10 спиращи дъха тенденции в уеб дизайна за 2020 г.

Сподели в социалните мрежи

0%

Уеб дизайнът се променя постоянно. Всяка година се появяват все по-интересни тенденции и всички започваме да ги следваме. 2020 г. започна само преди два месеца, но вече ни показа колко много са се променили уеб трендовете. Все пак има стилове, които никога не отминават. Такива са минимализъма или 2D цветните илюстрации, които виждаме от известно време насам.

Какви са тенденциите за 2020 г., ще попитате? Новите тенденции са смесица между цветове и бели или черни пространства, изключителни красиви шрифтове, иновации и изключителни визуални елементи. Като агенция за уеб дизайн, ние от Grind, сме толкова впечатлени от всички спиращи дъха последни трендове и искаме да ви дадем малко повече информация какви са те.

 

Тъмен режим

Една от основните тенденции на 2020 г. е тъмният режим за уеб сайтове и уеб базирани приложения. Тъмният цвят на фона прави елементите и  контрастните цветове да изпъкват повече, а и привличат вниманието на потребителите към важни части от страницата. Това е не само модерна и елегантна тенденция, но и грижата за очите. 

Dark background

Dark background 2

„Тъмният режим не е само тенденция. Той помага на човека да използва повече уебсайта и да помага на очите. Противно на белия фон, той не изморява очите и помага на потребителя да почувства повече от уеб сайта „. – Иво, старши уеб дизайнер в Grind

Тъмният режим пести и живота на батерията. Google потвърди, че приложенията, използващи тъмен фон, са в помощ за живота на батерията. Докато повечето продукти и уеб сайтове са бели, черното се чувства мистериозно и дава уникално изживяване на потребителя. 

Не използвайте тъмния фон на всяка цена. Има определени решения, в които черният фон не е подходящ. Съветът на нашите дизайнери е никога да не го използвате за уебсайтове за деца или сватбени агенции. Ако целта ви е да давате щастие, използвайте други цветове.

 

Несъвършенствата, които добавят лично докосване

Несъвършени дизайни, ръчно рисувани рисунки, недостатъци в дизайна все повече и повече се оставят във финалния вид на уебсайтовете. Перфектните линии и изображения, които потребителят е свикнал да вижда от години, са оставени назад. Една крива линия или несъвършенство се оставя като подпис на дизайнера, който е създал проекта.

 

imprefections

imperfections-2

Една от най-спиращите дъха тенденции през 2020 г. ще бъдат ръчно изработени рисунки. Те са пълни с емоции и дават поглед върху творческия процес, чрез който се създава уеб сайта. Защо да не озарим дните си и да включим поне един не толкова съвършен елемент в нашия уебсайт? Вкарайте малко лично отношение, използвайте ги през 2020 г.

3D елементи

3D елементи са неизбежна част от графичния и уеб дизайна в наши дни. Елегантни и приятни те придават допълнителна стойност на всеки уебсайт. Смята се, че 3D илюстрациите са скъпо удоволствие, е вече не са. Представете си добавянето на интерактивни елементи в онлайн магазините и превръщането им почти в реални.

 

3d-2

3d

3d-3

Интерактивните 3D елементи не са предимство само за визуална част от уеб решението, но и помагат на UX. Те насърчават потребителя да стои по-дълго в сайта и да ангажира с продукта. Добавя дълбочина и създава по-голямо усещане за реализъм на дизайна. 

Пасивните 3D елементи също могат да бъдат част от уебсайта. Те впечатляват с гладки форми, графични концепции и завладяващи цветове. Статичните 3D елементи са предимно използвани за добавяне на финален щрих към целевата страница, са добре балансирани и модерни.

Очаквайте да станем свидетели на още по-спиращи дъха 3D графики през 2020.

 Неизползвани бели пространства

Дизайнът на цели страници с малко или никакво пространство между елементите беше тенденция, но картината се променя. За да се подчертае важен текст или да се обърне внимание на визуалните детайли, големи бели пространства се оставят неизползвани. През 2020 г. дизайнерите ще преминат от твърде много елементи към доста по-малко.

whitespace-2

whitespace-1

Белите пространства всъщност са част от минималистичната тенденция, която се забелязва в уеб дизайна от няколко години. Простотата е върховната изтънченост и удоволствие за окото. Тази спираща дъха уеб тенденция просто изхвърля всички ненужни елементи и оставя пространството бяло. Просто, нали?

„Белите пространства са елегантни, прости и чудесни за съдържанието. Те привличат вниманието на потребителя точно където го искаме, върху съдържанието.“ – Мира, дизайнер в уеб студио Grind.


Микс между графики и снимки

Смесването на снимки с графики е творчески начин за комуникация на продукти. С помощта на графиката, снимките придават повече стойност и представят по-добре стоките на компанията. Създаването на микс между графики и снимки придава още по-голямо внимание върху продуктите.

mix-3

mix-2

mix-1

Тенденцията, подобна на колаж, силно се препоръчва за комуникация на абстрактни продукти и компании. В сферата на технологиите или финансите, тенденцията е необходимост. Друг аспект на тренда е очарованието, което придава на брандовете в модната индустрия. Той променя традиционния начин на показване на дрехи и създава запомнящ се визуален образ, който потребителите обичат.

Използвайте я разумно и помислете за марката си, преди да приложите абстрактни илюстрации към уебсайта си. Тенденцията е най-подходяща, ако е комбинирана с вашите фирмени цветове, шрифтове и стил.

