10 Тенденции, Които Оформят Онлайн Магазините

Сподели в социалните мрежи

0%

Въведение

Ако можем да опишем 2020 г. с една дума, то тя ще бъде „промяна“. Всеки бизнес се движи бързо напред и опитва нови начини да се впише в несигурна ситуация, променя се. Бизнесът се опитва да се развива бързо и разбира коренната промяна в поведението на клиентите си, дори онлайн магазините не са изключение. 

Но дори и да опитваме да разберем новата си нормалност, има една ниша, която изпитва невероятен бум в трафика: онлайн магазините. Собствениците на физически магазини видяха възможността и се пренесоха бързо онлайн. Клиентите, затворени у дома, предпочитат да пазаруват през лаптоп или таблет повече от всякога. С други думи, ако нямате магазин онлайн, сега е идеалното време да инвестирате в такъв. Ако имате такъв, знаете ли как да победите конкуренцията?

Тенденциите в онлайн магазините се променят всяка минута, но някои ще оформят 2020 година. Разберете кои от тях ще бъдат най-добрите за инвестиране през тази година:

 

Тенденция 1: Мобилните устройства доминират в онлайн продажбите:

Тенденция 1

Мобилната онлайн търговия е непрекъснато развиваща се индустрия в Европа и по света. Има много зрели пазари за мобилна търговия, като например Обединеното кралство, Германия и Франция, а има и такива, които все още се развиват бързо, като например в Гърция или Унгария.

67% от европейския трафик от онлайн продажбите идва от мобилни устройства, в сравнение с 59% в САЩ. Това не е изненада, като се има предвид фактът, че по-голямата част от европейските граждани притежават поне един смартфон. 

Клиентите използват смартфони по-често, за да провеждат проучвания и след това да вземат решение дали да закупят продукт, или не. Въпреки това само защото уеб сайтовете са достъпни от мобилни устройства, не означава, че бизнесът е готов да се впусне да продава през телефона. Контрастните данни посочват, че само 5% от анкетираните планират да направят по-голямата част от пазаруването си през мобилен телефон. 

В заключение – тенденцията за пазаруване през мобилно устройство се нуждае от подобрение, но тя може да играе основна роля във взаимодействието и решенията на клиентите ти.

 

Тенденция 2: Имайте eWallet:

тенденция 2

eWallet е предплатен онлайн акаунт, който клиентите ти използват за съхраняване на пари и транзакции онлайн. Като истински портфейл, но за моментално разплащане. Готино, нали!

Приходите от плащанията чрез eWallet са били само 75 милиарда долара през 2016 г., прогнозира се, че те ще достигнат 500 милиарда долара до 2020 г. Така че, все още ли се чудиш дали твоите клиенти използват този вид плащане?! Да, не само го използват, а и им харесва, и ако не следваш тенденцията, много от тях може да решат да изпробват други онлайн магазини, не позволявай това.

 

Тенденция 3: Увеличаване на абонаментите в онлайн магазина си

Тенденция 3

Абонаментите са една от основните тенденции, които оформят 2020 г. Проучването показва, че през последната година повече от 15% от онлайн купувачите са се абонирали за услуги, предлагани от онлайн магазините, и така получават продукти редовно, а дори и с отстъпки.

Пазарът на абонаменти нарасна с над 100% само за изминалата година. Този силен растеж привлече утвърдени марки и онлайн магазини, например P&G (Gillette по поръчка), Sephora (Play!) И Walmart (Beauty Box) започнаха нови продукти, бизнеси с абонамент. 

Имай предвид, че потребителите бързо спират да използват услуги, които не предлагат отлично изживяване, поради лошо качество на продукта или недоволство от асортимента. Затова ги използвай разумно и се опитай да дадеш на клиентите си удовлетворение от абонамента им.

 

Тенденция 4: Персонализирането е ключът към по-доброто разбиране на клиентите 

тенденция 4

Персонализирането е добре познат модел за показване на продукти, които клиентът ще хареса. Въз основа на предишните си търсения той / тя ще вижда все повече и повече подобни артикули и по този начин шансовете да закупи нещо са значително по-големи.

Марките се опитват да персонализират почти всяко търсене в днешно време и използват техники за ремаркетинг, за да конвертират клиенти, които все още не са купили нищо. Чрез показването им на персонални продукти, клиентите стават партньори в процеса на създаване на продукти, марките засилват потребителското изживяване, което увеличава удовлетвореността и лоялността и води до по-големи печалби.

 

Тенденция 5: Препоръки от клиенти

Тенденция 5

Потребителите са по-склонни да купуват, ако магазинът предоставя препоръки от предишни купувачи. Дори и в тези технологични времена, личните препоръки са най-надеждния начин да решите дали да купувате продукт или не. 

