Коя е най-добрата платформа за онлайн магазин през 2021?

Сподели в социалните мрежи

0%

2020 донесе неочакван обрат в света на търговията. Много физически търговци затвориха врати, а други се обърнаха към дигиталните канали като единственият или по-добрият шанс за своя бизнес. 

Безпрецедентният ръст на глобалната онлайн търговия през 2020 не подмина и България. Според данни на Българската Е-комерс Асоциация, този бизнес миналата година у нас нараства с 8.87%, а общо през последните пет години – между 21% и 35%. 

Продължилата и до днес несигурност от пандемията COVID-19, както и новите потребителски навици подсказват, че е малко вероятно това да бъде просто временна реакция в условия на криза. 

Независимо дали сте физически магазин, който търси начин да продава онлайн, голяма компания, която е намерила новата си ниша или просто предприемач, който иска да се възползва от момента, изграждането на онлайн магазин като че ли никога не е било по-актуално. 

Като всяко ново начинание, стартирането на такъв проект е свързано с отговор на редица въпроси. Например, един от от първите казуси, които ще ви се наложи да решите, е как да изберете платформа за онлайн търговия, която да посрещне нуждите ви. 

Ако стартирате онлайн бизнес за първи път, може да започнете проучването си като първо разберете защо се нуждаете от такава платформа. Добре би било също да научите и какви възможности стоят пред вас с оглед на бюджета ви. 

Всичко това попада във фокуса ни днес в статията по-долу. Ако се чудите обаче какви онлайн магазини разработваме, разгледайте част от портфолиото ни тук

Какво е платформа за електронна търговия и защо имаме нужда от нея?

Мнозина от вас може би знаят отговора от обща култура. Но все пак, платформата за електронна търговия е софтуерът, който ви е нужен, за да изградите онлайн магазина си така че да осъществявате покупка и продажба в интернет. 

Звучи просто нали? Сигурно! Това ключово предназначение обаче крие в себе си някои особености. 

От една страна, те могат да се отнасят до това как разработвате магазина и как осигурявате техническата му поддръжка. От друга, те са свързани с необходимостта да гарантирате сигурността на трансакциите, потребителското преживяване, маркетинга, възможностите за развитие и т.н. 

Добрата новина е, че професионалните платформи за онлайн магазини са предвидили покритие на тези въпроси вместо вас. Начините, по които може да се възползвате то тях обаче са различни, както и цените. 

И макар и далеч да не е най-важният въпрос, който да разгледате, ценообразуването също може да крие своите подводни камъни. Ако искате да навлезете бързо в темата, прегледайте статията ни тук.

А сега предлагаме да видим някои от основните критерии за сравнение на различните платформи. Изборът на точна платформа според конкретните нужди и бюджет често се явява първата предпоставка за успех на новото бизнес начинание. 

Как да сравним и изберем най-добрата платформа за онлайн магазин за нас?

Бумът на онлайн търговията през последните години неизбежно доведе и до бум в платформите за онлайн магазини. Конкуренцията между тях пък разшири елементите на преценката, която трябва да направим в избора си на платформа.

За да дефинирате нуждите си по-добре, може първо да прецените целите си, ресурсите, с които разполагате, големината и вида на бизнеса, който желаете да развиете и техническите си познания. 

Тъй като платформите за електронна търговия непрекъснато се развиват, от особено значение е изборът ви да се основава на актуална информация. Затова днес се обръщаме към скорошно проучване на рейтинга на първите 10 платформи за електронна търговия за 2021. 

Проучването е проведено от един от водещите сайтове за екомерс ресурси – ecommerceCEO. Ето и кои критерии идентифицира то:

  • цена – особено важен критерий при малки бизнеси и соло предприемачи. Важно е да се оцени в дългосрочен план. Например, независимо че може да сме привлечени от „безплатна“ платформа като WooCommerce, трябва да разгледаме и другите си необходими разходи като хостинг, име на домейн, допълнителните услуги или функционалности и др. Това в дългосрочен план може да доведе до по-висока крайна цена от потенциалния ни месечен абонамент към платена платформа като Shopify;
  • леснота на използване (ease of use) – важно е да не пропускаме да оценим времето, което ни е необходимо, за да се научим да работим с платформата, както и допълнителните ресурси, от които бихме имали нужда (напр. ресурси от партньорска общност);
  • възможност за персонализация – ако не разполагаме с програмистки умения е супер препоръчително платформата на нашия онлайн магазин да ни осигурява лесни за използване и безплатни темплейти за въвеждане на промени;
  • необходимост от техническа помощ/съпорт – ако някои платформи като Shopify могат да ни осигурят сравнително автономно ползване, други не предоставят такива възможности и изискват технически познания;
  • характеристики – задължително е да проверим кои функционалности от платформата са ни необходими, както и кое от това, което ни трябва, е платено или безплатно;
  • представяне – необходимо е да отчетем бързината на зареждане на платформата, скоростта на представяне и възможностите за SEO, тъй като те биха оказали влияние върху обема продажби, който можем да реализираме и крайният ни успех;
  • дизайн – дали платформата разполага с достатъчно безплатни теми на дизайн, шаблони, мобилна и Google оптимизация на практика могат да са решаващия елемент в решението ни;
  • възможност за интеграции – това е супер определящо при бизнес модели като дроп шипинг, но и по принцип, поради непрекъснато променящите се потребителски очаквания и нуждата от разширяване на каналите на продажба, функционалности и др.;
  • стойност – добре е да можем да измерим общата стойност, която ни осигурява избраната платформа. Може, например, да направим съвкупна оценка от всички останали критерии, които сме приложили.