Шаблон от елементи в уеб дизайна

Шаблоните от повтарящи се елементи могат да бъдат създадени или от човек или от природата. В уеб дизайна шаблон може да бъде, когато всички връзки да бъдат в един цвят или всички текстови елементи да са в дясната част на страницата. Шаблоните се завръщат тази година и само чакаме да ги използваме. Тази година те ще засегнат най-вече фона и ще придадат на потребителя ретро 80-те усещания.

patterns-3

patterns-2

patterns-1

Също така, шаблоните са чудесни в UX и навигацията. Те умишлено показват на потребителя къде да очаква текстово поле, къде да търси снимка и кое е връзка. 

Ако сте ентусиазирани от тях, възможно най-бързо трябва да разгледате тези 370 шаблона, които може да използвате веднага.

Минималистични уеб сайтове и макси шрифтове

Какво представлява минимализмът в уеб индустрията и защо по-малко е повече в уебсайта ви? Когато се използва правилно, целта на минималистичния уеб дизайн е представянето на съдържание и функции да се покажат по прост, директен начин, като се осигури възможно най-малко разсейване от основното съдържание. Тази стратегия често включва премахване на съдържание или функции, които не са важни за уеб сайта.

Част от минималистичната стратегия е използването на макси шрифтове, за да се илюстрира по-добре посланието на марката. Премахване на всички ненужни детайли привлича вниманието само върху снимките и текстовете. Тази година тенденцията прави уеб сайтовете още по-минималистични, като се започва все повече да се използва макси типография, която хваща окото от първото посещение. Това прави посланието на марката по-силно и гръмко. Вдъхновете се от тези макси примери:

minimalistic-1

minimalistic-2

minimalistic-3

Ретро стилът в модерно

Ретрото отново е модерно. Все повече и повече уебсайтове започват да използват черно-бели снимки, ретро шрифтове, ретро елементи в комбинация с модерните. Цветовете и дизайните за 50-те и 60-те години оказват влияние върху уеб дизайна и по-рано от очакваното ще видим огромен ретро ефект върху всички сайтове. Ефекти, които ни напомнят за миналите времена, като прах, шум, черно-бели снимки, тъмни цветове, ще присъстват в тенденциите за уеб дизайн 2020.

retro 

Абстрактни илюстрации

Перфектният начин да направите марка да се откроява е чрез използване на персонализирани илюстрации. Освен това абстрактните илюстрации са трудни за копиране. Състезателите могат да копират шрифта, цветовете, модела, но никога не могат да направят същия дизайн. 

През 2019 г. видяхме тенденцията, че много технологични компании и стартиращи фирми да ги използват, за да опростят обяснението на сложната технология, която използват. Някои от компаниите, приложили абстрактни илюстрации в своите уебсайтове, са Shopify, Mailchimp, Google и други. Както виждате, те не само са силна и вълнуваща тенденция, но и дават допълнителна стойност на вашите клиенти.

abstract-1

abstract-2

abstract-3

„Въпреки това, важен аспект при работата с абстрактни илюстрации е да се поставят граници. Не правете нещата твърде абстрактни, в края на краищата въпросът е потребителят да ги разбере.“ – Живко, уеб дизайнер в уеб студио Grind.

Иновационните

Технологиите са непрекъснато част от нашето ежедневие. И така, какво спира те да бъдат част и от уебсайтовете? Някои от най-интересните иновации, които ще бъдат използвани през 2020 г. са:

  • ChatbotsСпомняте ли си полето за чат в десния ъгъл на почти всеки уебсайт? Да, можете да разговаряте с компанията 24/7 сега. Чатовете могат да се използват ден и нощ и да отговарят на всички въпроси на потребителя и дори без нужда от човек зад тях.

ai-2

ai-1

  • Гласов потребителски интерфейс и автоматизирани помощници: В днешно време е по-лесно от всякога с хората да имат гласови асистенти, които да вършат задачи за тях, все повече и повече продукти и услуги мигрират в облачното пространство и се контролират чрез глас. Скоро все повече и повече уеб сайтове ще започнат да използват технологията за гласов потребителски интерфейс. Тези автоматизирани гласови асистенти ще помогнат на клиентите да направят най-добрия избор и също така ще опростят пазаруването в мрежата и търсенето от хора с увреждания.
  • Изкуствен интелект: Вместо да използват Google или друга търсачка, много клиенти предпочитат да търсят директно в уебсайта. Успешните компании за електронна търговия активно прилагат иновативни технологии за уеб разработка в своята работа, като гласово търсене, чатботи и други решения за изкуствен интелект. AI се превърна в огромна тенденция, която едновременно помага на потребителя и на компанията.

AI в уеб дизайна има два основни аспекта. Първата е компании като Shopify, Wix и др., които помагат на потребителите да изграждат уеб сайтове, без да нужда да се наема уеб дизайнер. Втората е помощта, която AI оказва на решенията за електронна търговия. Анализирайки поведението на клиента, AI предоставя на потребителя персонализиран списък от продукти.

Заключителни мисли

Уеб индустрията винаги се променя и опитва различни начини за ангажиране на потребителите. Ние от Grind вярваме, че сега е моментът да покажем колко страхотни могат да станат уебсайтовете. Следете тенденциите, опитайте ги и разберете коя е най-добрата за вашата компания. Не забравяйте, че най-важните са клиентите – удовлетворете ги и бъдете страхотни.