Вашият уеб сайт, има ли правилните цветове?

Сподели в социалните мрежи

0%

Когато повечето хора мислят за уеб сайта си, те фокусът е върху оформлението, как изглежда началната страница, изображенията, текста и разбира се, бутоните с подканваща фраза за действие.

Но какво да кажем за цветовете и тяхното въздействие в потребителите? Вашият уеб сайт използва ли правилните цветове, за да получите отговорите, които търсите от посетителите? Най-добрите компании за уеб програмиране разбират, че когато става дума за уеб дизайн, цветовете могат да бъдат също толкова мощни, колкото всеки друг елемент и трябва да сте наясно, как те могат да повлияят на вашите клиенти.

Днес, искаме да говорим повече за цвета, особено по отношение на уеб дизайна, така че да можете да сте сигурни, че изпращате правилното съобщение.

 

Силата на цвета

Независимо дали разбирате или не, цветът може да бъде мощно влияние,както върху нашите емоции, така и върху нагласите. Има специфичен аспект на психологията, наречена Цветова психология, която е науката за това как цветът може да повлияе на поведението при хората поради асоциациите, които вече сме направили за този цвят.

В по-голямата си част, оценката на цвета се извършва на по-подсъзнателно ниво. В много ситуации, ние хората изграждаме сценарий, усещаме сблъсъка на цветовете, свързваме ги с определени неща от миналото или от заобикалящата среда. Едва ли някога клиентът ще ви каже, че в основата на неговата онлайн покупка от вас, стои въздействието на цвета на началната страница на сайта.

Това обаче не означава, че цветовете не влияят на хората.

 

Уеб сайт цветове

Цветът и вашия уеб сайт

Повечето сайтове имат два основни цвята. Единият е доминиращ, а другият е вторичен. Някои уеб-сайтове може да използват три цвята, като третата е регулирана до избор на акцент. Във всички случаи, тези цветове трябва да са пряко свързани с вашата марка.

Вашият доминиращ цвят трябва да бъде този, който е най-често свързан с вашата марка и лого, така че когато хората я видят, лесно могат да я свържат с вашия бизнес. Допълнителните цветове могат да осигурят отличен баланс на цветовете.

 

Уеб сайт цветове

 

Оттук нататък можем да се впуснем по-дълбоко в конкретните употреби на цвета, за да създадем влияние в сайта си, като следваме общи цветови принципи, за да привлечем вниманието към важни елементи:

Любими цветове за женитесиньо, лилаво и зелено
Най-малко предпочитани цветове за жениоранжево, кафяво и сиво
Любими цветове за мъжесиньо, черно и зелено
Най-малко предпочитани цветове за мъжеоранжево, кафяво и лилаво
Синият цвят е най-добрия. Една от причините, поради която синьото изглежда толкова популярно е, че е свързано с доверие и ред. Дори и да не е един от основните цветове на вашата марка, със сигурност сте го използвате около рекламните кампании, препоръки или дори продукти.

Цветовете, които трябва да избягвате

Трябва също така, да избягвате най-малко любими цветове, оранжево и кафяво, като същевременно използвате любимите цветове за конкретен пол. Дори ако това е просто акцент на сенките на заглавието.

Зелените цветове почти винаги са свързани с откритост и с околната среда. Това го прави перфектен основен или допълващ цвят за всеки сайт, свързан с природата или околната среда. Може да се използва и при „call to action“ бутона, защото това е цвят, който може да стимулира творчеството и действието.

Черното е новото злато –  цветове като злато или сребро са свързани с богатство или лукс. С маркетинг концепции като „black label“ и „black is timeless“ има известно ниво на изтънченост, което цветът осигурява.

Жълтото е предупреждение – Също така се смята за щастлив цвят, особено когато се използва в ярък нюанс. Тази комбинация от асоциации може да затрудни правилното използване на цвята. В умерени количества и нюанси, това е страхотен цвят, за да привлече окото и да засили емоциите.

 

 

Истината е, че със сигурност цветът оказва влияние на подсъзнателно ниво в нас. Ако искате да сте сигурни, че уеб-сайтът ви използва правилните цветове, уверете се че създавате правилната връзка между цвят и емоция.

Чрез внимателно разглеждане на вашите цветове и след това чрез тестване, за да сте сигурни, че целевата аудитория е съгласна, можете да направите малки промени в сайта си, което ще доведе до увеличаване на добрите резултати, които винаги търсим.

 

Уеб сайт цветове