Подобрете вашият уеб-сайт: 5 неща, върху които да се фокусирате

Сподели в социалните мрежи

0%

Ефективен уеб сайт

Признайте си, вашият уеб сайт е перфектния източник и маркетинг инструмент, който е обвързан с имиджа и продажбите ви?!

За тази цел обаче, той трябва да е напълно подходящ за продукта или услугата и да е приспособен за потребителите, към които е насочен. Един такъв сайт, означава повече продажби и по-голяма разпознаваемост на марката.

Проблемът идва, когато при следене на посещаемостта на сайта, забелязвате степен на отпадане на потребители от определени страници, когато става въпрос за онлайн продажби. Знайте, конкуренцията чака и се възползва именно от това.

Важно е, за да избегнете тази ситуация, не просто да се съсредоточите как да не се случва, ами да проследите от къде и защо възниква.

Критична точка по направата на сайта, освен дизайна, е и оптимизацията на целевите страници. Когато генерирате трафик от социалните мрежи или търсачката, освен потребителско преживяване и заглавна страница с ясното съобщение и послание, вие искате да сте сигурни, че чрез сайта си, насърчавате потребителите да предприемат действие.

 

Генериране на повече реализирани чрез ефективен уеб сайт (Conversion rate optimization)

Дали ще подобрите скоростта на сайта или ще промените цвета на бутона (call-to-action), който отвежда потребителя към следващата стъпка, е процес, който подобрява сайта, потребителското изживяване и увеличава броя на конверсиите. А целта ни е именно това – максимален брой потребители, които са влезли на нашия сайт и са предприели желаното действие. Това може да е направата на онлайн покупка, създаване на профил, запис за получаване на известия, резервация за събитие, ресторант или хотел или нещо съвсем различно. Във всеки случай, това е нашата желана цел.

Най-напред, започваме с анализ на потребителското поведение, след което изследваме какво работи и какво не, за подобряване на потребителското изживяване и достигане до желаната стъпка. Това, което работи или не за един сайт, не значи че при друг ще е така. Зависи от сайта, услугата, целевата потребителска аудитория, типа и послание на сайта.
Но като цяло, има няколко изключително важни, универсални фактора, над които всеки от нас трябва да работи. Ето ги и тях:

 

Ясно и стойностно предложение

Когато клиента влезе на сайта, без да знае достатъчно за вас, имате точно няколко секунди до минута, да го убедите, че именно вие сте точно това, което търси и решавате негов проблем.

Това, което правят обикновено компаниите за началната си страница, е да я препълнят с хвалебствена информация, която по-принцип изобщо не е достатъчна предпоставка да убедите потребителя и той да направи желаната стъпка към действие.
Проблемът е, че цялата тази много информация разфокусира и отдалечава от основната идея, и мисия на сайта. Той просто не може да се съсредоточи и понякога дори забравя за какво е влязъл.

Най-добрият подход е, да напишете ясно и фокусирано стойностно предложение, което да поставите в началото и средата на началната страница на сайта или лендинг страница. Не забравяйте, че текстът има основно значение, освен за оптимизацията, но и за това посланието ви, да достигне по правилния начин до потребителя. Ако се сдобиете и с ефективен UX Design, имате реален шанс да привлечете вниманието на потребителите и да ги провокирате към следващата стъпка.

 

„Кликнете“ на правилния call-to-action бутон

Бутонът, който приканва потребителя към основната цел и стъпка на вашия сайт е сред най-важните елементи. Той напътства и навигира, насърчава и подсказва на потребителя, че е на прав път.

Объркващите фрази върху него, поставянето му на не точните места из началната страница, рискуват да отблъснат потребителя точно когато е вече убеден, че вие сте, това което търси. Това е доста лоша новина за Conversion rate optimization. Обикновените фрази, като „Научи повече“ или „Напред“ са доста прости, но именно това че са често срещани, обикновено са познати и не стряскат.

Най-лошите приканващи фрази върху call-to-action бутони са два типа. Тези, които са толкова незабележими и са се „загубили“ в пространството или онези ярки, „крещящи“ бутони, които са като в Бинго – ярко червени, жълти, светещи, блестящи. Забравете за това!
Както всичко останало – знайте, трябва си баланс.

Дизайнерът е човека, който най-точно ще ви посъветва как и къде е най-добре да се позиционират. Забележими, отличаващи се, но сякаш в „комплект“ с останалата част и елементи от дизайна. Уверете се, че фразите също са ясни и видими, бързо откриваеми.

 

Ефективен уеб сайт

Опростена контактна или регистрационна форма за ефективен уеб сайт

Няма нищо по-досадно от това, да попълваш формуляри дали онлайн или в реалния свят. Хората мразят да боравят с каквато и да е било документация, нали? Всеки е наясно.

По тази причина, работете върху това, вашият сайт да улеснява потребителите в тази част и да направи попълването на контактната или регистрационна форма бърз и лесен процес.

Ето няколко насоки, които работят и променят посоката в това:

  • Подайте само информация, която е необходима за регистрация, ограничено количество полета.
  • Използвайте предсказуем текст. Когато потребителя попълва конкретно поле, би било следвало автоматично да се появява предвидим текст. Бързо и лесно, и чудесно улеснение.
  • Ясни съобщения за грешка, които да се появяват веднага при възникване на такава
  • Подредете полетата вертикално, едно под друго. При правилното оформление, потребителите може лесно да се движат от едното поле на друго.

Скоростта на сайта

Макар да не е от техническите елементи на дизайна, скоростта е друг фактор, който има огромно въздействие върху процента реализация, който определено си струва да се спомене. Това е най-важният атрибут след лесната навигация на сайта.

Потребителите вече са доста капризни и не проявяват търпение при зареждането на сайта или отделните му страници. Особено когато сме с мобилен телефон в ръка… в движение. А това не винаги зависи от Интернет мрежата.

 

Responsive/Мобилен дизайн

Мобилният дизайн има за цел да „представи“ сайта на мобилния екран – телефон или таблет с правилната резолюция за мобилните устройства. Да подреди елементите, без да се налага потребителя да се затруднява в навигацията и намирането на точната информация.

Всички знаем в какво са се превърнали смартфоните – неразделна част от нашето ежедневие, не в необходимост, а в начин на живот. А прекараното време пред мобилните телефони расте.

Факт е, че потребителите посещават вашия сайт през мобилните си устройства и ако това, което намират е предназначено само за настолни компютри, това няма да е никак добре. Това води до значително отпадане и е отново добре за конкуренцията ви, които са се постарали в тази част. Responsive design-ът е от ключово значение отново за ефективен уеб сайт и за Conversion rate optimization.

 

 

Сред най-добрите инвестиции, които можем да направим за нашата марка, са откриване на начините за генериране на повече конверсии. Малките промени, могат да направят огромна разлика, в начина по който се държат потребителите и предприемат желаното действие. Така че, не пренебрегвайте детайлите.

За да научите повече за Conversion rate optimization и как това може да помогне и на вашия бизнес, свържете се с нас – Grind Web Studio