Вашият Онлайн Магазин: Абонаментни Бизнес Модели

Сподели в социалните мрежи

0%

Subscription ModelsПрез последните две години абонаментният бизнес модел получи безпрецедентна степен на възприемане сред клиентите. Докато за компании като Netflix, Spotify и Amazon отдавна е известно, че работят с този модел, фирмите за онлайн търговия тепърва се присъединяват към тази битка. Бизнеси като Peloton, Amazon Subscribe and Save, Dollar Shave Club и дори Savage X Fenty на Rihanna в момента реализират огромни печалби поради абонаментния модел за онлайн пазаруване.

След пандемията повечето хора започнаха да дават приоритет на гъвкавостта и удобството. Признаците, че абонаментите може да са бъдещето на онлайн търговията, са очевидни. Проучване, проведено от McKinsey and Company, една от най-големите фирми за управление и консултации в света, показва, че около 15% от хората, които купуват продукти и услуги онлайн, могат да се похвалят, че са се регистрирали за поне един или повече абонаментни пакети. Нека разгледаме няколко широко използвани и работещи абонаментни модели.

Curation модел

В тази дигитална ера, в която не съществува недостиг на продукти и услуги, клиентите понякога могат да се сблъскат с предизвикателството на така наречената „анализаторска парализа“. Често потребителите преминават през даден уебсайт, предлагащ множество опции и в крайна сметка не купуват нищо, защото не могат да решат какво да изберат. С “curation модела” обаче вие може да решите този проблем, като предложите на своите потребители възможност да се абонират и да се насладят на достъп до продукти и услуги, филтрирани въз основа на техните предпочитания.

StitchFix е перфектен пример за компания за онлайн търговия, която успешно е приложила тази стратегия. Тази базирана в САЩ стайлинг услуга използва различни алгоритми, включително и изкуствен интелект, за да избира дрехи за клиентите и да ги доставя направо до прага им. StitchFix генерира над 1 милиард долара приходи от продажби и има клиентска база от над 3 милиона потребители по целия свят.

Приемането на този вид абонаметен модел ще позволи на бизнеса ви да превръща посетителите в купувачи и купувачите в редовни клиенти. Това елиминира мисловното усилие за вземане на “труден избор” и опростява процеса на покупка от страна на клиентите. Освен това потребителите са по-склонни да изпробват нови продукти или услуги, когато са представени в персонализирано предложение, а не като друга опция в списък с произволни артикули.

Този модел помага на множество бизнеси да генерират огромни приходи и се оказва отлична стратегия за изграждане на процъфтяваща компания за онлайн търговия на съвременния пазар.

Replenishment модел

Вместо да наблюдавате доставките за своите клиенти и да следите кога ще трябва да направят поръчка за нови такива, “Replenishment моделът” ви позволява да опростите нещата посредством автоматизация. Бизнесите, които използват този абонаментен модел, предоставят на абонатите постоянна доставка на конкретен продукт на фиксирани интервали. Въпреки че все още не е толкова популярен, той става все по-разпознаваем сред търговците, особено в здравната, уелнес и козметичната индустрии.

Популярен пример за бизнес, използващ този метод, е Hello Bello, който предоставя бебешки продукти на растителна основа като пелени, лосиони, масла и др. Компанията поддържа абонаментен пакет, при който клиентите могат да получават пелени всеки месец. Това им помага да спестят време и им осигурява така необходимото удобство.

Приемането на “Replenishment” модела отнема голяма част от несигурността, свързана с традиционния бизнес за онлайн търговия, като гарантира постоянен паричен поток. Вместо да се чудите, дали нови клиенти ще харесат вашия продукт, вие ще установите определен брой хора, които гарантирано ще носят приходи на бизнеса ви. 

Access модел

Всеки цени изключителността – да бъдеш един от малцината привилегировани, които имат достъп до уникални оферти, продукти, отстъпки и други. Именно това предлага Access моделът. Тази стратегия е широко разпространена в дигиталното абонаментно пространство и се оказва много ефективна за привличане и задържане на клиенти. Използвайки този вид абонаментен модел, вие позволявате на клиентите си да плащат периодично фиксирана сума, за да се класират за получаване на специфични стимули и промоции.

EightSleep, разположена в Ню Йорк, е компания, фокусирана върху подобряването на качеството на съня на хората чрез продажба на продукти като матраци и възглавници. Те предоставят мобилно приложение, където абонатите имат достъп до функция, благодарение на която могат да анализират съня си. За клиентите подобни оферти създават усещане за оцененост и добавена стойност. Това чувство на признателност след това води до по-високо ниво на лоялност и задържане на клиентите.

Заключение

Можете да изведете онлайн бизнеса си на следващото ниво, като просто модифицирате услугите си. За щастие, безпроблемното включване на всеки от тях във вашата текуща бизнес структура може да се направи много лесно с WooCommerce