Mобилно или електроннo пазаруване: кое да изберем?

Сподели в социалните мрежи

0%

Мобилна търговияНяма съмнение, че в една толкова динамична сфера като електронната търговия, тенденциите се променят бързо. Това е дори още по-вярно, когато мислим за всеобхватното въздействие на мобилните технологии върху начина ни на живот. Без изключение мобилната търговия (наречена още mCommerce) се очертава като следващото голямо нещо в развитието на онлайн бизнеса. През 2022 г. се очаква мобилната търговия да достигне повече от 80% от световния пазар за електронна търговия.

Какво означава това за развитието на вашия онлайн бизнес?

В тази статия разглеждаме по-подробно какво представлява мобилната търговия и кои са факторите, които я правят толкова успешна. След това ще обсъдим ключови тенденции и стратегии за онлайн мобилни магазини. Най-лесният начин да получите убедителна представа за важността на мобилната търговия е като разберете какво правят световните лидери. Ето 12 причини, за успеха на мобилната търговия на Amazon.

Можем ли да се научим от пример? Защо не! Стъпка по стъпка.

Какво представлява мобилната търговия?

Мобилната търговия е покупка и продажба на стоки, чрез мобилни устройства. По този начин това до голяма степен ще се отнесе до възможността за извършване на търговски транзакции, използвайки смартфони и таблети.

След широкото глобално разпространение на мобилните устройства, мобилната търговия също се разраства бързо. Въпреки че дяловете ѝ в различните страни се различават, се вижда, че тенденциите по отношение на мобилната търговия са нарастващи и се запазват в световен мащаб.

За да илюстрираме, в някои страни като Китай развитието на мобилната търговия стана толкова огромно, че страната беше етикетирана като „първата нация за мобилна търговия“. Феноменът до голяма степен се дължи на също толкова широкото навлизане на социалните мрежи и начина, по който те се интегрират с мобилните устройства.

Също така, нека да разгледаме какво показват последните данни за дяловете на мобилната търговия спрямо електронната търговия в световен мащаб. Графиката по-долу илюстрира продажбите на мобилна търговия на дребно като процент от продажбите на дребно за електронна търговия на дребно в световен мащаб от 2016 до 2021 г.

Мобилна търговия

Източник: Statista

Мобилна срещу електронна търговия: каква е разликата?

Мобилната търговия е част от електронната търговия и практически предлага още един начин за онлайн пазаруване. Може да се реализира както от уебсайтове, оптимизирани за мобилни устройства, така и от мобилни приложения, които обаче се различават по своя вид.

Използвайки мобилно устройство, мобилната търговия отговаря директно на нуждите на динамичните потребители.

Защо мобилната търговия притежава такъв ръст?

Мобилната търговия е може би най-бързо развиващият се раздел на електронната търговия. Неговият растеж може да се разглежда като базиран на:

  • глобалното разпространение и подобряване на мобилните устройства;
  • присъщите функции на мобилната търговия като технологичен напредък и иновации;
  • възможността да бъде следващата вълна от цялостно преструктуриране на електронната търговия, тъй като той съчетава в себе си най-добре успехите на електронната търговия;
  • световни лидери като социалните медии и Google, които са включили мобилната търговия в своите платформи;
  • значителното подобряване на опита на купувачите, използвайки мобилната търговия, в зависимост от културните и възрастови специфики, което може лесно да се превърне в нов модел на живот.Разгледайте какво разкрива анализ за това как милениалите и поколение У във Великобритания, например, влияят върху силата на мобилността в сферата на електронната търговия.

Изостава ли електронната търговия?

Традиционната електронна търговия обаче далеч не изостава. Напротив, броят на потребителите, пазаруващи онлайн, използвайки комфорта на своя компютър или лаптоп, също регистрира нови висоти, особено във времена на COVID-19.

Все още се смята, че класическото онлайн пазаруване има своите предимства. Те могат да бъдат свързани с по-голяма наличност на информация, по-добри възможности за сравнение с конкуренти, доказана сигурност и т.н. Освен това клиентите могат да се чувстват по-спокойни с практикуването на навик, който вече са изградили, вместо да формират нов.

Въпросът за избор на един вид електронна търговия за сметка на другия наистина не е валиден. Мобилната и електронната търговия винаги трябва да се разглеждат като допълващи се, а не като противоположни.

Друго важно наблюдение, което трябва да имате предвид, е, че днешните потребители очакват омниканално (многоканално) пазаруване.

И така, кой вариант да изберем?

Е, макар че е задължително да вземете предвид мобилните устройства във вашия микс за продажби, развитието на вашия онлайн магазин също ще зависи от вашия потребителски профил и стратегия. Научете повече за това в предложените съвети за стартиране на мобилен онлайн магазин, посочени по-долу.

Добри съвети за използването на мобилни магазини

В този раздел сме събрали някои топ съвети за това какво да вземете предвид при стартирането на онлайн мобилни магазини. Ако желаете да научите повече за стратегиите на мобилната търговия и по-специално за изграждането на мобилни приложения, можете да се  консултирате с нас. Мобилните апликации за магазини са както начин за пазаруване, така и маркетингов канал. Нека видим как това се отнася до функциите на електронната търговия.

Подходяща оптимизация на каналите за задържане на клиенти

Оптимизирането на вашия уебсайт за мобилни устройства е задължително, ако се интересувате от привличане на мобилен трафик към вашия онлайн магазин. Това също така помага да се предотврати изпускането на клиенти, които да се възползват от възможностите на вашата конкуренция.

Статистиката за мобилната електронна търговия показва, че около 70% от потребителите са купували онлайн, след като са проучили съответната информация. Освен това повече от 60% от потребителите е по-малко вероятно да купят от марка, ако са имали отрицателно мобилно преживяване.

Следователно, създаването на безпроблемно специфично за мобилни устройства преживяване за клиентите ще гарантира, че те ще останат по-дълго във вашия уебсайт, апликация. Това естествено увеличава шансовете клиентите да направят покупка.

Ако искате да научите повече, погледнете какво казват цифрите.

Колкото по-опростено, толкова по-добро

Повече от 70% от потребителите са твърдят, че опростеността и лекотата на използване са основни фактори, които влияят върху решенията за покупка.

Други добри функционалности на мобилната търговия, които си струва да разгледате тук, включват бързото време за зареждане, достатъчно големи бутони, видими призиви за действие и т.н.

Подобрете сигурността, за да предотвратите притесненията на клиентите

Вероятно една от най-добрите стратегии за ефективност на мобилната търговия е подобряването на сигурността на вашия мобилен уебсайт. Въпреки бързото развитие на мобилните плащания, сигурността все още е основна причина за безпокойство. Както показва доклад на PwC за мобилни плащания за 2019 г., това все още е проблем за 75% от клиентите във водещите европейски икономики. Следователно наличието на защитени настройки, видими за клиентите, значително ще ви помогне да предотвратите несигурността на потенциалните купувачи.

Ключови изводи

Мобилната търговия е следващата голяма стъпка от развитието на електронната търговия. Оптимизирането на вашия онлайн магазин за мобилни устройства и/или стартирането на мобилно приложение със сигурност ще подобри цялостното ви представяне и печалба. Стратегиите на мобилната търговия за мобилна оптимизация, подобрена сигурност и улеснение за ползване се оказват ключови фактори за мобилните клиенти.