Как да мигрираш от Shopify към WooCommerce?

Сподели в социалните мрежи

0%

Въведение

Shopify и WooCommerce са едни от най-мощните уеб платформи. Shopify е добре позната на всички ни. Използвайки я, можеш да създадеш онлайн магазин само с няколко кликвания. От друга страна, WooCommerce е по-добра платформа, ако вече имаш уебсайт. Това е плъгин, който работи с WordPress и помага да превърнеш уебсайта си в онлайн магазин.

Няма точен отговор коя е по-добрата платформа, двете се използват за различни цели. В това подробно ръководство ще ви дадем няколко съвета как да преминеш от Shopify към WooCommerce.

Смяната на една платформа с друга може да звучи трудно и времеотнемащо, но всъщност е много по-лесно, отколкото предполагаш. Премести с лекота продукти, клиенти и поръчки към WooCommerce. 

Shopify към WooCommerce


Разликите между WooCommerce и Shopify

Знаеш ли колко е голяма платформа е WooCommerce? Не? Тя е 3 пъти колкото Shopify – 3 пъти по-голямо от Shopify, това е огромна възможност за онлайн магазина ти. Също така WooCommerce е най-популярната платформа за електронна търговия. 

Но вероятно все още си задаваш въпроса – защо да направя прехода от Shopify към WooCommerce? Ето няколко причини, поради които може да искаш да преминеш от Shopify към WooCommerce:

Контрол над магазина

WooCommerce не само ти позволява да имаш пълен контрол над уебсайта си, но също така е и с отворен код. Така можеш да персонализираш онлайн магазина си колкото поискаш. Без ограничения, онлайн магазинът ти може да бъде 100% уникален.

С WooCommerce имате пълен контрол върху:

 • Оптимизация за търсачки – Класирането от търсачките е резултат от работата и усилията, които даваш, докато изграждаш уебсайта си и описваш съдържанието. Плюсът на WooCommerce е, че ти позволява да редактираш всеки аспект на SEO частта. Няма значение колко е технически детайла, ти можеш да го промениш. WooCommerce е интегрирана с WordPress и висококачествено съдържание се публикува изключително лесно.
 • Интеграция на Payment Gateway – Ако имаш Shopify онлайн магазин, вероятно знаеш, че той ти позволява да интегрираш решения за плащане. Shopify обаче таксува допълнителни такси за транзакции на трети страни, нещо, което WooCommerce не прави. Тези такси са голяма пречка за всички малки компании. Намери най-добрия payment gateway за онлайн магазина си и го интегрирайте без допълнителни такси във WooCommerce.
 • Архивиране – WooCommerce има отлични безплатни опции за архивиране. И ако се нуждаеш от по-разширена функционалност, платеният Jetpack план включва автоматично архивиране, съхраняващо се отделно от твоя уебсайт, което ти позволява да възстановиш сайта до определен момент. От друга страна в Shopify, за да архивираш своя онлайн магазин, трябва да платиш такса за уеб дизайна и всички настройки.
 • Интеграции по избор – С развитието на бизнеса ти, нуждите за плъгини стават все по-персонализирани. Приставките, които са работили по-рано, просто не изглежда да работят достатъчно добре сега. Тук идват на помощ персонализирани интеграции. WooCommerce, поради факта, че е с отворен код, ти осигурява по-голям контрол и гъвкавост от Shopify.
 • Плъгини – Можеш да използваш тези плъгини за добавяне на payment gateway, lead generation, SEO оптимизация и почти всяка функция, за която се сетиш. Поради отворения код, за WooCommerce има много повече интеграции и добавки, отколкото за Shopify. Почти всички компании, които правят плъгини имат свои собствени приставки, които се интегрират безпроблемно с онлайн магазин във WooCommerce.

Нещо повече, WooCommerce е много по-гъвкав от Shopify. Не забравяй, че библиотеката за плъгини на WordPress има повече от 54 000 безплатни опции, които помагат за всичко – от дизайна, през функционалността, до маркетинга.

Гъвкавост

Гъвкавостта е една от основните разлики между WooCommerce и Shopify. Shopify има затворен код, което означава, че те притежават целия си код и никой не може да го променя. От друга страна, WooCommerce и WordPress са с отворен код, така че може да се копира, променя и модифицира, колкото пожелаем.

