Какво трябва да знаете, когато стартирате собствен бизнес

Сподели в социалните мрежи

0%

Натрупали преживявания, премеждия и опит решихме да стартираме нов раздел в нашия блог – StartUp. Добре дошли! Надяваме се, да сме полезни за стартиращи организации, малки или големи. А ние със сигурност също ще има какво да научим покрай тази нова наша категория.

Като за начало на нашата статия, съвсем естествено, избрахме да припомним какво точно е определението на съвременното понятие StartUp. Няма да кажем, че това е синоним на малка или голяма стартираща компания, всъщност това изобщо не е компания. Това е съвременна организация, група от креативни, действащи и енергични хора, които имат обща цел – да „измайсторят“ нещо ново и различно.

В България имаме много примери за стартъп начинания, с които можем да се гордеем и да показваме на света, че можем да бъдем добри в това което правим. Такава е идеята на Дарин Маджаров с неговия проект Уча.се. Платформа, разполагаща с цели над 3800 видео урока, която преобърна ученическия свят и показа на българските деца, че ученето може да бъде забавно и изпълнено с жажда за още и още знания.

„Учениците ползват Уча.се и си подобряват успеха, като учат по-бързо и ефективно и си спестяват повече свободно време“ затвърждава Дарин.

 

 

 

Дарин казва, че най-важното, което е научил по пътя към създаването на една успешна организация в България, е да „наУчиш“ себе си на три основни качества: енергичност, борбеност и креативност.

Предлагаме ви още нужни съвети и ресурси, които не само ще ви окуражат и вдъхновят, но и ще ви помогнат да направите първите крачки.

 

 Уменията

Всяко умение, което притежавате вродено или опит от предишна работа, може да се счита като предимство при осъществяването на вашия проект. Със сигурност ще се разпознаете в някои от изброените или дори сме сигурни, че притежавате други, за които не подозираме.

1. Sales или умението да продаваш. Може би най-ценното качество при каквото и да е било работа. Някой беше казал: „Ако умееш да продаваш, тогава можеш да правиш всичко останало“.

Повечето стартиращи компании се нуждаят предимно от ефективни продажби. При липса на предишен опит, основателите обикновено намират някой с „история“ в тази сфера и с правилна нагласа за продажба: голяма енергия, комуникативност, харизма и устойчивост.

2. Marketing. Маркетингът в днешно време е доста събирателен „образ“ и все по-често срещано „явление“. Но тази област включва в себе си не само придобити умения и познания по SEO, Social media, Content marketing и т.н., но и умението да рекламираш, да мислиш логично, да познаваш човешката психология и да изготвяш стратегии.

3. Анализатор. В процеса на работа, сами ще разберете колко е важно да анализираш ситуацията, да погледнеш през всички възможни страни и да изваждаш най-добрите позитиви. Умението да анализираш и да изготвяш най-подходящата стратегия е истинско изкуство. Ако смятате, че все още не сте достатъчно добри в това, предлагаме ви следната необходима информация: Изкуството на стратегията и теорията на игрите 

4. Организатор и организационни умения. Това е качество, което ще ви спести време, средства и ще имате по-добре свършена и на време доставена работа.

5. Engineering. Факт, живеем в света на новите технологии и света се върти около това. И като говорим за новости, дали остана някой, който да не е видял новия Apple MacBook? Или последната „придобивка“ на Samsung, която предлагат от компанията за своите mobile потребители? Да, това доказва влиянието на технологиите върху клетото население на планетата Земя. И вие ще се съгласите с нас, че всичко това е страхотно!

Няма как да не се съгласите и, че инженерите са най-желаните кадри за стартиращите компании. Дали става въпрос за уеб програмиране или iOS и Android разработчици за App базирани продукти, няма значение. Важното е, че тази част е жизнено необходима за нашия бъдещ бизнес. Ако не разполагате с професионални умения от този ранг, трябва сериозно да помислите над този въпрос и да намерите професионалист в тази сфера.

 

 Подгответе се

Стартъп гуруто и създателя на една от най-популярните книги в тази област – „Наръчник за собственика на стартъп“  – Боб Дорф, съветва преди да стартирате с вашето начинание, е да поработите известно време за друг стартъп с друга идея. Вижте какво е, усетете атмосферата, разговаряйте с хора, вижте тяхните нужди. Така вече ще имате ясни наблюдения и това може да ви помогне много за напред.

 

StartUp -  Подгответе се

 

Направете своите бизнес модели. Консултирайте се с хората около вас. Създавайте контакти, следете всичко случващо се и бъдете смели да пробвате различни неща.

