А какво е интернет на нещата (IoT)?

Сподели в социалните мрежи

0%


Какво е Интернет на нещата?

Интернет на нещата (Internet of Things, IoT) е взаимовръзката между всички устройства, свързани чрез интернет, които изпращат и получават данни. Някои примери за такива устройства са: телефон, таблет, SmartWatch, и тн. Това не е нов тренд, но играе много по-важна роля днес от когато и да било до сега. Силата на всички свързани устройства ще се усвои още повече през остатъка от 2017г.

Възможността, която се крие тук за всички компании е да подобрят преживяването на клиента, а не просто маркетинг стратегията си за рекламиране на продуктите. Да се подобрят всички устройства и да се оптимизира връзката между тях, лежи в основата на Интернет на нещата.

Какви са най-новите тенденции?

На пазара вече съществуват уникални продукти като Smart Houses (Умни домове), които са способни да събират и анализират лични данни, за да направят живота ни по-лесен. За момента този вид домове са направени главно от единични продукти. Но услуги като Amazon Alexa, Google Home, Apple Siri и Microsoft Cortana ще направят цялата дигитална „екосистема“ на дома по-свързана и използваема.

 

Интернет на нещата - тенденции

Интернет на нещата – полезни съвети

Най-добрият съвет за бъдещите и настоящо програмисти би бил, да обърнат повече внимание на разработката на приложения, които ще имат по – добра комуникация помежду си и ще позволят на клиента да управлява от разстояние домакински уреди и системи.

 

Интернет на нещата - съвети

 

Онлайн данните са електричеството на 21ви век. Поради растежа на пазарите, много продукти се подобряват, за да са специализирани и персонализирани към нашите лични предпочитания. Тук идва и опасността за клиента, защото този вид електротехника съхранява много от нашите лични данни. Основно предизвикателство за момента е сигурността и неприкосновеността на тези данни. Ако не се вземат подходящи мерки за дигиталната сигурност, устройствата във вашия дом могат да предадат лична ви информация на трети лица. Например, да се превърнат в уреди и сензори за подслушване.

Добрата новина е, че след такова подсигуряване, Интернетът на нещата ще прави животът ни много по-лесен и времето ни по-ефективно.