Ето какво ще намерите в WooCommerce:

 • Може да продаваш физически продукти, цифрови продукти (включително софтуер и приложения), плюс това е добре и за affiliate маркетинг
 • Плащания чрез вграден PayPal и Stripe (плюс редица други payment gateways, предлагани срещу допълнително заплащане)
 • Регулируеми тарифи и такси при доставка
 • Неограничен брой продукти и продуктови категории
 • Контрол на нивата на складовите наличности
 • Имаш пълен контрол над данни си
 • Работи с текущата ти тема на WordPress
 • Стотици налични плъгини (разширения)
 • Безплатна Facebook реклама и разширение за магазини във Facebook

По-добри цени

Нямаш неограничен бюджет за онлайн магазина си, но искаш възможно най-голяма възвръщаемост на инвестицията и растеж? Няма значение дали имаш чисто нов онлайн магазин или вече работиш  от години, сигурни сме, че търсиш платформа, която ще ти даде най-добрия резултат въз основа на определения бюджет.

Цената е объркващ фактор. Използването както на Shopify, така и на WooCommerce всъщност е безплатно, но има и други неща, които трябва да се имат предвид. Помисли за уеб хостинг, домейн, тема или уеб агенция, работеща за теб, плъгини и т.н. Ще плащаш и такси за транзакции от определени payment gateways, но само когато се извърши продажба.

Shopify има предимство, защото ти предоставя едно решение само с няколко ценови пакета. Регистрираш се, след това веднага можеш да използваш своя нов онлайн магазин, тъй като всичко, от което се нуждаеш, е включено в първата стъпка.

Shopify цена

Както WordPress, така и WooCommerce са безплатни. И така, за какво трябва да платиш?

Обикновено плащането се свежда до следните неща:

 • Разходи за уеб хостинг и настройки: WooCommerce е софтуерен пакет с отворен код, така че все още ще ти е необходим сървър, който да поддържа уеб сайта работещ. Наемането на сървър не трябва да е много скъпо, компании като Siteground имат хостинг планове за едва 3,95 долара на месец. Също така ще ти трябва и домейн.
 • Функционални характеристики: Базовата версия на WooCommerce ти дава само основите за твоя онлайн магазин. Ако искаш допълнителни функции като SEO, обработка на плащания и маркетингови функции – тогава ще трябва да платиш за тези разширения.
 • Разширена функционалност: След като уеб сайтът ти е настроен, ще трябва да добавиш и други функции, като push известия, инструменти за абонамент и т.н., за да подобриш преживяването, което даваш на клиентите си.

Трудно е да се постави определена цена за всички магазини направени с WooCommerce.

Въпреки че самият софтуер е безплатен за използване, подобно на WordPress, може да видиш, че има много други такси, за които да помислиш, за да си сигурен, че ще извлечеш максимума от уеб сайта. В крайна сметка обаче цената, която платиш за онлайн магазин зависи изцяло от теб.

WooCommerce отдавна се смята за по-достъпната платформа в сравнение с останалите.

Как да мигрираш от Shopify към WooCommerce?

Shopify е лесен за настройване и може да бъде чудесен за всички новаци в онлайн търговията. Въпреки това, той струва скъпо в дългосрочен план. За разлика от него WooCommerce е гъвкав, лесен за промяна и управление, както и като цяло по-евтин в дългосрочен план. В резултат на това мнозина избират да направят скока към WooCommerce на самостоятелно хостван WordPress уебсайт.

Не бързай да мигрираш от Shopify към WooCommerce, без значение, че WooCommerce по същество е по-професионален, важно е да знаеш, с какво се захващаш. Например, увеличената възможност за персонализиране, която идва с WooCommerce, може да бъде малко по-сложна за научаване. Помислете добре следните елементи:

 • Мигриране на всички твои продукти, клиенти и поръчки
 • Редизайнинг на страниците
 • Копиране на дизайнерските елементи на твоя онлайн магазин в Shopify
 • Поддържане на марката на магазина

Докато всеки един от тези елементи е важен сам по себе си, всички инструменти, от които се нуждаеш са лесно достъпни – и в много случаи прилагането им може да бъде по-лесно постижимо, отколкото си мислиш. Остава само да започнеш!

Първо, преди да мигрираш от Shopify, увери се, че си подготвил базисния си онлайн магазин WooCommerce.

Време за миграция!

Стъпка 1: Избери инструмент за миграция

Първата съществена стъпка е да избереш инструмента за миграция. Много различни инструменти могат да се използват за прехвърляне на продукти и съдържание от Shopify към WooCommerce. Някои от тях включват WP All Import, Litextension и Cart2Cart. От тези три, само Cart2Cart е специално разработен за нашите нужди, поради което ние ще го използваме днес:
Cart2Cart е ефективно решение, защото ти позволява лесно да мигрираш продукти, клиенти, поръчки и друга свързана информация от Shopify към WooCommerce. Освен това можеш да прехвърлиш малък онлайн магазин напълно безплатно.