 

Действайте

Ако притежавате някой от горните умения, изглежда сте в чудесна позиция и партньорството с хора, които ви допълват, би довело до чудесна комбинация . Това обаче, само по себе си не е достатъчно да създадете нещо ново, различно и запомнящо се… каквото трябва да олицетворява един StartUp.
Да действаме по план, да намерим инвеститори и точната аудитория е втората част от ключовата „първа стъпка“.

1. Намерете своята ниша

Може би най-добрия съвет, който можем да ви дадем. Като под „вашата ниша“, имаме предвид да стартирате нещо, което ще ви вдъхновява, ще ви служи като муза за откриване на още „съкровища“, като вашия StartUp.

Спомняте ли си фразата „не всичко което хвърчи, се яде!“? Не си губете времето да експерементирате с каквото ви хрумне всеки ден. Фокусирайте вниманието си в една сфера на дейност, направете нещо иновативно за нея и вярвайте, че тази идея ще ви доведе до успеха.

Дарин от Уча.се е установил това и за себе си, като важна стъпка преди стартирането: „Препоръчвам задължително всеки млад българин да има фокус. Това е особено важно, когато си супер ентусиазиран и имаш хиляди идеи в главата си. Хващаш едната идея, правиш си план, пълен фокус върху него и действаш… А не постоянно да започваш различни неща без нито едно да докарваш до край. Идеи много, важно е изпълнението!“

 

StartUp - Намерете своята ниша

 

Разговаряйте с хора, които биха могли да бъдат вашите потребители след време. Вижте тяхното мнение, нагласа, проверете дали сте се насочили на прав път.

„Каквото и да можете да правите или мечтаете да правите, направете го. Смелостта носи в себе си гениалност, сила и магия.” – Гьоте

2. Стартирайте с мисия, цел и план

Вероятно сте чували това хиляди пъти, но истината е че без цел, която да следвате и послание, което да изпратите до новите си клиенти, сте абсолютно за никъде.
Вземете лист и химикалка и ги напишете.

Някои от вас са чували, че чрез този метод привличате положителното към себе си и цялата Вселена ви помага за осъществяване на написаното. Истината всъщност е, че когато излагате мислите и целите си на лист хартия, вие вниквате, започвате да разсъждавате над тях и започвате да имате отговорност към себе.

 

StartUp - стартирайте с мисия, цел и план

 

Накрая трябва да притежавате черно на бяло следните неща:

  • Лист с идеи и „бъдещи творчески планове“
  • TO DO лист.
  • Бизнес план, включващ и маркетинг стратегията ви
  • План за действие

Бъдете внимателни когато планирате стратегията си. Вашият ентусиазъм може да ви изиграе лоша шега, когато се стигне до съществената част – финансите. Дори да сте намерили инвеститор на проекта ви, това в никакъв случай не ви освобождава от много точно управление на финансите.

Планирайте докато можете, действайте на време и правете промени на където и да сте се запътили.

Специалистите от Inc. имат в съдържанието на статиите си една, която предполагаме доста ще ви заинтригува. В нея, те представят 50 уеб сайта, които ще ви напътстват при осъществяването на вашия стартъп. 

3. Намерете точния екип

Спомнятели си приключенският роман „Робинзон Крузо“? Вероятно сте чували за неговите преживявания на безлюден остров, на който остава сам. Той се справя геройски и се опитва да оцелява трудно, докато не намира своя пръв помощник Петкан. Изводът за нас е, че дори и най-смелите не могат без друг човек до себе си… дори и ей така, за мотивация, морална подкрепа и устрем.

 

Startup - Намерете точния екип

 

Та да се върнем на нашите съвременни стартЪпи. Ако намерите, мотивирате и задържите точните хора за вашия бизнес, вие сте почти постигнали целта си. Работете и станете партньори с хора, които ще ви вдъхновяват и накарат да приемете новото начинание като начин на живот.

„Най-важното нещо за всеки създател е преди да стартираш да си попаднал в достатъчно мотивираща среда от приятели, предприемачи, ментори, инвеститори. В най-трудните моменти правилната среда ще ти помогне. И обратното: ако средата около теб е демотивираща и всеки ден слушаш как някой се оплаква и мрънка, това ти влияе негативно и скоро средата стопява емоцията и таланта ти. Попаднал в добра среда, дори и един предприемач да няма първоначално много опит и знания, самата среда му помага бързо и ефективно да напредне. Обградете се с хора, които цените и от които можете постоянно да учите!“ Дарин от Уча.се

Важното е и да потърсите ефективните предишни контакти, но не разчитайте само на тях за бъдещото развитие на компанията ви.

