия уеб сайт ще бъдат поместени в много други.

Най-популярните безплатни сток сайтове са:

https://www.pexels.com/

https://negativespace.co/

https://unsplash.com/

https://pixabay.com/

 

След като вече разбрахте ЗАЩО са важни изображенията при изработка на уеб сайт, КАКВИ трябва да бъдат те и ОТ КЪДЕ да се снабдите с тях, в следващата статия ще ви науча как да ги преоразмерявате и оптимизирате, за да работи бързо и да се оптимизира добре вашия уеб сайт.