20 Полезни Съвета за Ефективна SEO Стратегия

Сподели в социалните мрежи

0%

Защо SEO е важна?

Изграждането стабилен пазар, който разчита на купувачи привлечени онлайн, изисква високо класиране в органичното търсене в интернет.  Ето защо правилната SEO за електронна търговия е ключова за онлайн магазините.

Според скорошно проучване от 2020 г., над 50% от онлайн купувачите намират вдъхновение за пазаруване онлайн в търсачките. И до голяма степен точно в търсачките  те могат да намерят самите онлайн магазини, ако сайтовете се представят добре.

SEO оптимизацията е с основен приоритет за онлайн магазините за добро открояване от конкурентите и за привличане на нови клиенти към платформата. Следователно е аспект, който никога не бива да пропускате.

Дотук добре! А сега идва един сложен момент.

Твърди се, че SEO в електронната търговия е сложна. Това обикновено може да се отдаде на нейната многопластова природа и на факта, че правила в онлайн пазаруването непрекъснато се променят. SEO оптимизацията за онлайн магазините обхваща няколко аспекта като структура на уебсайта, content маркетинг, стратегии за реклама и промоция и други.

Днес ще разгледаме SEO с фокус върху употребата й в електронна търговия. Ще ви представим няколко общи съвета за SEO оптимизация на онлайн магазин, последвани от по-специален поглед върху структурата на уебсайта. Считаме тези съвети за ефективни въз основа на нашия опит и изследвания.

Нека видим какви са те!

Ключови SEO съвети за онлайн магазини

Основни SEO съвети за електронна търговия

Всички знаем, че има някои неща, без които не може когато се занимавате с проектиране и поддържане на онлайн магазини. Някои от тях са свързани с начина, по който озаглавявате продуктовите страници, други – с избраните от вас изображения, а трети – с content маркетинга, който реализирате. Ето няколко водещи съвета за SEO оптимизация, приложими в електронната търговия.

     1. Използвайте HTTPS

Вашият онлайн магазин трябва да бъде изграден на „HTTPS“, за да има доверие от Google и да дава възможност за добра оптимизация. Това е комуникационен протокол, който осигурява предаване на криптирани данни през Интернет. Прочетете повече тук.

     2. Направете URL адресите и постоянните връзки лесни за разчитане от потребителите и от Google

Начинът, по който именувате URL адресите си, трябва да е ясен сам по себе си. Това може допълнително да подкрепи цялостната ви структура на уебсайта и силата на вашите постоянни връзки (известни също като „permalinks“). Снимката по-долу представя типична структура на URL за онлайн магазин, която позволява висока ефективност.

Source: SemRush

     3. Винаги включвайте пренасочване 301 за стари страници

Никой не обича да губи клиенти. Това е почти сигурно да се случи, ако потребителите срещнат съобщение за грешка на празна страници. За да избегнете страница „404 Not Found“, винаги пренасочвайте старата си страница към новата. По този начин ще успеете да прехвърлите класирането и стойността на старата страница, както и да запазите трафика към нея.

Source: CNBC

     4. Mobile-first индексиране

Поради засиленото мобилно търсене през последните години, Google дава приоритет на мобилното пред десктоп индексиране на сайтовете. Това предполага че, текстът ви трябва да се чете без мащабиране, съдържанието ви трябва да бъде подравнено по размер към мобилните екрани, бутоните трябва да бъдат лесни за докосване и т.н.

     5. Обърнете внимание на SEO за изображения

Някои от нещата, които трябва да се наблюдават тук, са качество и размер на изображенията, мета описания, ALT тагове, заобикалящ текст, връзки и др. За пълни указания как да оптимизирате изображения в електронната търговия, вижте тук.

     6. Планирайте ключовите думи

Винаги правете проучване преди да изберете ключови думи. За тази цел можете да използвате инструментите за планиране на ключови думи. Можете да намерите много специализирани инструменти за това, но можете също така и да използвате функцията за планиране на ключови думи на Google в Google Ads. Добре е да използвате long-tail ключови думи в цялостния си content маркетинг.

Source: BackLinko

     7. Подобрете скоростта

Добрият онлайн магазин трябва да бъде наистина бърз, за да осигури добър user experience и да предотврати евентуални високи стойности на bounce rate.

     8. Оптимизирайте съдържанието

Винаги имайте предвид, че SEO се стреми по-скоро към реални хора, отколкото към търсачки. Клиентите са тези, които позволяват на вашия бизнес да съществува. Затова, изберете доказан инструмент за оптимизация като Yoast за WordPress, за да оптимизирате вашия content маркетинг.