Надяваме се вашата страст да вдъхнови и други съмишленици, които имат дори повече опит, и които да „скочат на борда“ заедно с вас.

4. Намерете инвеститор 

Независимо по какъв начин ще осигурили финансирането на проекта, бизнес плана е задължителен. Това е частта, в която той влиза в действие с пълна сила. Разбира се, много по-трудно е да намерите инвеститор. Трябва ви наистина упоритост, придържайки се към това в което вярвате и креативност за поддържане на собствените ви идеи.

Следете промените в тази насока в България и посещавайте места, където има хора ориентирани към стартъп направлението – екипи като вашите, инвеститори, хора от вашия бранш, с вашите идеи и цел. Вероятно вече знаете за организацията Start it Smart . Тя подкрепя младите хора да стартират нов бизнес и им помага за осъществяването на целите им основно чрез организиране на събития, на които можете да намерите инвеститор, който да бъде впечатлен именно от вашата идея.

Ако сте сигурни в успеха на вашата идея и нямате инвеститор зад гърба си, вземете заем от семейството ви или приятел, някой който би могъл да ви помогне за осъществяването й.

5. Креативен уеб сайт, също както идеята ви

Различният уеб сайт е олицетворение на вашата иновативна и също толкова различна идея.

Както бяхме свикнали да казваме – „хората по дрехите посрещат, по ума изпращат“. В днешно време можем да заявим същото, но характерно за вашия уеб сайт. Сайтът представящ бизнеса ви в уеб пространството, е първото нещо което виждат клиенти ви. В тази връзка, визията му и информацията в него е от голямо значение. Вие запознавате потребителите си с вашето начинание именно чрез него.

 

StartUp сайт

 

Повечето млади хора създават бизнес именно за тяхното поколение, поколение на новите технологии и иновациите. Те постоянно са „онлайн“ и търсят различна информация от там. Също както вас, нали?

Е, представете си, ако сайтът ви не им предлага добър потребителски интерфейс и точната информация на точното място в сайта. А още по-лошо – нямате изобщо такъв. Това не само би сринало имиджа ви, но и за съжаление ще ограничи или спре връзката към вас.

В предишната ни статия писахме подробно за пътя до създаването на един достатъчно добър сайт, повече инфо можете да намерите тук . Надяваме се, там да намерите решението за вашия бизнес.

Не забравяйте и за мобилната версия на сайта.

 

startup

 

Предлагаме ви да разгледате статия, която ще ви послужи като вдъхновение, когато стигнете до тази стъпка. Тези стартъпи имат не само страхотни идеи за бизнес начинание, но и впечатляващо представяне в уеб пространството. Можете да се убедите сами тук

 6. Вслушвайте се в мнението на вашите потребители

Също както в началото, така и след това, мнението на потребителите е важен фактор за развитието и „ремонтиране“ на дейността ви. Така наречения „feedback” е от решаващо значение както за вашия успех, така и за задържането му за дълго време.

Научете се да бъдете сензитивни, поставяйте се на мястото на потребителя при създаването на нещо ново или правене на промяна.

Социалните мрежи, live chat- а и контактната форма на сайта са едни от каналите за потребителския feedback. Използвайте ги за да бъдете максимално достъпни и призовавайте за мнение. По този начин изграждате трайни и ефективни взаимоотношения, които ще ви напомнят, че вървите в правилната или временно грешната посока.

 „Винаги се вглеждайте в очите на клиентите.“ Боб Дорф

7. Никога не спирайте да се учите

Дори и вече осъзнали, че вървите по нагоре, по стълбичката на успеха, никога не спирайте да учите по нещо ново… всеки ден!

Актуализирайте непрекъснато информацията си, бъдете „в центъра на събитията“ и приемайте критика. Анализирайте всяко нещо и приемайте препятствията като предизвикателство. Бъдете подготвени, че ще правите грешки, но най-важното е да се учите от тези ваши собствени грешки. Това е част от процеса.

Бъдете иноватори и намирайте винаги какво да ви вдъхновява за нови идеи. Изучавайте живота или се учете на нещо ново всеки ден от вашия живот.

Можем да ви предложим да разгледате сайта на Стартъп Института, в който можете да прочетете завладяващи истории, съвети и да намерите ресурси за вашия бъдещ стартъп.

Това е нашия вариант за добри резултати. Преди да напишем статията имахме и по-кратък вариант, който гласеше: „Имаш добра идея, намираш инвестиране, срещаш точните хора и действаш безотказно! Това е!”