Кои технологии са най-добри за направата на вашия уеб-сайт?

Сподели в социалните мрежи

0%

Към която и да е било ниша да спада вашия бизнес, в името на клиента ви и развитието на продажбите, той се нуждае от уеб-сайт, който да представя продукта или услугата ви.

Модерните уеб-сайтове са изградени от множество технологии. Не е необходимо да сте експерти в тази област, но е важно да имате наблюдение над процеса, докато специалисти в това изграждат вашия бъдещ сайт, изключително важен за бизнеса ви.

Подготвихме статия, която запознава с основните, basic насоки в света на уеб технологиите, за да отсеете плюсовете и минусите и да разберете за дългосрочното въздействие, които те ще имат върху уеб-сайта ви.

Като цяло, основното послание, което имаме към вас и нашите клиенти, е че няма единна „правилна технология“. Много фактори оказват влияние и са част от крайното решение – опит, колектив, организация, определен бюджет, краен резултат, възможности за по нататъшна поддръжка. И всичко това с ясната крайна цел – готов, работещ продукт, който отговаря на вашите изисквания и тези на клиента.

 

 

Разработчика или компанията, с която ще работите трябва да се обоснове и да обясни защо са направили съответния избор. Това е и причината, поради която са ви необходими основни познания в тази сфера.

В същото време, при избор на грешна технология или уеб разработчик с недостатъчен опит, рискувате това да доведе до допълнителен разход занапред. За да избегнете скъпо струващи грешки и загуба на време и финанси, убедете се, че фирмата или програмиста, с които ще работите са с доказан и натрупан значителен опит в тази област.

Със следната информация, ще ви помогнем да „изплувате“ невредими от морето на уеб технологиите и да останете удовлетворени от своя избор:

 

Уеб-сайтът е сграда с много етажи

Преди да се консултирате коя технология е най-подходяща за вас, е добре да изберете градивните елементи на един уеб-сайт, които ще влязат в сила още в самото начало.
Приемете вашия бъдещ сайт, като сграда състояща се от множество етажи. Всеки „етаж“ има своя собствена функция и предназначение. Ето и едни от тях, които трябва да познавате:

 

Кодиране

HTML (Hypertext Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) и JavaScript са съществените компоненти необходими за един модерен уеб-сайт.

Какво правят те?

С няколко думи: HTML е език, който прави съдържанието на уеб-сайта и казва на браузера (Internet Explorer, Google Chrome) какво да се показва на сайта. CSS е език, който работи с HTML и разделя съдържанието и структурата на уеб-сайта от тяхното визуално представяне.
JavaScript е език за програмиране, който обикновено се използва за създаване на интерактивни ефекти в уеб браузера.

Друга страна на тази технология е Flash, който е бил използван в миналото за създаване на анимации и интерактивни изображения. В света на новите технологии, този метод обаче трябва да се избягва, тъй като вече не се поддържа от някои операционни системи, като iOS на Apple. По тази причина ваш клиент, който използва iPhone не би могъл да отвори сайта на продукта или услугата ви през мобилното си устройство. Друга причина е, че няма съвременен облик, а Google не предпочита такива сайтове за челните позиции при органично търсене (не е SEO Friendly).

 

 

Езиците за програмиране

Останалите „етажи“, които градят вашия уеб-сайт са от страна на сървъра, което означава, че те пребивават и работят на сървъра (клиентски софтуер).
За да програмират и „сглобят“ сайта, да изградят бизнес логиката и функционалностите му, уеб разработчиците използват за целта определени езици за програмиране. Има много, но в Топ 4 са: PHP (Пример: Facebook, Yahoo, Google, Wikipedia, WordPress), ASP .NET (Live, MSN.com, Bing), Java (Amazon, eBay, LinkedIn, YouTube) и Ruby (Twitter).

 

Framework

Когато става въпрос за тази част – може и с него, може и без него. Framework дава готова основа, от която да се започне и в него има готови неща, необходими за изграждането на един сайт. Може да се визуализира като скеле, в рамките на което се дава старт на основата и кодирането на сайта. Може да гледате на него като частите на легото, които сглобяват уеб-сайта. Като цяло, фреймуърка е група от библиотеки (добре оптимизирани и изтествани), от които можеш да сглобиш уеб-сайт. Те ти позволяват да използваш готови функции, без да се налага да откриваш топлата вода.
Недостатъка е, че на програмистите им отнема време, за да разучат определения фреймуърк, преди да започнат работа с него.
Примери за framework: Laravel, Code Igniter, Symfony

 

 

Database

Това е основният компонент на вашия уеб-сайт, в който се съхраняват всички данни на този сайт – продукти, поръчки, вътрешна информация, потребители. Тук вие и компанията, с която работите трябва да бъдете много внимателни при избора й, за да сте спокойни, че информацията няма да изчезне от днес за утре. Най-често избора се прави на база езика, на който ще се програмира, както и от framework-а. Примери за database са MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle и Postgres.

 

ops

В случая имаме предвид софтуера на сървъра, който прави, така че вашият сайт да работи и да се показва на друг компютър и съответно уеб потребител. Той позволява цялата информация на него да се показва на крайния потребител под формата на HTML документ.
Избора на сървър зависи от това, колко ще бъде натоварен вашият уеб-сайт, както и от hosting-а, който сте избрали или предстои да изберете.


 

CMS (Система за управление на съдържанието)

Когато вече имате изграден сайт и независимо от какъв порядък е вашия бизнес – онлайн поръчки, верига ресторанти, агенция за недвижими имоти, строителна компания, финансови услуги, на вас ви е необходимо да управлявате понастоящем и занапред съдържанието на сайта. Това се състои в актуализиране на информация, добавяне или изтриване на нови продукти или услуги, статии, регистрирани потребители, поръчки.
Всичко това изисква стабилна система за управление на съдържанието. Целта на CMS е да имате контрол над сайта си и да намалите оперативните разходи. При липсата на такава, вие трябва да разчитате за в бъдеще на вашия уеб разработчик или уеб компания, които да са в състояние по всяко време, да правят всякакви промени в съдържанието на сайта. С този вид система ще имате възможност сами да управлявате информацията, която да се показва.
След като вече притежавате такава система, уверете се че тя притежава необходимите функции и е лесна за работа.
Пример за такава е популярната WordPress, която е най-често срещан инструмент за управление на блогове и сайтове, които изискват бърза разработка.

 

 

Едни от последните ни проекти, при нас в Grind Web Studio, са именно така необходимите системи за управление на съдържанието. Насочихме се и концентрирахме вниманието и опита си към тях, поради желанието ни да спомогнем за бизнес развитието на компании в България и чужбина, с различна принадлежност и услуги. Смятаме, че професионалното разработване на системи за управление на съдържанието за агенции за недвижими имоти, строителни компании, онлайн поръчки, биха довели до развитие на бизнеса в съответната сфера. Също така до оптимизиране на разходите и генерален поглед над работата, чрез приложените персонализирани функционалности, от които ще бъде изградена.

След като вече имате базовите познания и смятате, че сте усвоили терминологията при първите стъпки в изграждането на един сайт, бихте могли да дадете старт на направата на нов сайт. Или да възобновите и модернизирате стария.
Определено сме „За“ новите уеб технологии и смятаме, че светът върви смело в тази насока. Бъдете смели и вие, и направете необходимото за вашия бизнес.