Купони и специални отстъпки: Увеличаване продажбите в нашия WooCommerce магазин

Сподели в социалните мрежи

0%

Смята се, че купоните са били използвани за първи път от Coca Cola в края на 1880-те, където над 8 милиона купона са разменени за безплатна чаша кока кола. Концепцията за предлагане на отстъпки идва 30 години по-късно, когато компанията CW Post предлага отстъпка от 1 цент, който ще дава за благотворителност.  Въпреки че сме изминали дълъг път от изрязването на талони от вестници и списания, отстъпките все още са много широко използвани и над 85% от купувачите в развитите страни все още използват купони. През 2020 г. почти всички онлайн магазини използват купони и отстъпки, за да стимулират продажбите и да продават повече.
Тъй като купувачите стават все по-внимателни със своите финансови навици, отстъпките могат да бъдат ефективен стимул да ги накарате да купуват и да развиете вашия WooCommerce магазин. Ако се използват правилно, купоните и отстъпките могат да осигурят страхотни резултати за всеки онлайн магазин.
В тази статия разглеждаме различните видове купони и отстъпки, с които разполагате, разглеждаме плюсовете и минусите на предлагането на специални оферти и проучваме най-добрите начини за използване на отстъпки за повишаване на лоялността на клиентите и конверсиите.

За какво се използват купони и отстъпки?

Всички обичат купоните и специални отстъпки. За купувачите те означават намаление на цените, което им помага да спестят пари, докато за собствениците на онлайн магазини, те могат да помогнат за изграждането на силна и лоялна клиентска база, която води до значително подобрени проценти на конверсия и стабилен растеж на приходите.
Като правило, що се отнася до прилагането на купони и отстъпки, вашите цели трябва да бъдат ясно дефинирани преди изпълнението, а краткосрочните резултати да бъдат анализирани и оптимизирани, за да осигурят най-добри дългосрочни клиенти.
Трябва също така ясно да посочите условията на офертата, като например времеви ограничения, минимална стойност на поръчката, категория и т.н. Това ще помогне да се избегнат неудовлетворения при покупка. Не искате вашите клиенти да се чувстват като че ли са били измамени.

Основните цели на купоните и отстъпките включват:

  • Увеличаване на продажбите
  • Изграждане на лоялност на потребителите
  • Привличане на нови клиенти
  • Увеличаване на ангажираността

Има няколко вида отстъпки и промоционални оферти, които можете да използвате. Основните видове са:
Отстъпка с фиксирана стойност: Това е най-често срещания тип отстъпка, който се използва. Тук онлайн магазините предлагат  намаляне на цената с фиксирана стойност, обикновено за първата или следващата покупка.
Пример: “спести 5 долара при следващата ви покупка“

Процентна отстъпка: Това е подобно на отстъпката с фиксирана стойност, но вместо това предлага процент намаление от цената на продукта. И двете са особено ефективни за създаване на ангажираност за нов WooCommerce онлайн магазин.
Пример: „Вземете 5% отстъпка от първата си покупка“.
* Съвет: Прост трик, който трябва да имате предвид, когато решавате какъв вид намаление –  процентно или фиксирана стойност да дадете, следвайте правилото 100. Ако вашият артикул е под $ 100, използвайте процентна отстъпка, ако е над 100$, използвайте отстъпка с фиксирана стойност.

Кредитни награди: Тук отстъпката се превръща в кредит или точки, които купувачите могат да използват за втори артикул или за намаляване на цената. Колкото повече пазаруват, толкова по-голям кредит натрупват, като това ги насърчава да продължат да купуват.
Пример: Онлайн гиганти като Toms, North Face и Sephora стимулират лоялността на клиентите, като предлагат точки при всяка покупка. Тези точки могат да бъдат осребрени за намаляване на цените, ексклузивни подаръци, членство във VIP програми или дарения на благотворителни организации.
* Съвет: Можете да сложите изискване за минимален лимит за покупка, за да насърчите покупките.

Количествени отстъпки: Можете да предложите на клиентите си количествена отстъпка за покупки с по-голям обем. Когато един онлайн магазин е в състояние да продаде повече продукт, разходите за доставка и маркетинг за единица се намаляват, което означава по-големи печалби.
* Пример: Онлайн магазин за вино може да предложи намаление на цените, ако закупите каса,а не няколко бутилки.

