Уеб оптимизация – мисията възможна

Сподели в социалните мрежи

0%

Поздравления, вашият бизнес има уебсайт! Сигурни сме, че е страхотен и вашата компания не може да изглежда по-добре. Уебсайтът работи, бизнесът ви се развива добре, а сега какво? След година или две променяте някои подробности във вашата компания, тогава защо пренебрегвате уебсайта си? Уеб оптимизацията е необходима на всички етапи от живота на вашия уебсайт, не забравяйте това. 

В доброто старо време, известно още като, времето преди 2009 г., Google е използвал само около 200 фактора за класиране, за да определи страниците с резултати от търсачките (SERP). Много неща се промениха през последните 11 години. Но кое не е? Не оптимизирайте само един фактор, това не е достатъчно. 

Има различни стратегии и услуги, които ще помогнат за подобряване на SEO, както и дизайнерски, технически и аналитични аспекти. Нека да разберем кои тенденции са най-добрите през 2020 г. и ще имат най-добро въздействие върху оптимизацията на вашия уебсайт:

 

Стратегии:

Качество Съдържание 

Качественото съдържание продължава да бъде един от най-важните аспекти при оптимизацията на уеб сайтове. Колкото по-добро е съдържанието, толкова по-добра е честотата на кликване на уебсайт (CTR). CTR е процентът на хората, които ще кликнат върху връзката на вашия уебсайт, след като са прочели описанието. 

Уебсайтовете с качествено съдържание обикновено имат най-много посетители. Клиентите разбират по-добре информацията в уебсайта и прекарват повече време на страницата. Процентът хора, които отпадат се намалява и средното време престой на страница се увеличава. Коефициентът на отпадане на уебсайта се използва за описване на процента на посетителите, които напускат уеб сайт, без да кликнат върху връзка или преминаване към друга част на уебсайта. 

Също така качественото съдържание е добро за SEO оптимизирането. Без него удовлетвореността на клиентите е ниска, което води до високи степени на отпадане. 

Не са ли удовлетворените клиенти това, което всеки бизнес иска? Ще ги получите, просто използвайте разбираемо качествено съдържание.

Изкуствен интелект

Много технологични гиганти като Google използват комбинация от машинно обучение и невронни мрежи, за да допълнят търсачките си с изкуствен интелект.

Самообучаващите се AI алгоритми се учат от минали клиенти и подобряват резултатите пред потенциалните клиенти. Използвайки тези алгоритми, повече клиенти получават персонализирани резултати, които ги ангажират да прекарват повече време в уебсайта.

Насочване на гласово търсене

Първият асистент, активиран с глас, беше пуснат през 2011 г. и оттогава се превърна в основна тенденция. Той бавно преобразува начина, по който хората взаимодействат с технологиите. В наши дни пазарът за разпознаване на глас се оценява на 600 милиона долара и се очаква да достигне поне 50% от всички търсения до края на годината.

Въпреки че гласовото търсене е важно, то има по-значително влияние в локален мащаб. Съвсем нормално, бихме казали. Клиентите използват гласово търсене по време на шофиране, готвене, почистване, разходки и др. Местните компании като ресторанти, изпълнители и други, ориентирани към обслужване на клиенти, биха се възползвали от тази SEO стратегия, насочена към гласово търсене.

Тенденцията се трансформира и SEO, потребителите използват машинно изрази, докато пишат на компютър, но разговорен език, докато търсят нещо чрез гласово търсене. Бизнесът също се опитва да приеме тази промяна и да направи ръководства за това как да използвате по-лесно гласови търсачки, за да намерите най-добрите резултати.

Мобилна ефективност

Счита се, че повече от 58% от посещенията на уеб сайтове са от мобилно устройство, а 56% от всички кликвания в търсачката са чрез смартфон. Ако пренебрегнете мобилните уеб сайтове, безспорно ще се провалите.

Google и другите големи търсачки изпускат уебсайтове, чието съдържание не работи правилно на мобилни устройства. Бавното зареждане на мобилни устройства или лошото мобилно преживяване ще понижат класирането на вашия уебсайт.

SEO продължава да бъде един от най-важните аспекти на уеб оптимизацията. Добре оптимизираните уебсайтове има повече реализации, продажби и винаги бият платена реклама. Ваш ред е да направите SEO стратегия и да покажете, че сте най-добрите, дотогава ето няколко инструмента, които могат да ви помогнат.

Инструменти

Google Инструменти 

Много инструменти, предоставени от Google, се предлагат напълно безплатно. Най-важните от тях са:

Като най-популярния аналитичен безплатен софтуер, Google Analytics позволява на потребителя да анализира подробно посетителите, които са влезли в даден уебсайт. С предоставени подробности за дейността на потребителите е лесно да се разработи стратегия за оптимизация за бизнеса. Някои от най-интересните функции на Google Analytics са: наблюдение на трафика на уеб сайта, проследяване на динамиката на конвертирането на уеб сайта, анализиране на възрастта на потребителя, местоположението и времето, прекарано на всяка страница.