     9. Използвайте сигурни обратни връзки (backlinks)

Обратните връзки са външни връзки от други домейни, водещи до вашия уебсайт. Те могат да бъдат използвани по много причини, сред които увеличаване на авторитета и доверието на магазина, позволяване на търсачките да виждат кои уеб сайтове са най-често реферирани т.н. Най-ценните препратки идват от надеждни домейни.

     10. Помислете за marketplace SEO

Това обикновено се отнася до продажбата на други платформи като Amazon, e-Bay, ETSY и др. Тук трябва да обърнете внимание на конкретните насоки за SEO, които въпросната платформа предлага.

SEO съвети за структурата на уебсайта

Тук следват няколко конкретни съвета за SEO, които по един или друг начин се отнасят до структурата на вашия уебсайт. Нека навлезем по-дълбоко в този аспект на оптимизацията.

     11. Направете карта на сайта

Винаги изграждайте и предоставяйте на Google карта на сайта. Трябва да решите кои страници на уебсайта да бъдат обхождани от Google и някои други подробности. Научете повече тук.

Source: WordPress

     12. Създайте ясна структура на уебсайта

Вече засегнахме това по-горе – йерархията, категоризацията и навигацията на вашия сайт трябва да бъдат кристално ясни. За да подобрите практическата работа на потребителите, можете също така да помислите за използването на трикове като breadcrumb navigation, за да покажете на потребителя къде точно се намира в йерархията на сайта.

     13. Винаги включвайте навигация на ниво категория

Оказва се, че това допринася значително за цялостния user experience, conversion и продажби. Нека надникнем в начина, по който лидерите на електронната търговия го правят:

Source: Alibaba.com

     14. Използвайте вътрешни връзки

Те значително ще подобрят локалното оптимизиране, а също ще ви помогнат да стимулирате продажбите си. Правилното използване на вътрешните връзки може да подобри и цялостната структура на уебсайта ви.

     15. Създайте уникални заглавни тагове за продуктови страници

Никога не използвайте дублиращи се заглавия за продуктови страници. Винаги се стремете към създаване на уникални заглавния, като използвате ключови фрази, а не единични думи.

Добрата практика показва, че дължината на заглавията ви не трябва да надвишава 70 знака и ключовата фраза трябва да е в самото ѝ начало.

     16. Използвайте snippets

Снипетът е описание на уеб резултат, който се появява, когато направите заявка в търсачката. Въпреки че в повечето случаи търсачката го определя сама, можете да го замените, като създадете мета описание с ключовите си думи. Погледнете какво пише Yoast по темата.

     17. Включвайте имената на продуктите в мета заглавията

По този начин ще помогнете на клиентите да намират директно страницата на вашия продукт. Уверете се, че сте включили пълното име на продукта.

Пример: Вместо да описвате продуктовата страница като цифров фотоапарат, можете да включите пълното име на продукта „Olympus OM-D E-M10 Mark II Kit“.

     18. Използвайте URL адреси с ключови думи

Уверете се, че вашите URL адреси включват ключови думи и че те няма числа или други особени знаци. Google обича keyword-dense URL адреси.

     19. Подобрете описанията на вашите продукти

Това е наистина важно, за да повлияете позитивно на избора на клиентите и да се класирате по-високо в резултатите от търсенето. По-долу ще намерите примерен шаблон, разработена от Нийл Пател, за това как да направите добро описание на продукт.

Source: Neil Patel’s Blog

     20. Включете съдържание генерирано от потребителите

Този вид съдържание ще ви позволи да получите социални доказателства. Начинът, по който помага на SEO оптимизацията като цяло е, чрез подобряване на описанията на продуктите. Това е също чудесен начин да подобрите цялостния си content маркетинг.

Заключение

Ако се върнем към първоначалното проучване, можете да видите, че 48% от клиентите започват търсенето на продукти в търсачките и 33% в платформи за електронна търговия. Това още веднъж подчертава неоспоримото значение на SEO за онлайн магазините.

SEO оптимизацията на онлайн магазина може да не е лесна. Тя обхваща както технически аспекти, така и аспекти от content маркетинга и цялостни стратегии и тактики. В статията по-горе може да намерите топ 20 съвета за SEO оптимизация за подобряване на цялостната ефективност на вашия онлайн магазин.

Ако имате нужда от помощ за да подобрите SEO на вашия онлайн магазин, не губете време, а се свържете с нас!