Сезонни отстъпки: Ако търсенето на някои продукти е слабо, освен лятото например, онлайн магазините могат да предлагат сезонни отстъпки, през зимата, или да насърчат продажбите по време на ниско търсене, и така да привлекат повече клиенти, когато има голямо търсене.
* Пример: Летни разпродажби на зимни палта / Коледни продажби на тематични коледни пуловери.

Специална отстъпка за специални клиенти: Тази отстъпка се предлага на конкретен тип клиент. Това може да бъде студент, служител, инвалид, военнослужещи, деца под определена възраст или пенсионер. Нишовите магазини WooCommerce често използват тази отстъпка, за да се харесат на определена група клиенти.
* Пример: За продажба на Ден на ветерана можете да промотирате кодове на купони във военни Facebook групи.


Безплатна доставка: Транспортните разходи са честа причина, поради която много пазарни колички са изоставени. Предлагането на безплатна доставка е чудесен начин за облекчаване на това и увеличите продажбите .
* Съвет: Комбинирайте безплатна доставка с ограничение за минимална стойност на покупката, за да увеличите средната стойност на поръчката. Можете също да ограничите този тип отстъпки до конкретни държави и групи клиенти.


Безплатен подарък: Безплатен подарък с покупка може да бъде чудесен начин да добавите стойност за клиента. Ако се използва стратегически, може да се използва и за увеличаване на средната поръчка.
Пример: Някои онлайн магазини разширяват функционалността на WooCommerce, като добавят приставка, която може автоматично да добави предварително програмиран безплатен подарък, когато е достигната минимална поръчка за покупка или се приложи код на талон.
* Съвет: Предлагайте безплатни подаръци, за да се отървете ниско търсените стоки

Има много плюсове и минуси на отстъпките

Основните ползи от купони и отстъпки включват:

  • Привличането на нови клиенти
  • Повишена информираност за нови продукти
  • Помагат да се продават ниско търсени продукти
  • Осигуряване на разпространение на нови марки
  • Затвърждаване на лоялни клиенти

Ключът към най-доброто използване на промоции е използването им за изграждане на клиентска база. Тези специални оферти могат да станат основна част от вашата маркетингова кампания, при условие че ги използвате стратегически.
* Съвет: Чудесен начин за използване на купони в дългосрочна маркетингова стратегия е да помолите лоялните клиенти да предоставят името и имейл адреса си, за да получат купона. По този начин можете да изградите база за имейл маркетинг, да насърчите тяхното връщане, когато предлагате нови продукти или бъдещи отстъпки.

Минуси
Най-големият недостатък на купоните и отстъпките е, че ви струват пари. Всяка отстъпка, която предлагате, означава по-малка печалба. За да сведете до минимум това, опитайте да определите дали офертата си заслужава, като изчислите разликата до печалбата си от това, колко ефективно офертата привлича нови или връща стари клиенти в магазина ви.
Друг недостатък е, че при лошо изпълнение купоните и специалните отстъпки могат да „развалят“ вашите клиенти. Купувачите, които вече са свикнали с отстъпките, се оказват по-трудни за конвертиране, когато промоцията приключи. Освен това е по-малко вероятно да бъдат лоялни и често преминават към конкурент в търсене на подобни или по-добра сделка.
* Съвет: Докато промоционалните оферти винаги ще доведат до намалени печалби, разходите за закупуване на продукта от вашия доставчик не се променят. Когато обмисляте стойността на купонна кампания, трябва да намерите начин да определите дали отстъпката подобрява печалбата ви в дългосрочен план.

10 начина за използване на купони и отстъпки за увеличаване на продажбите

Как можете да планирате промоционални оферти, така че ползите от кампанията да бъдат възможно най-високи и разходите да са възможно най-ниски?
Ето десет начина да използвате купони и отстъпки, за да увеличите максимално продажбите във вашия онлайн магазин.
* Съвет: В зависимост от целите ви, те могат да се използват индивидуално или в комбинация.