Analitics

Това е безплатна услуга на Google, която помага на компаниите да наблюдават, поддържат и отстраняват проблеми в техния уебсайт в резултатите от търсенето с Google. Някои от характеристиките на Google Search Console са: откриване на проблеми с индекси, оценка на уеб трафика, отстраняване на дизайнерски проблеми и подпомагане на компаниите да управляват скоростта на зареждане на уеб сайтовете.

search-console

Един много интересен инструмент за уеб оптимизация на Google. Инструментът преглежда скоростта на страници и анализира ефективността на уебсайта като дава предложения за оптимизация. Инструментът осигурява резултат между 0 и 100 точки (ценен съвет: оценка 85 или по-висока говори за добре работеща страница)
PageSpeed

Това е инструмент за оптимизация на уеб сайтове. Чрез поставяне на URL адрес, инструментът дава информация, колко добре е оптимизиран един сайт за мобилно устройство. Също така дава информация за проблемите с използваемостта и препоръки за по-добро потребителско изживяване.
mobile-friendly

Безплатната платформа за тестване и персонализиране, която позволява на маркетолозите да тестват различни варианти на уеб сайт и как той работи. За разлика от други инструменти в интеграция с Google Analytics дава по-добър анализ на резултатите. Инструментът сравнява с лекота различни целеви страници, дава възможност за добавяне, скриване или промяна на елементи, тества различни версии на уеб страници и помага на компаниите да създадат най-добрия уебсайт.
optimize

 

Няма съмнение, че Google разполага с най-добрите инструменти за оптимизация на уеб страници и съдържание.. След разработването на подходящия уебсайт, всеки бизнес се нуждае от инструменти, които помагат при създаването на съдържание, оптимизация на текст, UI / UX и други. Уеб оптимизацията не завършва с разработването на уеб сайта, а започва там.

Оптимизация на текст

CoSchedule е платформа със гъвкави маркетингови инструменти, които ви помагат да пишете и предоставяте по-добро съдържание на клиентите си. Някои от най-вълнуващите части на платформата са: Анализатор на заглавия, който дава ценни съвети за дължината на заглавието, използвани думи и други. Други интересни части са календар спрямо различните социални канали  и работният календар, които помагат за планирането на част от ежедневните срещи.

coschedule

Решение, специално създадено, за да помогне на бизнеса. Hootsuite е инструмент за планиране на социални медии, който има календар и интеграция в социалните медии. Само с няколко кликвания той позволява на маркетолога да планира съдържание за всяка социална медия по всяко време.hootsuite

Писането е като детска игра с Grammarly. Помощникът, който работи докато пишете. Инструментът елиминира граматичните и правописни грешки и помага на създателите на съдържание да подобрят текстовете, които създават. В днешно време е по-важно от всякога да имате съдържание без грешки, за да привличате повече посетители.
grammarly

 

SEO

Частично безплатен онлайн инструмент, който дава безплатен SEO отчет. Само чрез поставяне на URL адрес, той анализира уеб сайта и дава информация за грешки, предупреждения, неработещи връзки, скорост на сайта и инструкции как да поправите всяка от тях. Най-добрата част е, че всеки отчет съдържа препоръки, стъпка по стъпка за това как да оптимизирате уебсайта си.
seoalalyzer

Siteliner е безплатна услуга, която ви позволява да изследвате уебсайта си, разкривайки ключови проблеми, които засягат качеството на му  и класирането в търсачките. Той анализира дублираното съдържание, неработещите връзки и дава подробен отчет с препоръки.
siteliner

 

Performance

Hotjar е анализ на поведението и услуга за обратна връзка на потребителите, която ви помага да разберете поведението на потребителите в уебсайта и да получите обратна информация чрез инструменти като карти за движението на потребителя, кои страници посещава и колко време се задържа там.

Hotjar предоставя повече данни от инструменти като Google Analytics и комбинира инструменти за анализ и обратна връзка, които помагат на компаниите да разберат по-добре потребителите си.


hotjar

Това е метод за потребителско проучване, който помага на компаниите да измерват каква информация получават потребителите и какво впечатление получават в рамките на първите пет секунди след преглеждане на дизайн. Тестът обикновено се използва, за да се реши коя страница комуникира по-добре и коя не. Инструментът е подходящ за определяне дали потребителите разбират за какво е сайта в първите 5 секунди т.е.дали комуникира правилно посланието на компанията.
fivesecondstest

 

Заключение

Има хиляди инструменти за уеб оптимизация, но това са най-добрите. Да се научите да ги използвате ще отнеме време, но резултатите няма да закъснеят.. Уеб-оптимизацията, за добро или лошо, отнема време. Подобряването на SEO, съдържанието, редовни актуализации и анализ на ефективността винаги води до нови лоялни клиенти.

Сложно е, но си струва.