Защо е важно да използваме качествени изображения при изработка на уеб сайт?

 

Защо?

Според статистики приблизително 65% от хората в световен мащаб са “visual learners” или казано по-просто – възприемат, запомнят и се учат от изображения и графики, досещате се защо започвам с това, нали?

Научно доказано е, че човешкият мозък обработва визуалната информация 60 000 пъти по-бързо в сравнение с текстовото съдържание, да, точно така – 60 000 пъти.

Ще ви издам и една тайна – най-добрият начин да продадете продукта или услугата си е като им дадете време и възможност да се продадат сами.

Добре подбраните и качествени изображения, представящи продукта, услугата или бизнеса ви в най-добрата им светлина, ще бъдат хиляди пъти по-ефективни в сравнение с най-ясно написаното текстово описание. И дано копирайтърите не ми се обидят, но в уеб дизайна почти всеки текст може лесно да бъде изместен от красивата фотография или майсторски изрисуваната графика.

Факт. Една от репликите, които чувам най-често в работата си е: “искам сайт като на Apple”… та кой не иска?!

А сега отворете https://www.apple.com/ и си представете продуктови снимки, заснети с телефон, лоша експозиция и тотално объркана перспектива.
Е?! Май цялостното усещане съвсем би се променило.

Разбира се, успехът на Apple се дължи на много други фактори, но все пак дизайна и качествените изображения са топ приоритет що се отнася до уеб сайта на Apple.

Визуалното съдържание притежава силата да въздейства емоционално и уеб дизайнерите знаем това. Именно поради тази причина притежаваме способността да караме потребителите да се чувстват така, както ние желаем, е, признавам, че това си е чиста проба манипулация, но в маркетинга правила няма.

Мисля, че вече ви убедих във важността на качествените и добре подрбани изображения за вашия уеб сайт, нали?

 

Какви?

Тъй като са супер важни, изображенията и графиките, които използваме при изработка на уеб сайт, не могат да бъдат случайни.

Когато избираме изображения трябва да обърнем внимание на няколко неща:

1. Акуратност – избирайки изображения за уеб сайта си, трябва много внимателно да изберете такива, които са не просто красиви и въздействащи, а такива,    които носят характера и настроението на вашия бизнес.

Снимките създават асоциации и трябва да бъдете много внимателни при избора им, за да не объркате съвсем потребителя.

Избирайте изображения подходящи и напомнящи за индустрията, в която е бизнеса ви.

2. Истински хора – изображенията, в които присъстват хора са много ефективни при изграждането на връзка с потребителя. По този начин у потребителите се зъздава близост и усещане за комуникация не просто с код, а с истински хора.
Все пак – ако използвате изображения с хора и лица в уеб сайта си трябва да
бъдете много внимателни в избора си. Защо ли?
Чували ли сте за т.нар “line of sight” или “линия на очите” ? Линията на очите е мощен похват за привличане и насочване вниманието на потребителя. Сега си представете, че се разхождате по празна улица и виждате човек, приковал поглед към небето… няма ли да погледнете веднага нагоре?
Точно това е и “line of sight” – способноста на човешкия поглед да насочва вниманието в точно определена точка. Така че бъдете внимателни и внимателно проследявайте линията на очите преди да изберете точно това изображение и да го сложите на точно това място в уеб сайта си.

Когато говорим за изображения, в които присъстват хора, сток фотографията (виж по-долу) не е препоръчителна, защото по този начин се губи възможността за създаване на близост и доверие у потребителя.

Нашият съвет – използвайте качествени, професионални изображения на хора от екипа си.

3. Качество – разбира се, както при всяко друго нещо, така и при изображенията качеството е едно от нещата, с които не трябва да правите компормис. Качествените и професионално заснети изображения винаги правят добро впечатление и представят по-добре бизнеса, продукта или услугата, която предлагате.

Ако имате онлайн магазин, то продуктовите снимки са от изключителна важност – те могат да продадат или да не продадат продукта ви.

Защо са важни изображенията при изработка на уеб сайт?

Източник dropbottle

Защо са важни изображенията при изработка на уеб сайт?

Източник alibaba

… Та вие кой от двата продукта бихте си купили?

 

От къде?

Често клиентите ни не знаят от къде да се сдобият с подходящи изображения, които да използват в уеб сайта си.

Е, има няколко варианта:

1. Разбира се най-добрият и ефективен е да наемете фотограф, който да направи персонализирана професионална фотосесия на продукта, екипа или процеса на работа. Със сигурност снимките ще въздействат емоционално на потребителите, което ще създаде доверие и приятелско отношение у тях.

Не знаете към кого да се обърнете? Свържете се с нас и ние ще ви помогнем.

Ако пък нямате бюджет за тази услуга, има и други варианти:

2. Сток фотографията (за тези, които не знаят – сток фотографията е индустрия, която предоставя лицензиран снимков материал) е подходяща ако нямате време или ресурс, за да наемете фотограф и да организирате фотосесия. Сток фотографията предлага висококачествени изображения от всякакъв характер и за всяка индустрия. Недостатъкът е, че в повечето случай потребителят разпонзава сток снимките и те не създават доверие у него.

Едни от най-популярните сток сайтове са:

https://www.istockphoto.com

https://www.shutterstock.com/

https://depositphotos.com/

https://www.gettyimages.com/

https://stock.adobe.com/

 

Добрата новина е, че има и безплатни сток сайтове, от които може да изберете изображения за вашия уеб сайт, но внимавайте.. Ако искате да сте уникални и да представите бизнеса си по най-добрия начин, не разчитайте на този вариант. Безплатните сток сайтове са достъпни за милиони потребители и вероятно снимките, които ще изберете за вашия уеб сайт ще бъдат поместени в много други.

Най-популярните безплатни сток сайтове са:

https://www.pexels.com/

https://negativespace.co/

https://unsplash.com/

https://pixabay.com/

 

След като вече разбрахте ЗАЩО са важни изображенията при изработка на уеб сайт, КАКВИ трябва да бъдат те и ОТ КЪДЕ да се снабдите с тях, в следващата статия ще ви науча как да ги преоразмерявате и оптимизирате, за да работи бързо и да се оптимизира добре вашия уеб сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *