Как да направим мобилно приложение

Сподели в социалните мрежи

0%

Едно е ясно – бъдещето на мобилните телефони и редом с тях мобилни приложения, върви стремглаво към още по-големи подобрения. Заедно с това, изискванията на клиентите, Интернет и мобилните потребители, собствениците на бизнес, на нас самите стават също все по-големи. Очакванията са за бързина на намиране на точната информация в Интернет пространството, лесна навигация, интерактивно преживяване и възможността да намерим всичко това чрез мобилния си телефон, на което и да е било място.

След като в по-стари наши статии поговорихме за разликата между мобилен уеб-сайт и мобилно приложение, както и тайната на това да „построиш“ един уеб-сайт, днес е на ход да разгледаме самостоятелно направата на mobile app.

А дали всъщност сме истински наясно как да направим мобилно приложение? Чудите се с какво да започнете? Отделихме време да разгледаме по отделно първите стъпки, които би било добре да предприемете, за да дадете старт на развитето на вашия собствен бизнес.

Е, как да направим мобилно приложение?

 

Първа стъпка – определете вашите цели. Защо имате нужда от мобилно приложение?

Защо искате да направите mobile app? Какво искате да постигнете с него? Каква част от вашия бизнес искате да развиете или популяризирате? Имате нужда от нови клиенти и потребители на вашия продукт или услуга?

Очаквате ли да направите пари от него? Безплатно ли ще е приложението за ползване от мобилните потребители?

Това са някои от основните въпроси, които трябва да си зададете, за да определите целите си и да систематизирате всичко, което искате да постигнете с него.

Веднага, след като мобилното ви приложение е на лице, то ще попадне в Google Play и App Store – онлайн „магазините“ за мобилни приложения, намиращи се във всеки смартфон. Предполагаме сте наясно, че там „гъмжи“ от други подобни, които влизат в битка за вниманието на потребителите ежеминутно по целия свят. Така че, посъветвайте се със специалисти относно направата на нещо ново и различно, което съответства на вашия бизнес и идеи. Те ще ви насочат най-добре как в един такъм претъпкан пейзаж, да добавите нещо оригинално.

 

Втора стъпка – направете план в писмен вид

Много хора имат страхотни и иновативни идеи в главите си, но някак си понякога пропускат нещо наистина важно – не отделят време да ги приложат в писмен вид.
Когато записваме нашите мисли, ние започваме да структурираме нещата, започват да изникват съществени подробности около проекта, изникват и нови идеи покрай него.

Не се колебайте, отделете време да го направите!

Ако не сте привърженици на стария метод – лист и химикал, а сте от този тип хора, които ползват компютрите си за всичко в ежедневието, съветваме ви да пробвате с програмата XMind. Тя ще ви помогне в изобразяването на всички аспекти на вашата идея по интересен и интерактивен начин и заедно с нея ще намерите част от отговора на как да направим мобилно приложение.

 

Трета стъпка – проучете конкуренцията

Спомняте ли си, когато започнахте вашия бизнес – разучаване на конкурентите в индустрията, тяхната работа и проекти, с какво са различни от останалите, е, направете го отново. Би било чудесно „сверяване на часовника“, а и всеки го прави.

Отделете време, за да разгледате техните уеб-сайтове. Имат ли мобилно приложение? Ако да, какъв проблем решава на потребителите? С какво е полезно за тях? Как присъстват в мобилното пространство? Това е един много ценен опит, тъй като ще ви постави в добра позиция, за да създадете нещо открояващо се пред всички останали.

Началните стъпки при създаването на едно мобилно приложение са същите като изграждането на бизнес план – имаме идеи и цели, правите промени и т.н. Всичко се случва много бързо и дори да сте нетехнически човек трябва да изпълните тези стъпки, ако очаквате успех.

 

Стъпка четири – да кодираме или не мобилно приложение?

Това може да бъде ужасяваща стъпка за някои от вас, които тук ще кажат – What you talkin bout? Не се безпокойте, за всичко си има решение! Специалистите в тази насока биха могли да ви свършат цялата работа.

Да, кодирането е много съществена част от създаването на приложението, но вие все още играете важна роля.

Ако сте програмист, можете да го направите сами. Ако не, изберете най-подходящата за вас компания, която благодарение на опита си в тази сфера, ще го направи вместо вас.
А как да разберете, че всъщност наистина е подходяща и заедно ще постигнете очаквания резултат:

  •  Опит в изграждането на предишни подобни проекти и мобилни приложения, които са полезни за потребителите и… работят
  •  Познават добре процедурата по тестването на вече готовия продукт, което ще гарантира успех
  •  Имат иновативни идеи и предложения към вас
  • Опит в процеса на стартирането на приложението и включването му в Google Play и App Store 

Пета стъпка – популяризиране на мобилно приложение

Тук отново всичко е във вашите ръце или отново в ръцете на специалист – маркетинг стратегия, възможни канали за популяризиране, ресурси за изпълнение.

Това е може би най-сладката част от процеса. Имате готов, завършен продукт и остава само да „разкажете“ на клиентите си за него. Бъдете отворени за всякакви отзиви и коментари. Нека тяхното мнение, както винаги да е най-важното за вас, тъй като те са огледалото на вашия труд и усилия.

А ако имате още въпроси около това как да направите мобилно приложение, ние, от Grind Web Studio сме на среща.