Топ уеб съвети за строителна компания

Уеб сайт за строителна компания 1

Доверието е едно от най-важните качества, които искаме да „притежаваме“ от клиента към нас. То довежда не само до продажба, но и до лоялност и постоянство в избора от страна на вече нашия клиент. Това е силата, която ви дава предимство над конкурентите ви, които не са спечелили доверието на потребителя… все още.
Затова да не губим време и да се захващаме за работа.

Една от най-любимите ни български фрази „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ влиза в сила и в този случай, като я променим на „По уеб-сайта посрещат, по качествените резултати изпращат“. UX (user experience или потребителското преживяване), дизайна и функционалността са нещата, на които трябва да се обърне специално внимание с цел – създаване на впечатление и доверие към вашата фирма.

Вие сте собственик на строителна компания или част от екипа й и си задавате въпроса „Какво по дяволите е това „чудовище“ UX? Защо точно уеб-сайта ни ще създава доверие и ще привлича клиенти?“. Някои от вас със сигурност са наясно с отговора, но е ред да му обърнем и малко по-специално внимание.

И тъй като това нещо е изключително важно за всеки бизнес, включително за уеб сайт за строителна компания, ние от Grind Web Studio бихме искали да споделим с вас нашите съвети. Съвети, които ще ви помогнат за направата на връзка между изграждане на доверие към бранда и UX дизайн частта.

Връзката между потребителското доверие и UX дизайна

Защо успешните ресторантьори се стремят към създаване на верига за своите ресторанти? На повечето им е ясно, че като се съсредоточат в изграждането само на един голям ресторант на точното място, с по-добра храна, биха могли да бъдат също толкова успешни.
Простият отговор е доверие и изграждане на репутация.

Например, ако сте на дълъг път и забележете заведение на Dunkin Donuts или Starbucks, те биха ви изглеждали като зелен фар в далечината. Дори и да не посещавате често тези заведения в ежедневието си, вие знаете че те имат добра разпространена репутация. Това може би ще ви накара да се изкушите и да ги посетите.

Проектирането, цялостното оформление, логото, цветовите схеми довеждат до последователност при представянето на продукта. Това от своя страна изгражда и увеличава нивото на доверие у клиента.

Разбира се, има и друга страна на монетата. Съществуват и такива, които поставят на фирмените уеб сайтове измамна информация. Като фалшиви снимки, заблуждават с подканващи фрази, последвани с неоправдани резултати. Или такива, които прекаляват с рекламата и по-скоро дразнят потребителя.

Съвети за изграждане на връзката – доверие към строителния бранд и UX дизайн

Идеята зад UX е да подобри използваемостта и достъпността. Целта е да създаде удоволствие на потребителя докато търси информация във вашия уеб сайт и разглежда вашата работа, представена в корпоративния ви уеб-сайт.

  • Представете напълно реално информация за бизнеса – както текстово (история, информация за продукта или услугата, представяне на екипа, който стои зад проектите), така и чрез изображения (галерии, продуктови снимки,). Добавете снимки на служителите в приятна обстановка, на конферентната зала, офиса, процеса на работа, галерии с бъдещи или осъществени вече проекти. Всичко това създава подсъзнателно доверие към вашата дейност и ще падне бариерата между вас и бъдещия клиент.
  • Отговаряйте на нуждите на реалния потребител – Защо някой се намира във вашия уеб-сайт? Най-вероятно да намери конкретна информация, да стане ваш клиент? Вашата работа е бързо и лесно да им осигурите това, от което се нуждаят. Такава е и ролята на UX дизайна при направата на уеб-сайт.
    Защо трябва, за да се стигне до търсената информация да се осъществят 4-5 клика, вместо това да стане с 1 клик? Някои компании правят това в опит да разпространят странична информация и реклама. Това в повечето случаи е лоша и ненадеждна практика, водеща дори до трайно отказване на потребителя от съответния уеб сайт. А това води след себе си не само до намаляване на трафика, но и до снижаване нивото на реалните, бъдещи клиенти.

И не забравяйте…

  • Избягвайте разсейването на потребителя – изкачащи реклами или връзки водещи до нещо странично, лош UX дизайн и интерфейс и други неща, които дразнят и разфокусират.
  • Осигурете уникално и качествено съдържание – това е един голям „кос“, който можете да притежавате и да се различавате от вашата конкуренция. Когато най-напред представяте добра и полезна информация на клиента, той си осигурява „партньор“ във вашето лице. Това неизменно във времето се отплаща с постоянство и лояност. В крайна сметка, вие няма да влезете в Starbucks, ако случайно го видите, ако преди това те не са изградили доверие у вас.

Важното е да знаете, че доверието е първата стъпка към изграждането на славата на добра компания в своята сфера. То е от абсолютно първостепенно значение за развитието на съвременния бизнес. Бъдете търпеливи и не подценявайте дизайна… той е част от вашия имидж, а това се цени.