Отстъпка само за отделни продукти: Вместо да предлагате отстъпки за няколко артикула във вашия онлайн магазин, много по-изгодно е да ги ограничите до няколко конкретни продукта или дори един продукт. Този подход е особено подходящ за онлайн магазини, които имат широка гама от продукти и могат да компенсират цената на отстъпката от продажбата на други продукти. Той може да бъде и полезен инструмент за привличане на купувачи за първи път.
* Пример: 20% отстъпка за много продукти не е задължително да привлече повече внимание от 50% отстъпка на конкретен, много търсен продукт.

Предлагайте специални оферти за ограничено време: Използвайте психологическия инструмент на оскъдица, като не само ограничавате отстъпката по отношение на количеството, но и по отношение на времето. Тази стратегия е полезна, ако искате да генерирате свръх фокус около конкретно събитие.

Възползвайте се от фиксираните разходи: Измислете своите промоционални оферти по начин, който се възползва от съществуващите фиксирани разходи.
* Пример: Можете да продавате договори за услуги на намалена цена и след това да извършвате услугата, когато вашите служители не са заети.

Бъдете спонтанни: Не позволявайте на клиентите си да свикват с определени отстъпки. По-скоро бъдете креативни и изненадайте клиентите си с неочаквано специално предложение, което да ги ангажира.
* Пример: Предложете Flash разпродажба в края на месеца, когато повечето от вашите клиенти получават заплатите си, за да насърчите импулсивни покупки.

Бъдете интелигентни с обемни отстъпки: Обемните намаления са класика сред отстъпките. За да бъдат ефективни, има смисъл да предлагате обемни отстъпки за продукти, които вашият клиент купува на едро. Този вид отстъпка си заслужава като стойност, ако груповите покупки ви позволяват да спестите разходи, които са по-високи от цената на отстъпката.

Свържете отстъпките със специални поводи: От гледна точка на електронната търговия, има смисъл да комбинирате отстъпките с големи събития, специални поводи или сезонни празници. Трябва да сте по-креативни, за да може вашите промоционални оферти да се открояват, тъй като специалните случаи като Коледа или „Обратно на училище“ са наситени откъм отстъпки. За щастие, не липсват поводи.
* Пример: Предлагайте специални отстъпки за гривни за приятелство в Деня на приятелството (Първа неделя през август) или дайте купони за макарони на Световния ден на тестените изделия (25 октомври).

Избягвайте припокриващи се отстъпки: Когато промоционална кампания е лошо планирана, се случва различни отстъпки да се припокриват. Това може да доведе до продажба на някои продукти на неизгодни цени. Пример е, когато предлагате отстъпка с фиксирана стойност, отстъпка за количество и безплатна доставка за един и същ продукт.

Бъдете креативни със специални оферти: Изберете забавни и креативни промоции, при които отстъпките са обвързани с определени условия. Няма ограничение за вашето въображение. Колкото по-креативни и необичайни, толкова по-добре да генерират интерес.
Пример: Ако продавате дрехи за тийнейджъри, можете да започнете кампания с отстъпки, където „Вашата възраст =% отстъпка“ и по този начин да свържете процентната отстъпка с възрастта на клиента. Можете също така да експериментирате с други фактори като височина, размер на обувката и др.

Дайте отстъпка при следваща покупка: От гледна точка на електронната търговия, отстъпките, свързани със следващата покупка, са много умни. Това гарантира, че клиентът купува отново, ако иска да получи отстъпката. Цената на отстъпката намалява, докато психологическият ефект вероятно ще остане същият.

Математиката е важна: Когато планирате кампания с отстъпки, винаги трябва да изчислите колко единици трябва да продадете, за да изпълните кампанията. Знайте колко продажби трябва да направите, за да компенсирате разходите за кампанията и планирайте съответно.

Заключение

Има безброй начини за използване на промоционални оферти по интелигентен и продуктивен начин. Съветите в тази статия са само няколко примера.
Когато планирате кампания за отстъпки или талони, важно е да имате предвид, че всеки WooCommerce магазин е различен и следователно стратегията, която използвате, трябва да бъде съобразена с целите, които се опитвате да постигнете.
За да бъдете най-ефективни, опитайте и използвайте оптимална комбинация от различни специални оферти. По този начин ще блеснете пред конкуренцията, ще привлечете и задържите клиенти и най-важното – ще увеличите продажбите и растежа си.