Mobile Friendly дизайн за мобилен уеб-сайт: най-добрите практики за потребителско преживяване

Сподели в социалните мрежи

0%

Ръстът на потреблението на мобилни телефони надминава всякакви очаквания на специалисти. Скорошно проучване установи, че до 2019 година ще има още по-голям растеж на мобилните потребители и използването на Интернет през мобилни телефони и сайтове с качествен дизайн за мобилен уеб-сайт.

Независимо от индустрията, към която спада вашия бизнес, той трябва да притежава мобилен уеб-сайт. Така повишавате видимостта на продукта или услугата и позволявате на потребителите ползващи смартфони да достигнат до вас. Без мобилна версия, би било трудно бизнеса ви да се справи с конкуренцията и да бележи значителен ръст.

За да подпомогне постигането на бизнес целите и да продължи да генерира печалби, добре оптимизирания мобилен сайт е от решаващо значение.

Когато сте започнали процеса по изграждане на мобилната версия, е добре да помислите как да осигурите потребителско изживяване. Прочетете по долу нашите предложения как да създадете един истински интерфейс, който да ангажира вниманието на вашите потребители и потенциални клиенти, така че без усилие да достигат до необходимата информация чрез техните смартфони и таблети.

 

Определете целевата аудитория

Аудиторията трябва да ви бъде най-голямата цел при определяне на mobile friendly дизайна. В края на краищата, хората са вашата причина, вие да движите бизнеса си напред и да създавате нови и иновативни неща свързани с него. Изградете вашия проект по начин, по който да отговаря на нуждите и интересите на аудиторията, след като вече сте определили каква ще е тя – лесна и опростена навигация, достъпни по-големи или по-малки бутони и икони, с или без ефекти.

 

Сътворете въздействащ дизайн 

Пожелайте за вашия мобилен сайт две основни неща – интуитивен и семпъл дизайн. Като под семпъл не изключваме неговата възможност да бъде ефектен и със завладяващ интерфейс. Дизайнът трябва да носи улеснение на потребителя и винаги да вижда нещо познато, а не да го обърква. Ако прекарва време в търсене на необходимата за него информация, преминавайки през всевъзможни излишни неща, вие вече сте го загубили.

Чудесен пример за символ, който е познат на потребителя е бутона „Меню“ или така нареченото „хамбургер меню“, който е със следната стандартна икона:

Това е символ, който е познат при мобилните устройства и дава ясен сигнал, че при клик ще се отвори съдържанието на сайта и ще ги отведе на точното място с необходимата информация. Не правете или не изисквайте от дизайнерите сложна навигация и трудна функционалност, а по-скоро заложете на познати и класически оформления.

 

 

Помислете за техническата част 

Има няколко неща, които трябва да имате на предвид, когато мислите за устройствата, на които вашия мобилен сайт ще бъде достъпен. Бутоните трябва да са достатъчно големи, за да бъдат кликаеми и да водят до избраното от потребителя място и в същото време съобразени с резолюцията на мобилния екран (стандартното и добро правило е те да бъдат с размер около 30 пиксела)

След изготвянето на мобилния сайт, уверете се че всички елементи и текстове се зареждат достатъчно бързо при отварянето на всяка една страница в него. Това е важно особено, ако разполага с видеа, голям брой изображения и елементи.

Премахнете всички функционалности или ефекти върху мобилното изживяване, което може да изглежда добре на настолния компютър или лаптоп, но не и на телефона. Избягвайте неща като „скок връзки“, които прехвърлят потребителя от края в началото на страницата или обратно.

 

Лесен за четене

Един лесен за четене и запознаване с информацията мобилен сайт, е ключов компонент за задържане на вниманието на потребителя.

Използвайте текст с лесна и четима типография, подходящ шрифт и изображения. А текстът и информацията за потребителя е желателно да се съкрати и да бъде по-кратка от тази на уеб-сайта, който е пригоден за настолен компютър или лаптоп.

Същото важи и за изображенията, подготвени за мобилния сайт. Понякога големите снимки са много въздействащи, но само когато се използват правилно и на място.

 

 

Не бъркайте настолен с мобилен монитор

За да бъде успешно възприет един мобилен сайт, трябва да разграничаваме дизайна необходим за настолния монитор или този на лаптопа ни с този на мобилния телефон. Цялостния замисъл – идея, лога, цветове трябва да бъдат запазени, но всяка версия трябва да бъде съобразена с начина по който потребителите имат достъп до нея.

За да има последователност в потребителското преживяване, е добра идея да направите първо дизайна. Ако планирате стратегически, мобилния сайт ще съдържа всички важни елементи от стандартния дизайн, така че когато ги сравните да видите една и съща отправна точка. За следващите стъпки по дизайна, обаче, ще е необходимо повече дизайнерска естетика подходяща за резолюцията и видимостта през мобилните монитори.
Мобилните проекти трябва да са почни изцяло фокусирани върху потребителите и техните нужди. С цел да постигнете бизнес целите си и успешно да генерирате ангажираност, вашите клиенти трябва да имат лесен достъп до сайта ви, независимо дали ще използват компютър, лаптоп, таблет или мобилен телефон.
Вие сте тези, които можете да им осигурите тази гъвкавост и неограничени възможности, като използвате най-добрите практики и същевременно останете верни на вашата фирмена мисия и ценности.