Днес все повече онлайн магазини използват ревюта на  продукти, за да привлекат нови клиенти. Вълнуващ пример е H&M. В долната част на всеки продукт има плъзгач, който гласи „Размерът пасва идеално. Въз основа на 10 отзива“. Чудесен начин да покажете на потенциалните си клиенти, че и други хора харесват това. Всъщност 45% от потребителите са по-склонни да пазаруват в онлайн магазин, който предлага препоръки от клиенти, а 56% от онлайн купувачите са по-склонни да се върнат към онлайн магазин, който предлага препоръки за продукти.

 

Тенденция 6: Възходът на виртуалната реалност

Тенденция 6

Възходът на мобилните VR технологии е на път да създаде нови условия в индустрията за електронна търговия – и всеки трябва да се адаптира. Как обаче търговците на дребно и потребителите могат да процъфтяват в новата ера на онлайн търговията? Всички знаем проблема с изоставените количките, виртуалната реалност е решение. Ами, ако можете да видите продукта, преди да го купите? Компании като IKEA започнаха да прилагат виртуална реалност, така че клиентите да могат да видят мебелите си дори преди покупката.

 

Тенденция 7: CRM интеграцията подобрява онлайн магазините

Тенденция 7

В наши дни никой не използва само един канал за свързване с клиенти. Онлайн магазините се свързват с клиенти чрез различни видове платформи, като незабавни известия, имейли, социална мрежа, дори понякога им се обаждат по телефона. Всеки канал обаче трябва да бъде внимателно наблюдаван, за да задоволи нуждите на всеки клиент.

Тук идват CRM системите. Тези системи за управление на взаимоотношенията с клиенти опростяват работата на онлайн магазините и водят до по-добра комуникация с клиенти. Интеграцията на CRM в онлайн магазина осигурява централно място за клиентски данни, които могат да бъдат използвани за подобряване на маркетинга. CRM системите увеличават общата ефективност на бизнеса като подобряват комуникацията.

Вижте как вашите клиенти реагират през всички канали и задоволи всичките им нужди.

 

Тенденция 8: Забавлявайте се с геймификацията

Тенденция 8

Геймификацията не е просто игра, която магазините добавят, за да накарат хората да играят и пазаруват. Създавайки интерактивни преживявания за своите клиенти, те постигат по-голям ръст на продажбите. Въпреки че може да изглежда като игра, приложенията за геймификация доказано увеличават броя на потенциалните клиенти и продажбите за много онлайн магазини

Геймификацията идва на място, за да намали традиционния процес на пазаруване. Страхотно е как толкова много онлайн магазини използват геймификацията, за да подобрят продажбите и конверсиите с двойни или дори трикратни суми. Някои примери са бизнеси като eBay, NIKE и много други.

Три общи платформи за геймификация включват промоционални конкурси, възможности за въртене до печелене и VIP програми за лоялност.

 

Тенденция 9: Чатботи и онлайн магазините

Тенденция 9

В момента 47% от потребителите ще купуват артикули чрез чатбот и се очаква този брой да нараства. Чатботът е компютърна програма, която симулира човешки разговор. Той незабавно комуникира с клиентите и може да разреши предизвикателствата им сред множество платформи и дори работи 24/7. Това помага на онлайн магазините да спестят работна ръка и да обучават клиентите с лекота.

Не само чистият обем от потребители превръща чатботите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за магазините за електронна търговия по целия свят. Има много причини, поради които марките се вълнуват от ботове. Например 80% от възрастни и 91% от тийнейджърите използват приложения за съобщения (включително текст и SMS) всеки ден, а над 8 милиарда съобщения се обменят между хора и фирми в Messenger всеки месец. Чатботите са необходимост за бизнеса и данните го доказват.

 

Тенденция 10: Популярността на гласовото търсене

Тенденция 10

Вашият онлайн магазин все още няма опция за гласово търсене? Решете този проблем веднага! Пазарът на гласово търсене се оценява на 40 милиарда долара през 2022 г. Все повече клиенти намират тази нова тенденция за много привлекателна и търсят чрез говор почти всеки ден. Не само че е удобно, но и ви спира да пишете докато шофирате например.

Изключително много онлайн магазини са забелязали тенденцията и я използват все повече. Например, скорошното партньорство между Google и Walmart позволява на клиентите да търсят чрез говорене, за лесно пазаруване  във Walmart чрез Google Assistant. Така клиентите могат да пазаруват милиони продукти на Walmart само като говорят със своя дигитален асистент.  

 

Заключителни мисли

Бъдете напред в играта си и внедрете някои от тези тенденции в онлайн магазина си преди вашите конкуренти. Променете играта на дребно и я завършете като победител.

Поведението на клиента се променя, но бизнесът знае как да проследи промяната, да я разбере, да използва някои от инструментите и да печели все повече и повече клиенти. Ако това са тенденциите в света за онлайн магазините през 2020 г., представяте ли си какви ще са през 2021 г. ?!