За да започнеш, ще трябва да се регистрираш в Cart2Cart. Въведи имейл, парола и име в задължителните полета и щракни върху Регистриране. Сега е моментът да отидеш на страницата за миграция.

Cart2Cart

 

Стъпка 2: Мигрирай продуктите си от Shopify към WooCommerce

На следващо място, трябва да добавиш малко информация за твоя първоначален онлайн магазин и колички(Target Cart). Твоят първоначален онлайн магазин е Shopify, така че първо избери Shopify от падащото меню. След това копирай и постави URL адреса на стария си магазин.След това се нуждаеш от API парола. За да постигнеш това, отвори екрана си Shopify Admin и изберете Приложения от лявото меню.

Оттам ще видиш връзка за управление на частни приложения в края на страницата. Кликни върху тази връзка, след което щракни върху бутона Създаване на ново частно приложение .
След това трябва да напишеш име за приложението, което може да бъде всичко, което избереш. Например „Cart2Cart.“

Под секцията за API администратор въведи парола и щракни върху Запазване. Твоето ново приложение ще бъде генерирано и вече имаш парола за API, която може да копираш и поставиш в настройката на Cart2Cart. Що се отнася до  настройката Target Cart , избери WooCommerce от падащото меню Target Cart и въведете URL адреса за твоя нов магазин.
След това трябва да свържеш сайтовете си с помощта на Connection Bridge. Щракни върху бутона Download Bridge, който ще изтегли необходимите файлове на компютъра ти (папката трябва да се нарича connection_bridge.) Вътре има друга папка, озаглавена bridge2cart, която трябва да бъде копирана в основната директория на сайта ти.

За целта ще ти трябва File Transfer Protocol (FTP). Препоръчваме FileZilla, тъй като това е просто и ефективно средство с отворен код. Оттам нататък щракни върху бутона Target Cart Setup, за да провериш връзката си, след което щракни върху Choose Entities. За миграцията се съсредоточи върху импортирането на ключовите данни, включително продуктите ти, всички техни данни и файлове с изображения, поръчки на клиенти и публикации в блога. Всичко извън това, може да се пресъздаде и подобри с помощта на WordPress. За удобство, постави отметка на Select All/.
Когато приключиш, скролни надолу и кликни върху зеления бутон. След пауза това ще завърши процеса на миграция.

Стъпка 3: Създай нужните страници за твоя WooCommerce магазин

Следващата стъпка е да създадеш своите Shopify страници в новия си WooCommerce магазин. Първо обаче проучи как се е преместил магазина ти. Повечето от твоите страници (включително продукти и количка за пазаруване) трябва да присъстват и може да не е необходимо да се създават отново.За тези страници, които Cart2Cart не е успял да мигрира, ще трябва да свършите малко повече ръчна работа. За щастие WordPress ти дава много повече контрол върху дизайна на онлайн магазин ти. Помисли за това като възможност да промениш дизайна на магазина си и да осигуриш по-добро цялостно изживяване на потребителите си.Тъй като използваш WooCommerce, най-прекият път за изграждане на страниците, от които се нуждаеш, е чрез Block Editor. Той включва няколко специфични WooCommerce блока, които ти позволяват да добавиш над 15 различни елемента за онлайн търговия към страниците си.

След като свикнеш с подхода, отдели време, за да създадеш и подобриш предишните си Shopify страници. В зависимост от това, колко сложен е бил твоя онлайн магазин, това може да отнеме известно време. Добрата новина е, че няма нужда да възстановяваш основната си страница на магазина си, защото това е настроено по подразбиране при инсталиране на WooCommerce.

Страницата Shop показва най-новите продукти от твоя магазин, въпреки че най-вероятно ще искаш да настроиш стила и избора на продукти чрез Block Editor или Elementor.Почти си готов! Всичко, което остава, е да настроиш дизайна на своя нов онлайн магазин, за да съответства на стария или да го преработиш изцяло и да го направиш още по-добър.

Колко струва?

Както казахме по-горе, малките магазини са безплатни. За средни до големи магазини за електронна търговия, които искат да мигрират, началната цена е 69,00 долара, което включва мигриране до 1000 продукта, 500 клиенти и 500 поръчки.

Налични са и ъпгрейди, които предоставят всякаква допълнителна функционалност, която искаш, като 301 пренасочвания и миграция в блог публикация.

WooCommerce

Заключение

Това е всичко и сега твоя онлайн магазин в Shopify успешно е мигрирал към WooCommerce. Надяваме се, че можеш лесно да разбереш всяка стъпка. Скоро ще ти кажем как да мигрираш от WooCommerce към Shopify с лекота.