Ако имате нужда от допълнително подробно ръководство в избора си на платформа за онлайн магазин, разгледайте този наръчник тук

Кои са първите пет екомерс платформи по рейтинг за 2021?

Традиционно, първите места в класацията по глобален пазарен дял на платформите за онлайн търговия устойчиво се заемат от безспорния лидер WooCommerce (с дял от над 28%), следван от Squarespace (над 17%) и Shopify (над 10%). 

WooCommerce и Shopify биха били и нашият пръв избор. Основна причина за това е широката им приложимост за различни бизнес казуси, както и цялостното им ниво на развитие и надеждност. Вижте например какво разкрива наш анализ за често срещаното желание за миграция към Shopify от друга популярна платформа – Magento.

Новото проучване по рейтинг за 2021 вече ни предлага и нова перспектива за сравнение. Чрез собствена методология на анализ (която отчита и минимален обем продажби), то извежда на преден план платформи, които обикновено не попадат в топ 10. 

Такива са например платформи като BigCommerce, CloudCart, Prestashop, Volusion и други. Нека разгледаме по-подробно първите пет по реда на тяхното класиране.

     1. BigCommerce

BigCommerce предоставя цялостно решение за онлайн магазини. То често е предпочитан избор за големи търговци или физически магазини, които искат да стартират своя бизнес онлайн. 

Независимо че събира най-висок брой точки за рейтинг в проучването, платформата често е критикувана поради непостоянната си скорост на зареждане и високата цена на магазина при голям асортимент от продукти. 

     2. Shopify

Shopify е безспорен лидер за готовите цялостни решения за онлайн търговия. Той осигурява автономна работа на собственика и фиксирана месечна цена на ползване. 

Платформата е супер подходяща за хора без технически познания, които желаят да имат решение, което отговаря на професионалния стандарт като същевременно е изключително лесно за използване. Приложима е за различен вид бизнеси, поради добрите си възможности за персонализация. 

Основните критики, които събира тук, са в областта на допълнителните усилия, които са необходими за SEO оптимизация.

      3. Wix

WixStores e eдин от по-новите играчи при решенията за електронна търговия. Преди бе познат единствено като платформа за изграждане на уебсайтове. 

Независимо от това, платформата за онлайн магазини набира бърза скорост и вече се налага като популярен избор. Особено ценена е поради богатия избор от безплатни дизайнерски теми и леснотата на използване, но е критикувана по линия на SEO.

 

     4. CloudCart

Макар че някои от вас сигурно знаят, CloudCart е българската платформа, която достига до глобалните класации на платформите за онлайн търговия. Тя предлага цялостна система за изработка на онлайн магазин с всички допълнителни интеграции и услуги за конкуриране с първите десет. 

Най-често е критикувана за дизайна на темплейтите и поддръжката си, но въпреки това печели доверието на потребителите. 

     5. WooCommerce

Няма как да не сме пристрастни към световния #1 и наш предпочитан доставчик от години. Неслучайно онлайн магазин tochici.bg, който разработихме на него, спечели както българската номинация за „Сайт на годината“ 2020, така и бе отличен като успешен пример на онлайн магазин от самия WooCommerce. 

От гледна точка на собственика на бизнес, WooCommerce е най-високо ценен поради отличното си SEO, което е определящо за по-високите продажби на магазините. Огромната партньорска общност на практика гарантира неограничени възможности за развитие. 

А ние със сигурност бихме добавили и изключителния потенциал за персонализация, който може да се адаптира към всякакви нужди. 

Другите платформи обхванати в проучването може да видите на следния линк.

Заключение

Решението коя платформа за изработка на онлайн магазин да използваме е една от най-важните задачи, пред които сме изправени, когато искаме да започнем да продаваме в интернет. 

За да направим точния избор спрямо нуждите и бюджета си е добре да приложим доказана съвкупност от критерии. 

Все още се съмнявате, че може да направите сами този избор? Не се колебайте да се свържете с нас, за да ни разкажете за проекта си.